Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Τα «Δεκεμβριανά» της Τουρκίας στο καζάνι των 25 της Ε.Ε.

Τα «Δεκεμβριανά» της Τουρκίας στο καζάνι των 25 της Ε.Ε.

8

Παζαρεύουν τις κυρώσεις


Οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας που θα αποφασιστούν στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής, στις 15 Δεκεμβρίου, δηλαδή «τα Δεκεμβριανά της Τουρκίας», έχουν ήδη μπει στο ευρωπαϊκό «καζάνι» των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.


Το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξελλες ήταν αρκούντως αποκαλυπτικό. Η μεγάλη πλειονότητα των εταίρων, (ακόμα και το μπλοκ των αυστηρότερων κριτών της Τουρκίας (Ελλάδα Κύπρος Γαλλία, Αυστρία) δεν αναφέρθηκαν (ακόμα καλύτερα, απέκλεισαν), το ενδεχόμενο απόφασης που θα οδηγήσει σε διακοπή των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, προσφέροντας ανακούφιση στην Αγκυρα, αλλά και την Ουάσιγκτον.


Ανταλλαγές


Ολοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, εφ’ όσον μέχρι το τέλος του χρόνου δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο.


Η μεγάλη πλειοψηφία, υπό την «βρετανική καθοδήγηση», θα επιθυμούσαν σφοδρότατα το θέμα να κλείσει με πάγωμα μονοψήφιου κατά προτίμηση αριθμού κεφαλαίων διαπραγμάτευσης, σχετικών με το Πρωτόκολλο. Γνωρίζοντας όμως εκ των προτέρων τα εμπόδια που σίγουρα θα εγείρει η ομάδα των αυστηρών κριτών, οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα διευρυνθούν.


Ηδη, στα παρασκήνια των Βρυξελλών έχουν αρχίσει οι ανταλλαγές σχεδίων και προσχεδίων για την τελική απόφαση για τις κυρώσεις. Αυτό που έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι αν δεν υπάρξει ένα συμφωνημένο πλαίσιο κυρώσεων, τότε η κάθε χώρα-μέλος και όχι μόνον η Κύπρος , ανά πάσα στιγμή, θα μπορεί να μπλοκάρει την έναρξη κάποιου διαπραγματευτικού κεφαλαίου, ώστε αν αυτά αθροιστούν να σταματήσουν την ενταξιακή διαδικασία.


Η Μέρκελ


Στο προσκήνιο σιγά σιγά αρχίζει να εμφανίζεται η κατά πάσα πιθανότητα καθοριστική δύναμη του Συμβουλίου, που δεν είναι άλλη από την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία από την 1η Ιανουαρίου.


Η κ. Μέρκελ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα ασχοληθεί με την εκκρεμότητα του ευρωπαϊκού Συντάγματος, αλλά και με την ενεργειακή πολιτική της Ενωσης, γι’ αυτό και δεν επιθυμεί να «κληρονομήσει» από τους Φινλανδούς το πρόβλημα των κυρώσεων της Τουρκίας.


Αυτό σημαίνει ότι οι εταίροι δεν θα φύγουν από την αίθουσα του Συμβουλίου αν δεν καταλήξουν σ’ ένα συγκεκριμένο, συμφωνημένο, πολύμηνο σχέδιο κυρώσεων, με ημερομηνία έναρξης και λήξης, το οποίο θα ακολουθεί τη διαπραγματευτική πορεία της Τουρκίας. Ηδη στη διαπραγμάτευση έχει μπει το στοιχείο της χρονικής διάρκειας, π.χ. η βρετανική πλευρά θέλει το μικρότερο δυνατό, η γερμανική το μεγαλύτερο δυνατό.


Οι εταίροι είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διακοπεί εντελώς η διαπραγματευτική διαδικασία μέσα σ’ αυτό το διάστημα. Η παρασκηνιακή συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά στο σημείο αυτό, με προτάσεις που υποστηρίζουν ότι εκ των πραγμάτων η Επιτροπή και η προεδρία θα πρέπει να επιβραδύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη συνολική διαδικασία εξέτασης των διαπραγματευτικών κεφαλαίων -αλλά να μην τη σταματήσουν εντελώς- ενώ ο αριθμός και το περιεχόμενο των κεφαλαίων που θα παγώσουν ή θα επιβραδυνθούν πηγαίνουν και έρχονται.


Με δυο λόγια, στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα κείμενο, που θα ικανοποιεί τη Λευκωσία «για πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας και την Αγκυρα για «απλό ψυγείο» της διαδικασίας.


Το σκληρό σημείο των διαπραγματεύσεων είναι «το μετά». Αν η Τουρκία «μπει στο ψυγείο» για ένα συγκεκριμένο διάστημα, με ποιες προϋποθέσεις και ενδεχόμενες κυρώσεις θα εξακολουθήσει την ενταξιακή πορεία της;


Η προεδρία


Η φινλανδική προεδρία από την πλευρά της εξακολουθεί στα σκοτεινά την πρωτοβουλία της για το Κυπριακό, με αφορμή τον εκκρεμή ακόμα κανονισμό Εμπορίου με τα κατεχόμενα, αν και παραδέχεται τώρα ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι κάτω από το 50%.


Η εμμονή του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών κ. Τουομιόγια στην προσπάθειά του έχει και μια απολύτως προσωπική χροιά: Ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας είναι ο γιος του πρώτου ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, το 1964, και, όπως έχει εξομολογηθεί θα ήθελε να τελειώσει το έργο του πατερα του (;!).


Το σίγουρο επομένως είναι ότι η φινλανδική προεδρία δεν πρόκειται να ανακοινώσει αποτυχία της προσπάθειάς της… Συνηγορεί υπέρ του ανοίγματος της Αμμοχώστου, αλλά η απόδοση των Βαρωσίων, «θα μπορούσε» να γίνει κατά στάδια, σε απώτερο χρόνο και με ασαφείς προϋποθέσεις, (σ.σ. όπως έχουν επιβάλει οι Αμερικάνοι), οδηγώντας τη Λευκωσία να απορρίψει τη μοναδική «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει…


Για τη Λευκωσία φαίνεται ότι η απόδοση των Βαρωσίων είναι ο ρυθμιστικός παράγων όλου του παιχνιδιού, έτσι ώστε να παρουσιαστεί πιο «ελαστική» στο θέμα της έκτασης εφαρμογής του Πρωτοκόλλου, και σε αντίθετη περίπτωση, στις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας από τους 25…

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 18/11/2006