Αρχική Νέα Τοπικά Καθέλκυση Ε/Γ- Ο/Γ «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» στα ναυπηγεία Ελευσίνας

Καθέλκυση Ε/Γ- Ο/Γ «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» στα ναυπηγεία Ελευσίνας

181

Παρουσία του ΥΕΝ Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα ναυπηγεία Ελευσίνας η καθέλκυση του νεότευκτου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» της εταιρείας HELLENIC SEAWAYS το οποίο θα ενταχθεί σύντομα στη δύναμη του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου.

 

Στην τελετή καθέλκυσης από το ΥΕΝ παρέστησαν επίσης και οι κ. Γενικός Γραμματέας ΥΕΝ καθηγητής Ιωάννης Τζωάννος, ο Αρχηγός Λ.Σ Αντιναύαρχος Σιωνίδης Ηλίας και άλλοι επίσημοι.

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε τα ακόλουθα:

«Ευχαριστώ θερμά τη HELLENIC SEAWAYS και τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ για την πρόσκληση να παραστώ στην τελετή του νέου αποκτήματος της εταιρείας, του υπερσύγχρονου επιβατηγού οχηματαγωγού ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ.
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το πιστοποιημένο για τις οικολογικές του επιδόσεις ‘ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ’ κατασκευάσθηκε στην Ελλάδα και καθελκύεται πριν τη συμπλήρωση 8 μηνών από την έναρξη των εργασιών. Το επίτευγμα αυτό των κατασκευαστών και όσων εργάσθηκαν στο πλοίο, στους οποίους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, αποδεικνύει ότι υπάρχει η τεχνογνωσία και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που μπορούν, με τη στήριξη της Πολιτείας και μετά από χρόνια, να δώσουν ξανά πνοή στη ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα μας και τις συναφείς δραστηριότητες στην περιοχή της Ελευσίνας, του Περάματος και του Πειραιά. Οι δραστηριότητες αυτές θα ενταχθούν στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για ανάδειξη του Πειραιά ως ναυτιλιακού κέντρου παγκόσμιας εμβέλειας (ενίσχυση του maritime cluster).
Συγχαίρω την εταιρεία για την απόφασή της να συνεχίσει να επενδύει σε έναν από τους πλέον ευαίσθητους, κλάδους της Ελληνικής Ναυτιλίας, την ακτοπλοΐα. Το νέο και πολυτελές αυτό πλοίο, υπηρεσιακής ταχύτητας 26 κόμβων, αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών και η ένταξή του στο στόλο της εταιρείας αναβαθμίζει τα επίπεδα των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε απόλυτη αρμονία με τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες του ΥΕΝ.Ενέργειες όπως η αναμενόμενη ένταξη του ‘ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ’ στην Ελληνική Ακτοπλοΐα μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το σύνολο των παρεμβάσεων που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη δραστηριοποίηση των ακτοπλοϊκών πλοίων μέσα σε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού. Ήδη προχωρήσαμε:
– στην απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών
– προκηρύξαμε 12ετείς συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας για τις άγονες γραμμές
– εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση με προνομιακούς όρους της κατασκευής νέων πλοίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
– βρισκόμαστε σε συζητήσεις μα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιδότηση του ξενοδοχειακού τμήματος της κατασκευής των νέων πλοίων


Άμεση προτεραιότητά μας συνεχίζει να αποτελεί η διαμόρφωση υποδομών με τη χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αναβάθμιση των λιμανιών της χώρας.
Μαζί με τα συγχαρητήρια μου άλλη μια φορά στην HELLENIC SEAWAYS και τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, εύχομαι στον Πλοίαρχο του ‘ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ’, τους Αξιωματικούς και όλους τους ναυτικούς που θα το στελεχώνουν, καλά ταξίδια, ήσυχες θάλασσες, επιτυχία στο έργο τους με ασφάλεια και προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του επιβάτη.


Καλοτάξιδο το ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ».

 

Πηγή: ΥΕΝ, 15/11/2006