Αρχική Νέα Οικονομία 660 ευρώ θα δαπανήσει ο κάθε Έλληνας τα Χριστούγεννα

660 ευρώ θα δαπανήσει ο κάθε Έλληνας τα Χριστούγεννα

17

Έντονη τάση για περαιτέρω έξοδα των Ελλήνων στην περίοδο των Χριστουγέννων.Το πνεύμα των Χριστουγέννων έχει αρχίσει ήδη να εξαπλώνεται.Για 8η συνεχή χρονιά η Deloitte εκδίδει την ετήσια έρευνα της «Year end Holiday Survey 2006», η οποία έχει ως στόχο να διερευνήσει τις καταναλωτικές τάσεις των Ευρωπαίων ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στη φετινή έρευνα, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από ένα αρκετά μεγαλύτερο αριθμό χωρών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (Βέλγιο, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ν. Αφρική, Ισπανία, και Ηνωμένο Βασίλειο). Για την καλύτερη παρουσίαση και την κατανόηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, έχει γίνει και σύγκριση με στοιχεία των ΗΠΑ και των Σκανδιναβικών χωρών, όπου έχει πραγματοποιηθεί αντίστοιχη έρευνα. Κλίμα Αισιοδοξίας ή Απαισιοδοξίας επικρατεί στην Ευρώπη; Δεν υπάρχει μια κοινή άποψη για την οικονομική ευρωστία των Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά η πλειοψηφία των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα δείχνουν απαισιόδοξοι για την σημερινή οικονομική κατάσταση και την αγοραστική τους δύναμη. Το ίδιο απαισιόδοξα φαίνεται πως σκέφτονται όμως και για την επόμενη χρονιά.


Στην Ελλάδα, το 59% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν την οικονομία μας σε ύφεση. Σχεδόν το ? των Ελλήνων πιστεύουν πως η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους θα βελτιωθεί, ενώ οι υπόλοιποι είτε υποστηρίζουν ότι θα χειροτερέψει είτε ότι θα μείνει σταθερή.


Οι τρέχουσες κοινωνικές αναταραχές έχουν κλυδωνίσει κατά κάποιο τρόπο την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην πολιτική- κυβερνητική σταθερότητα της χώρας (π.χ. πρόωρες εκλογές, ανασχηματισμός κτλ.), αλλά ένα γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας είναι διάχυτο σχεδόν σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Ωστόσο, η Ευρώπη δείχνει μια μικρή στροφή πιο θετικής στάσης σε σχέση με τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η ίδια έρευνα δώδεκα μήνες πριν. Ριζική αλλαγή σημειώνεται στην Ολλανδία και τη Γαλλία, όπου οι αρνητικές προβλέψεις των καταναλωτών μειώθηκαν κατά 20% περίπου.


Η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών, μαζί με την Κύπρο, τη Ν. Αφρική και την Ιρλανδία, που δείχνουν έντονη τάση να ξοδέψουν περισσότερα σε δώρα τη φετινή γιορτινή περίοδο. Αντιθέτως, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί δήλωσαν πως θα ξοδέψουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Είναι εντυπωσιακή η επιθυμία των καταναλωτών απ’ τη Ρωσία, την Κύπρο και τη Ν. Αφρική να ξοδέψουν σημαντικά περισσότερο απ’ τις προηγούμενες χρονιές.


Το συνολικό ποσό που υπολογίζουν οι Έλληνες να ξοδέψουν κατά τη διάρκεια των εορτών σε δώρα, σε επιπλέον ποτά και φαγητά για κατανάλωση στο σπίτι, καθώς και σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες (π.χ. εξόδους) είναι 660 Ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο των Ευρωπαίων, ενώ αξίζει να υπογραμμίσουμε την υψηλή κατανάλωση των Ιρλανδών, οι οποίοι δήλωσαν πως θα ξοδέψουν γύρω στα 1.339 Ευρώ (διπλάσιο ποσό από τους Γάλλους και 10% περισσότερο από τους Αμερικάνους), ενώ στην αντιδιαμετρική θέση βρίσκονται οι Ολλανδοί, οι οποίοι βλέπουν να ξοδεύουν μόλις 426 Ευρώ.

 

Πηγή: Καθημερινή, 15/11/2006

 

Διαφήμιση