Αρχική Νέα Τοπικά Με 30 εκατ. ευρώ πείστηκαν για άγονες γραμμές

Με 30 εκατ. ευρώ πείστηκαν για άγονες γραμμές

7

Με 30 εκατομμύρια ευρώ που τους μοίρασε το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής πείστηκαν οι πλοιοκτήτες των ακτοπλοϊκών να δρομολογήσουν πλοία τους στις 37 «άγονες γραμμές» του Αρχιπελάγους -από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και τον Κύναρο της Αμοργού- ενώ για πρώτη φορά καλύφθηκε και η γραμμή Θεσσαλονίκη-Σάμος-Κάλυμνος-Κως-Ρόδος και Θεσσαλονίκη-Μυτιλήνη-Λήμνος, με επιστροφή.


Με αυξημένα τα μισθώματα-επιδοτήσεις (πέρυσι δαπανήθηκαν από τον κρατικό Προϋπολογισμό 27,111 εκατ. ευρώ) ο κ. Παυλίδης προσήλκυσε το ενδιαφέρον των ακτοπλοϊκών εταιρειών και έτσι δεν θα… χρειαστεί η επανάληψη του διαγωνισμού για σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, που θα εξυπηρετήσουν τα «άγονα νησιά», αρμοδιότητας του υπουργείου Αιγαίου, υποχρεούνται σε δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων: Του Αϊ-Στράτη από και προς τη Λήμνο, των Ψαρών και των Οινουσών από και προς Χίο, των Φούρνων και της Θύμαινας από και προς Αγιο Κήρυκο, Καρλόβασι και Βαθύ, των Λειψών, Αρκιών, Μαράθιου και Αγαθονησίου από και προς Πάτμο και Λέρο. Της Ψέριμου από και προς Κάλυμνο, της Αστυπάλαιας από και προς Κάλυμνο, της Νισύρου από και προς Κω, της Τήλου από και προς Κω και Ρόδο, του Καστελόριζου από και προς Ρόδο και της Χάλκης από και προς τη Ρόδο.


Δωρεάν θα μετακινούνται με τα επιδοτούμενα πλοία και οι κάτοικοι: της Κάσου από και προς την Κάρπαθο, της Κιμώλου από και προς τη Μήλο, της Δονούσας, Κουφονησίων, Σχοινούσας και Ηρακλειάς από και προς τη Νάξο, της Σικίνου, Φολεγάνδρου από και προς την Ιο, της Κιμώλου από και προς τη Μήλο, της Ανάφης από και προς τη Θήρα και της Θηρασίας από και προς τη Θήρα.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 21/11/2006