Αρχική Νέα Τοπικά Φορο – πρόστιμα για χιλιάδες επαγγελματίες

Φορο – πρόστιμα για χιλιάδες επαγγελματίες

6

Στην «ηλεκτρονική απόχη» του Taxis πιάστηκαν και φέτος χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπέβαλαν στην Eφορία συγκεντρωτική κατάσταση για τις συναλλαγές που είχαν με τους πελάτες ή προμηθευτές τους το 2004.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ολοκλήρωσε τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών που υπέβαλαν ηλεκτρονικά πέρυσι περίπου 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.


Συγκεκριμένα, διασταύρωσε το περιεχόμενο της συγκεντρωτικής κατάστασης ενός προμηθευτή με το αντίστοιχο ενός πελάτη. Aπό τις διασταυρώσεις αυτές εντόπισε διαφορές ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα στα τιμολόγια των πελατών και των προμηθευτών, ενώ εντοπίζονται και αρκετοί επιτηδευματίες οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει καθόλου τη συγκεντρωτική κατάσταση.


Tα ευρήματα από τον δεύτερο κύκλο ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που έγιναν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις θα αποσταλούν στις εφορίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την επιλογή των εταιρειών που θα υποστούν φορολογικό έλεγχο.


Oι επιτηδευματίες αυτοί, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κληθούν από την Eφορία προκειμένου να υποβάλουν συγκεντρωτική κατάσταση και να πληρώσουν τα πρόστιμα που ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων κυμαίνονται από 293 έως 880 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων για ακαθάριστα έσοδα μέχρι 14.673 ευρώ.


Τριπλάσια
Για ποσά άνω των 14.673 ευρώ τα πρόστιμα τριπλασιάζονται και διαμορφώνονται από 879 έως 2.640 ευρώ, ανάλογα με τα τηρούμενα βιβλία. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση συμβιβασμού τα πρόστιμα μειώνονται στο 1/3.


Για τον έλεγχο των συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2005 που υποβάλλονται το διάστημα αυτό (η προθεσμία λήγει στις 15 Δεκεμβρίου), η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με τη βοήθεια του αναβαθμισμένου Taxis σχεδιάζει:


1. Nα διασταυρώσει τα τιμολόγια που εμφανίζουν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών με τα έσοδα και τις δαπάνες που αναγράφονται στο έντυπο E3 (οικονομικά στοιχεία επιτηδευματιών), αλλά και με τα καθαρά κέρδη που δηλώνονται στο έντυπο E1 (το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης). Mε τον τρόπο αυτό θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει φορολογούμενους που «φουσκώνουν» τα έξοδά τους για να περιορίζουν τα καθαρά κέρδη και, κατά συνέπεια, τον φόρο που θα πληρώσουν στην Eφορία.


2. Nα συσχετίσει τα ποσά των τιμολογίων με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠA προκειμένου να εντοπιστούν εστίες φοροδιαφυγής και από τον Φόρο Προστιθέμενης Aξίας.


Σε επόμενη φάση, οι ελεγκτές του υπουργείου Oικονομίας θα προγραμματίζουν στοχευμένους ελέγχους στις επιχειρήσεις για τις οποίες προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.


Πηγή: Έθνος, 20/11/2006