Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Στα σκαριά συνεργασία Ρόκα – Iberdrola με ΔΕΗ Ενεργειακή

Στα σκαριά συνεργασία Ρόκα – Iberdrola με ΔΕΗ Ενεργειακή

75

ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του ομίλου Ρόκα – Iberdrola και της ΔΕΗ Ενεργειακή, θυγατρική της ΔΕΗ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες πιθανότατα θα καταλήξουν σε υπογραφή μνημονίου με τη μορφή προσυμφώνου για τη συμμετοχή της θυγατρικής της ΔΕΗ στο μεγαλύτερο εκπονηθέν έργο στον τομέα των ΑΠΕ, ύψους 2,4 δισ. ευρώ για τη δημιουργία αιολικών πάρκων 1.650 μεγαβάτ και διασύνδεση των νησιών Λήμνος, Λέσβος και Χίος. 

Ο αποχωρών – λόγω ηλικίας – πρόεδρος του ομίλου Ρόκας κ. Χρήστος Ρόκας.

 
Η αρχική πρόταση – πρόσκληση της Ρόκας ήταν για συμμετοχή της ΔΕΗ με ποσοστό έως και 49% αλλά όπως φαίνεται, αν τελικά η κατάληξη είναι θετική, η ΔΕΗ Ενεργειακή θα συμμετέχει με ποσοστό έως και 30% τόσο στο κομμάτι της διασύνδεσης των τριών νησιών με υποθαλάσσια καλωδίωση όσο και – πιθανότατα – στην κατασκευή τριών εργοστασίων στην Θράκη (Κομοτηνή, ή Αλεξανδρούπολη αλλά ίσως και στην Καβάλα) στα οποία θα κατασκευάζονται οι ανεμογεννήτριες, οι πύργοι και τα φτερά των αεροστροβίλων.

Πρόκειται για ένα έργο – μαμούθ όπως το χαρακτήρισε ο – αποχωρών λόγω ηλικίας – πρόεδρος του ομίλου Ρόκας κ. Χρήστος Ρόκας, θα ξεκινήσει αν όλα πάνε όπως φαίνεται καλά σε δύο χρόνια από τώρα και η ολοκλήρωσή του θα απαιτήσει τουλάχιστον μια πενταετία.


Το κόστος των 2,4 δισ. ευρώ έχει αποφασισθεί να χρηματοδοτηθεί – έχουν κατατεθεί στην ΡΑΕ οι σχετικές επιστολές των τραπεζών -κατά 75% αρχικά από γκρουπ μεγάλων ξένων τραπεζών και κατά το υπόλοιπο 25% από την Ρόκας μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. «Αύξηση για την οποία η ισπανική μέτοχος Iberdrola έχει δεσμευτεί ότι θα διαθέσει άμεσα 500 εκ. ευρώ», είπε ο κ. Ρόκας.


Πέραν του μεγάλου αυτού έργου ανακοινώθηκε και η κατάθεση αιτήσεων ή η λήψη εγκρίσεων για κατασκευή ή εγκατάσταση νέων πάρκων με αποτέλεσμα το σύνολο της πράσινης ενέργειας που βρίσκεται σε οποιοδήποτε στάδιο να φτάνει τα 3.251 μεγαβάτ εκ των οποίων πολύ ελάχιστο ποσοστό ίσως για λόγους που δεν εξαρτώνται από τον όμιλο, δεν ικανοποιηθούν.


Μεταξύ αυτών ξεχωρίσουν οι άδειες παραγωγής στην Κύπρο για αιολικά πάρκα 179,4 μεγαβάτ η οποίες ελήφθησαν προ ολίγων ημερών. Πολύ καλά επίσης πηγαίνουν και οι τομείς των υδροηλεκτρικών πάρκων αλλά και των φωτοβολταϊκών.


Οσον αφορά στον τομέα των γερανών και γερανογεφυρών η εταιρεία έχει εξασφαλίσει, με παραγγελίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, πλήρη δραστηριότητα για όλο το 2007. Τελευταίες μεγάλες παραγγελίες αυτές για τρία λιμάνια στην Αμερική ύψους 5 εκ. ευρώ και για την Λάρκο ύψους 1,7 εκ. ευρώ.


Αξίζει να επισημανθεί ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η διοίκηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την έναρξη για ένα ακόμη έργο στον τομέα των ΑΠΕ «ισάξιο αυτού της διασύνδεσης των τριών νησιών του Αιγαίου», όπως είπε ο κ. Ρόκας.


Παραίτηση και διαδοχή


Οι ανακοινώσεις έγιναν με την ευκαιρία της λήψης της απόφασης για αποχώρηση του κ. Χρήστου Ρόκα από την προεδρία της εταιρείας, μετά από υπερπεντηκονταετή παρουσία και προσφορά. Η παραίτηση θα υποβληθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. και αποφασίστηκε από τον κ. Ρόκα «σεβόμενος τους όρους εταιρικής διακυβέρνησης της εταιρείας περί ορίου ηλικίας».


Οι αλλαγές που θα επέλθουν λόγω της παραίτησης και έχουν απόλυτα συμφωνηθεί με την πλειοψηφούσα μέτοχο Iberdrola Energias Renovables II S.A., είναι οι εξής: Η δραστηριοποίηση του κ. Χ. Ρόκα θα επικεντρωθεί στην ανάληψη από μέρους του της διεύθυνσης των μεγάλων ενεργειακών έργων του ομίλου, π.χ. έργο «μαμούθ» και παρομοίων, για τα οποία θα ακολουθήσει ανακοίνωση της εταιρείας.


Θα προταθεί στο δ.σ. της εταιρείας τη θέση του κ. Χρήστου Ρόκα ως προέδρου δ.σ. να καταλάβει ο κ. Γεώργιος Χρήστου Ρόκας παραιτούμενος από τη θέση του γενικού διευθυντή ενέργειας της εταιρείας. Επίσης τη θέση του γενικού διευθυντή ενέργειας να καταλάβει ο κ. Αθανάσιος Τσαντίλας, ενώ θα προταθεί στο δ.σ. της εταιρείας η εκλογή του ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου καλύπτοντας την κενή θέση μετά την αποχώρηση του κ. Χρήστου Ρόκα.


Η εταιρεία «Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ» αναγνωρίζοντας τη συνεχή και αμέριστη προσφορά του ιδρυτή κ. Χρήστου Γ. Ρόκα για τη δημιουργία, εξέλιξη και αναρρίχηση της εταιρείας στην κορυφαία θέση των κλάδων δραστηριοποίησής της στην ενέργεια και στα ανυψωτικά μηχανήματα, προτίθεται να ανακηρύξει τον κ. Χρήστο Γ. Ρόκα επίτιμο πρόεδρο της εταιρείας.

Πηγή: Ναυτεμπορική, 18/11/2006