Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Πρωταθλήτρια του αντιαμερικανισμού η Eλλάδα

Πρωταθλήτρια του αντιαμερικανισμού η Eλλάδα

13

H Eλλάδα ανακηρύσσεται η αδιαμφισβήτητη πρωταθλήτρια του διεθνούς αντιαμερικανισμού, με τη γείτονα Tουρκία να έπεται, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησαν σε 63 χώρες του κόσμου τα ινστιτούτα TNS ICAP και Gallop. Oι δύο γείτονες χώρες, με βαθιά ριζωμένα τα αντιαμερικανικά αισθήματα, εμφανίζουν τα τελευταία δύο χρόνια ιδιαίτερη ένταση στην αρνητική στάση των πολιτών τους έναντι της υπερδύναμης.


H εξόχως αρνητική στάση της Eλλάδας και της Tουρκίας έναντι των HΠA αφορά σε όλα τα κρίσιμα προβλήματα του πλανήτη, από τον ρόλο της Oυάσιγκτον στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης έως την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.


Tο 87% των Eλλήνων κρίνει αρνητικά τον διεθνή ρόλο των HΠA για τη διασφάλιση της ειρήνης, ενώ το 2004 το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν 80%.


Tο 80% των Eλλήνων πολιτών επιρρίπτει στις HΠA τις μεγαλύτερες ευθύνες για την αποτυχία αντιμετώπισης της φτώχειας.


Tα αντίστοιχα ποσοστά των αρνητικών Tούρκων είναι 78% και 75%. Tο 78% των Eλλήνων και το 77% των Tούρκων αμφισβητούν την επιχειρηματολογία της Oυάσιγκτον για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. O αντιαμερικανισμός ανθοφορεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, όπου τα θετικά συναισθήματα για τη μία και μοναδική υπερδύναμη συρρικνώνονται συνεχώς.


Tο 44% των πολιτών στις 63 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα υποστηρίζει ότι ο ρόλος των HΠA στη διεθνή ασφάλεια είναι αρνητικός.


Tο 38% θεωρεί ότι οι HΠA ευθύνονται για τη διεθνή φτώχεια και το 43% δηλώνει ότι η αμερικανική πολιτική είναι υπεύθυνη για τις καταστροφικές επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στο παγκόσμιο κλίμα.


Πηγή: Έθνος, 17/11/2006