Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ασύρματη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος καταργεί τα καλώδια, του Τάσου Σαραντή

Ασύρματη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος καταργεί τα καλώδια, του Τάσου Σαραντή

13

Ένα σχετικά απλό σύστημα που θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς καλώδια τροφοδοσίας περιγράφηκε από Αμερικανούς ερευνητές. Η τεχνολογία που αναπτύσσουν στηρίζεται στο φαινόμενο του συντονισμού και  θα μπορούσε να καταργήσει στο μέλλον τους φορτιστές,  τα καλώδια και τις πρίζες.
Το ασύρματο ηλεκτρικό ρεύμα θα ήταν ιδανικό για την τροφοδοσία φορητών συσκευών που σήμερα πρέπει να επαναφορτίζονται περιοδικά, όπως οι φορητοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, ανέφερε στο BBC ο Μάριν Σόλτζασικ και οι συνεργάτες του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT).

Η διάταξη που περιγράφουν βασίζεται στο φαινόμενο του «συντονισμού», κατά το οποίο ένα αντικείμενο ταλαντώνεται όταν δεχθεί ενέργεια μιας συγκεκριμένης συχνότητας. Για παράδειγμα, συντονισμός παρατηρείται στα έγχορδα μουσικά όργανα. «Όταν παίζεις μια νότα σε ένα μουσικό όργανο, ένα άλλο όργανο με το ίδιο ακουστικό συντονισμό θα αναγνωρίσει τη νότα και θα αρχίσει να δονείται» εξηγεί ο καθηγητής Σόλτζασικ.
Στο συγκεκριμένο σύστημα, αντί της χρησιμοποίησης των ακουστικών δονήσεων, οι επιστήμονες αξιοποιούν το συντονισμό ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι συνηθισμένες κεραίες που μεταδίδουν ραδιοκύματα δεν θα ήταν κατάλληλες για την αποδοτική μεταφορά της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας καθώς την διαχέουν προς όλες τις κατευθύνσεις, αντί να την εστιάζουν σε ένα σημείο.
Προκειμένου να υπερβούν αυτό το εμπόδιο, οι ερευνητές του MIT μελέτησαν μια ειδική κατηγορία αντικειμένων τα οποία είναι «μη ακτινοβόλα και διαθέτουν «μακρόβιο συντονισμό». Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να εκπέμπουν πίδακες ενέργειας, μήκους τριών έως πέντε μέτρων οι οποίοι θα μπορούσαν να τροφοδοτούν ασύρματα ηλεκτρικές συσκευές.

Για παράδειγμα, μια κεραία από χαλκό, κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε να διαθέτει μακρόβιο συντονισμό, θα μπορούσε να τροφοδοτεί με ενέργεια μια κοντινή συσκευή που διαθέτει επίσης μια κεραία που ταλαντώνεται στην ίδια συχνότητα. Στην ερευνητική ομάδα του ΜΙΤ συμμετέχουν και οι έλληνες ερευνητές Αριστείδης Καράλης και Τζον Τζοανόπουλος.
Η ομάδας του MIT δεν είναι η πρώτη που προτείνει την ασύρματη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τον 19ο αιώνα ο μεγάλος φυσικός και μηχανικός Νίκολας Τέσλα είχε κατασκευάσει γι’ αυτό τον σκοπό τον Πύργο του Ουάρντενκλιφ στη Νέα Υόρκη, μια κεραία ύψους 29 μέτρων, ωστόσο το πείραμά του δεν ολοκληρώθηκε λόγω έλλειψης χρημάτων.

του Τάσου Σαραντή, Ημερησία 17/11/2006

Διαφήμιση