Αρχική Νέα Τοπικά Συνέδριο για τη ναυτιλία με το βλέμμα στραμμένο στο 2010

Συνέδριο για τη ναυτιλία με το βλέμμα στραμμένο στο 2010

5

ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ της διαμόρφωσης της ναυλαγοράς μετά το 2010 απασχόλησε έντονα τους ομιλητές στο συνέδριο «Shipping Today» που οργάνωσε χθες στην Αθήνα το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων και στο οποίο χορηγός επικοινωνίας ήταν η «Ναυτεμπορική».


Μέχρι το 2010 αναμένεται να «πέσει» στη θάλασσα ένας αριθμός πλοίων που προσεγγίζει τα μισά από όσα πλέουν σήμερα, ενώ από την άλλη είναι ένα ερώτημα εάν η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες, -οι οποίες δίνουν και σήμερα τον τόνο στη ναυλαγορά-, μπορεί να «στηρίξει» αυτή τη μεγάλη προσφορά νέας χωρητικότητας.


Επίσης στο συνέδριο αναδείχθηκε ο έντονος ανταγωνισμός του τραπεζικού τομέα για τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, καθώς οι εναλλακτικές μορφές εξεύρεσης κεφαλαίων όπως τα IPO’s αλλά και οι νέες δυνατότητες που προσφέρει στην ποντοπόρο ναυτιλία το Χρηματιστήριο Αθηνών.


Μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ, καθηγητής Ιωάννης Τζωάννος, αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης σε μονομερείς αποφάσεις της Ε.Ε. για τη ναυτιλία. Ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ υπεραμύνθηκε των διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών και του ρόλου τους ως των βασικών ρυθμιστών του παγκόσμιου πλαισίου λειτουργίας της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ο καλύτερος τρόπος για μία υποστήριξη όλων των ενδιαφερόμενων στις νέες πολιτικές είναι οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΙΜΟ και ο ILO υποστήριξε ο κ. Τζωάννος και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με όσα αποφασίζονται σε διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς. Τέτοιες πολιτικές είναι η πρόταση για καθιέρωση ευρωπαϊκού νηολογίου, ο προβληματισμός για αναθεώρηση της UNCLOS, η προσπάθεια να θεωρηθεί μέλος του ΙΜΟ η Ε.Ε. κ.λπ.


Τέλος, σημείωσε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσεγγίσει τα θέματα της ναυτιλίας με μία σφαιρική αντίληψη και πρόσθεσε ότι η «Πράσινη Βίβλος» αποτελεί μία ευκαιρία για την επίτευξη του στόχου αυτού και η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. έχει εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση.


Στο Χ.Α.


Μέσω… Εθνικής, το κάλεσμα για την πολυπόθητη είσοδο των ναυτιλιακών εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που πέτυχε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους τριών δισ. ευρώ προβάλλουν τα στελέχη του χρηματιστηρίου προκειμένου να πείσουν τους Ελληνες εφοπλιστές ότι μπορούν να «αντέξουν» το μέγεθος των ναυτιλιακών εταιρειών. Ο αντιπρόεδρος του Χ.Α. και γενικός διευθυντής Χρηματιστηριακών Αγορών, Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά τη διάρκεια του ναυτιλιακού συνεδρίου «Shipping Today» τόνισε ότι το Χ.Α. άλλαξε φιλοσοφία απέναντι στις εταιρείες της ποντοπόρου, και ανέπτυξε όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αγορά.


Παρόλο που μέχρι σήμερα, και παρά τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, οι Ελληνες εφοπλιστές δεν έχουν ανταποκριθεί, ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Χ.Α.


Τραπεζική χρηματοδότηση


O Δημήτρης Βασιλάκος διευθυντής ναυτιλιακών εργασιών της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι η τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει η κινητήριος δύναμη της ναυτιλίας, ενώ σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εγγραφές στα διεθνή χρηματιστήρια σημείωσε ότι αποτελεί συμπληρωματική μορφή χρηματοδότησης.


Κάθε λεπτό 50.000 δολάρια κατευθύνονται από τις τράπεζες προς τα ελληνικά πλοία σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας συμβούλων και αντιπρόσωπου της Natixis Bank στην Ελλάδα, XRTC που παρουσίασε στο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Ξηραδάκης. Ο ομιλητής συμπλήρωσε ότι ο ανταγωνισμός των τραπεζών έχει περιορίσει το περιθώριο κέρδους των τραπεζών που χρηματοδοτούν τη ναυτιλία στο 1,08% από 1,27% το 2000.


Από την πλευρά του ο Γιώργος Αρκάδης, γενικός διευθυντής της Fortis Bank, υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρατηρείται μία σημαντική ρευστότητα στους εφοπλιστές. Οι τράπεζες δεν μπορεί παρά να είναι χαρούμενες είπε ο κ. Αρκάδης γιατί αν και έχει μειωθεί το περιθώριο κέρδους έχουν αυξηθεί τα συνολικά χαρτοφυλάκια και τα ποσά χρηματοδότησης.


Τέλος, ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, γενικός διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής Στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε ότι σήμερα όλοι ζουν στο ρυθμούς μιας ανοδικής αγοράς, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουν ότι τα ναυπηγεία είναι γεμάτα με παραγγελίες μέχρι το 2010 και είναι ένα θέμα εάν όλη αυτή η νέα παραγωγή θα επηρεάσει και σε ποια κατεύθυνση τους ναύλους μελλοντικά. Τέλος, όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών, καθώς και στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν τον εφοπλιστή-πελάτη μέσω του cross selling.


Η ναυλαγορά


Τον αίνιγμα της διαμόρφωσης της ναυλαγοράς μετά το 2010 προσπαθούν να λύσουν τα στελέχη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. «Η αλήθεια είναι ότι τα πλοία που χτίζονται αυτή τη στιγμή, και τα οποία αναμένεται να ενσωματωθούν στο χώρο τα επόμενα τέσσερα χρόνια, είναι σχεδόν τα μισά από τα ήδη υπάρχοντα», ανέφερε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprises Shipping & Trading S.A., Γιώργος Σαρρής. «Η μία άποψη υποστηρίζει ότι τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια τα ναύλα θα πέσουν κυρίως λόγω των νεότευκτων πλοίων αλλά και λόγω της μείωσης της ζήτησης», τόνισε και προσέθεσε: «Αυτό που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε είναι το πόσο παραγωγικές θα είναι οι γιάρδες στη Κίνα και αν θα μπορέσουν να κρατήσουν το χρονοδιάγραμμα που έχουν εκπονήσει, όπως επίσης και το phase out των πλοίων μονού τοιχώματος. Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα που κάνει πάρα πολύ δύσκολη – αν όχι αδύνατη – την πρόβλεψη για το μέλλον αυτής της αγοράς».


Ελληνική σημαία


Στις εξαγγελίες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για λήψη μέτρων υπέρ της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας έχει στρέψει τα ενδιαφέρον του ο ελληνικός εφοπλισμός. Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγών Πλοίων, Μιχάλης Λάμπρος, τόνισε: «Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα, ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες του ΥΕΝ κ. Κεφαλογιάννη ότι το μέτρο της επιδότησης των εισφορών σε συνδυασμό και με περαιτέρω μείωση των οργανικών συνθέσεων θα επεκταθεί και στις κατηγορίες των φορτηγών, δεξαμενόπλοιων και λοιπών υπό ελληνική σημαία πλοίων».


Από την άλλη όμως επανέλαβε ότι ακόμα το υπουργείο Οικονομίας δεν έχει εγκρίνει τα απαραίτητα κονδύλια προς το ΝΑΤ για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στα κρουαζιερόπλοια με ελληνική σημαία. «Δηλαδή τα βιβλία του ΝΑΤ έχουν χρεωμένα τα πλοία με τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΝΑΤ και με πρόσθετες οφειλές λόγω καθυστέρησης εξοφλήσεως των οφειλόμενων ναυλολογίων».


Containerships


Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά των containerships, αλλά και στην αλματώδη ανάπτυξη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο χώρος αναφέρθηκε στην ομιλία του, στη διάρκεια του συνεδρίου, ο Ηρακλής Προκοπάκης, chief operation manager της Danaos Corporation. Χαρακτηριστικό της αγοράς είναι η διαρκής αύξηση της χωρητικότητας στα containerships. Όπως ανέφερε οι παραγγελίες για νέα post panamax containerships φτάνουν σήμερα το 79,8% του παγκόσμιου στόλου πλοίων αυτού του τύπου. Αλλά και το ποσοστό στα panamax είναι πολύ υψηλό αφού φτάνει το 54,7%.


IPOs


Στους κανόνες του παιχνιδιού, για την είσοδο και παραμονή μιας ναυτιλιακής εταιρείας στις χρηματιστηριακές αγορές της Αμερικής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Freeseas Inc, Γιώργος Γουρδομιχάλης. Όπως επεσήμανε οι λόγοι που ωθούν τους εφοπλιστές στα IPO’s είναι η ρευστότητα, η «φθηνή» πηγή κεφαλαίων, οι νέοι ορίζοντες για έργα, οι δυνατότητες αύξησης των αξιών των εταιρειών.


Από την πλευρά του ο Ted Πετρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Petrofin S.A., τόνισε ότι το 2000 μόνο μία ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία ήταν εισηγμένη στις χρηματιστηριακές αγορές της Αερικής, ενώ σήμερα φτάνουν τις 12, ενώ υπάρχουν και άλλες δύο εισηγμένες στις αγορές του Λονδίνου.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική, 22/11/2006