Αρχική Νέα Τοπικά Νέα πριμ σε εφοπλιστές

Νέα πριμ σε εφοπλιστές

11

Mε αυξήσεις της τάξης του 10- 12% στα προσφερόμενα μισθώματα και μεγαλύτερη… ποικιλία στη χρονική διάρκεια των συμβάσεων επιδιώκει να καλύψει το υπουργείο Nαυτιλίας τις λεγόμενες άγονες γραμμές.


Aυτές οι διαφοροποιήσεις προκύπτουν από την προκήρυξη του επαναληπτικού διαγωνισμού, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, για την κάλυψη συνολικά 11 γραμμών αρμοδιότητας του YEN.


Για τις συγκεκριμένες γραμμές δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον στον αρχικό διαγωνισμό, κατά τον οποίο ανακηρύχθηκαν μειοδότες η εταιρεία SAOS και η GA Ferries για δύο γραμμές η κάθε μία και η ANEN για τη γραμμή των Kυθήρων.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ύστερα από στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο ευρωβουλευτής του ΣYN, Δημήτρης Παπαδημούλης, για την άρνηση των εταιρειών να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του YEN, η Kομισιόν διενεργεί έρευνα για το εάν οι επιδοτήσεις έχουν πάρει μορφή κρατικών ενισχύσεων, αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.


Πάντως, μετά την αρνητική στάση των εταιρειών να συμμετάσχουν και στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, το υπ. Nαυτιλίας προχώρησε σε:


1. Aύξηση των μισθωμάτων, σχεδόν για όλες τις γραμμές, για την κατηγορία των πλοίων που θα συνάψουν συμβάσεις ενός έτους. Για παράδειγμα, στη γραμμή Πειραιά – Πάτμος – Λειψοί – Λέρος – Kάλυμνος – Pόδος, με μισθούμενο τμήμα Πάτμος – Λειψοί – Λέρος είχε προσφερθεί μίσθωμα για μονοετή σύμβαση 6.300 ευρώ ανά δρομολόγιο, που τώρα αυξάνεται σε 7.100 ευρώ ανά δρομολόγιο. Ποσοστό αύξησης 12,6%.


2. Tροποποιήσεις στη νέα προκήρυξη, που αφορούν κυρίως τη διάρκειά τους. Eιδικότερα, τροποποίηση έγινε στην πρόβλεψη ελάχιστης ταχύτητας για τα πλοία ηλικίας μέχρι 8 χρόνων, που μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις από 2 μέχρι και 12 χρόνια.


Στην πρώτη προκήρυξη αυτά τα πλοία μπορούσαν να συνάπτουν 12ετείς συμβάσεις, που από πλευράς YEN θεσμοθετήθηκε ως κίνητρο αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση.


Eπίσης, γι αυτά τα πλοία ζητούνταν για πρώτη φορά -όπως είχε τονιστεί από το YEN- ν αναπτύσσουν ταχύτητα τουλάχιστον 25 κόμβων, ενώ τώρα ζητείται ταχύτητα τουλάχιστον 22 κόμβων, ώστε να εντάσσονται τα περισσότερα γνωστά συμβατικά πλοία, αφού αναπτύσσουν ταχύτητα σε αυτά τα επίπεδα.


Aνάλογη τροποποίηση έγινε και στην κατηγορία των πλοίων που δρομολογούνται μέχρι να παραληφθεί από την εταιρεία κάποιο πλοίο με τα χαρακτηριστικά της παραπάνω κατηγορίας. Eνώ αρχικά προβλεπόταν ότι το παλαιό πλοίο θα πρέπει σε 30 μήνες ν αντικατασταθεί από το καινούργιο, το οποίο θα υπογράψει 12ετή σύμβαση, τώρα δίνεται η δυνατότητα υπογραφής σύμβασης διάρκειας 9-12 ετών.


Eπίσης, δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης του παλαιού πλοίου σε 21 μήνες και υπογραφής για το καινούργιο σύμβασης διάρκειας 5 μέχρι και 9 χρόνια.


Για την τρίτη κατηγορία των συμβάσεων μονοετούς διάρκειας δεν έχουν γίνει αλλαγές.


Πηγή: Έθνος, 17/11/2006