Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Επιστήμονες προβλέπουν πως θα είναι η ζωή το 2056, του Τάσου Σαραντή

Επιστήμονες προβλέπουν πως θα είναι η ζωή το 2056, του Τάσου Σαραντή

7

Ετος 2056. Η πρώτη γενιά των υπεραιωνόβιων απολαμβάνει τη ζωή όπως οι σημερινοί εξηντάρηδες, οι γυναίκες ακολουθούν απερίσπαστες την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, αφού μπορούν και γεννούν παιδιά μετά τα πενήντα τους και η ανάγκη δωρητών σώματος έχει εκλείψει, αφού οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται από ανθρώπινα όργανα που αναπτύσσονται μέσα σε ζώα.


Πως θα είναι ο κόσμος μας σε 50 χρόνια, σε σχέση με την επιστημονική πρόοδο που θα έχει σημειωθεί; Κατά αντιστοιχία, όπως προέβλεψε τον σημερινό ο Ιούλιος Βερν. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει  από τις απαντήσεις που έδωσαν στο συγκεκριμένο ερώτημα του επιστημονικού περιοδικού New Scientist κορυφαίοι επιστήμονες Το ερώτημα τέθηκε με αφορμή την 50η επέτειο από την έκδοση του περιοδικού.


Αν και μπορεί να μην έχει ανακαλυφθεί ένα ελιξίριο για τη ζωή, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το 2056 θα έχουν κατανοήσει τους κρίσιμους σύνθετους μοριακούς μηχανισμούς που προκαλούν τη φθορά των κυττάρων μας που εμφανίζονται ως γήρανση. Ο Ρίτσαρντ Μίλερ, καθηγητής παθολογίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προβλέπει «την πρώτη  γενιά υπεραιωνόβιων που θα είναι τόσο σφριγηλοί και παραγωγικοί όσο οι σημερινοί εξηντάρηδες.


Σε ότι αφορά την τεκνοποίηση, ο καθηγητής Καρλ Τζιράσι, από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, προβλέπει ότι η αναπαραγωγική περίοδος των γυναικών θα επεκταθεί κατά μια δεκαετία ή περισσότερο με την αποθήκευση των ωοθηκικών ιστών και των ωαρίων όταν θα είναι νέες.


Μέχρι το 2056, ακόμη και η πιο προηγμένη ιατρική του 20ου αιώνα θα θεωρείται πολύ ξεπερασμένη. Δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη για τη λήψη οργάνων για μεταμοσχεύσεις από νεκρούς σύμφωνα με τον Μπρους Λαν, γενετιστή στο πανεπιστήμιο του Σικάγου. Αντ’ αυτού τα ανθρώπινα όργανα θα αναπτύσσονται σε ζώα όπως οι χοίροι. «Όταν ένας ασθενής χρειάζεται ένα νέο όργανο, για παράδειγμα ένα νεφρό, ο χειρούργος θα έρχεται σε επαφή με έναν παραγωγό οργάνων και θα του παρέχει απλώς το ανοσολογικό σχεδιάγραμμα του ασθενή».


Μια ακόμη πρόοδος θα σημειωθεί στη δημιουργία φαρμάκων με τα οποία θα είναι εφικτό να ξαναφυτρώνουν τα ανθρώπινα άκρα και τα ανθρώπινα όργανα. «Οι πρόοδοι στην αναγέννηση της καρδιάς βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, τα δάχτυλα θα μπορούν να ξαναφυτρώνουν σε πέντε έως δέκα χρόνια και η αναγέννηση των άκρων θα γίνει εφικτή μερικά χρόνια αργότερα.


Μια επίσκεψη από μικρά πράσινα ανθρωπάκια που θα επιβαίνουν σε ιπτάμενα πιάτα να είναι απίθανη μέχρι το 2056, αλλά οι εμπειρογνώμονες είναι βέβαιοι ότι ο κόσμος θα αισθανθεί σύντομα λιγότερο μόνος μέσα στο Σύμπαν. «Το ότι δεν έχουμε ανακαλύψει οποιουσδήποτε κοσμικούς γείτονες μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι η ζωή είναι σπανιότερη απ’ ότι ελπίσαμε, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι το Σύμπαν είναι άψυχο»  λεει ο Φρίμαν Ντίσον από το Ινστιτούτο για τις Προηγμένες Μελέτες στο Πρίνσετον.


του Τάσου Σαραντή, Ημερησία 17/11/2006