Αρχική Απόψεις Aρθρα Οι γονείς λείπουν… «ταξιδεύουν» στη δουλειά, του Δ. Λαβατσή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Οι γονείς λείπουν… «ταξιδεύουν» στη δουλειά, του Δ. Λαβατσή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

12

 Οι γονείς λείπουν… «ταξιδεύουν» στη δουλειά*«Αγαπητέ μου Αλέξανδρε, πράγματι οι γονείς σου είναι μακριά, πολυάσχολοι, εξουθενωμένοι από το κυνήγι της επιτυχίας, της κατανάλωσης, της κοινωνικής καταξίωσης. Ομως κάποιοι άλλοι γονείς σου λείπουν σ’ ένα άλλο κυνήγι, με τα ίδια αποτελέσματα: τη δικιά σου μοναξιά και τη δικιά τους, άλλη απ’ αυτή που περιγράφεις, εξαθλίωση» μας γράφει ο Λαβατσής Δημήτρης, από τη Χίο. «Είναι αυτοί οι γονείς, οι περισσότεροι, που δεν προλαβαίνουν να τρέξουν για μοδάτα ρούχα κι ακριβά αυτοκίνητα. Που τρέχουν για το νοίκι ή τη δόση του στεγαστικού για το σπίτι το μετρίως μέτριο των 70 έως 110 τ.μ. (στην καλύτερη περίπτωση) δουλεύοντας δύο δουλειές ο μπαμπάς και μία η μαμά (η άλλη της δουλειά, στο σπίτι, δεν μετράει…). Γιατί στο μέλλον η ανταγωνιστικότητα τους θέλει να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον σε εξαθλίωση ακόμα περισσότερο. Με ελαστικά ωράρια 65 ωρών την εβδομάδα: η βαναυσότητα πάνω στις ζωές μας να γίνεται θεσμός ευρωπαϊκός στο όνομα της “ανάπτυξης”.


Αν δεν αγωνιστούν για την αξιοπρέπειά τους τώρα, και για έναν κόσμο πιο δίκαιο, λιγότερο ζούγκλα, που να μη μας κάνει λάστιχο… Αν δεν αγωνιστούμε… τότε, τα life style περιοδικά και η τηλεόραση θα προτείνουν ωραία αυτοκίνητα, ινστιτούτα γυμναστικής για σφριγηλά σώματα, υγιεινούς τρόπους ζωής κι άλλα παρόμοια που εμείς θα κοιτάμε τα βράδια τρώγοντας πίτσα στον καναπέ, χοντραίνοντας τα σώματά μας και μαραζώνοντας τα μυαλά και τις ψυχές μας, “δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα”.


Αν όμως σας αγαπήσουμε σωστά, αν αντί για ένα ζευγάρι πολυδιαφημισμένα αθλητικά παπούτσια των 200 ευρώ σάς δίνουμε μαθήματα υπερηφάνειας, δικαιοσύνης, δίκαιου θυμού μα και χαράς, που δεν αγοράζεται και δεν πουλιέται… Αν, επειδή σας αγαπάμε όπως πρέπει να αγαπάμε τις αξίες της ζώης και όχι τα καθρεφτάκια του εγωισμού, αν αγωνιστούμε, τότε όλα είναι δυνατά».

Αναδημοσίευση από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 16/11/06

 

Σ.Σ.: αποτελεί απάντηση στην επιστολή του 13χρονου Αλέξανδρου για τις ευθύνες των γονιών που αποτέλεσε προ ημερών προτοσέλιδο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.