Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τα απόβλητα της Μαφίας απειλή για το περιβάλλον, του Τάσου Σαραντή

Τα απόβλητα της Μαφίας απειλή για το περιβάλλον, του Τάσου Σαραντή

9

Μπορεί να είναι ταυτισμένη με το εμπόριο των ναρκωτικών, αλλά η ιταλική Μαφία αποκομίζει κέρδη από μια λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου κερδοφόρα δραστηριότητα: τη διακίνηση βιομηχανικών αποβλήτων, τα οποία φροντίζει να «ξεφορτωθεί» με πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό που θα πλήρωναν οι βιομηχανίες για να απαλλαχτούν από αυτά.


Η Μαφία ξεκίνησε την παράνομη επιχείρηση μεταφοράς βιομηχανικών αποβλήτων στα μέσα της δεκαετίας του ’80 είπε η Ραφαέλα Ντελ Γκουίντιτσε, επικεφαλής της περιβαλλοντικής ομάδας Legambiente, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης για τις δραστηριότητες της Μαφίας που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. Όμως, αυτή η παράνομη δραστηριότητα αποκορυφώθηκε κατά τη δεκαετία του ’90.


«Σήμερα, μια οργάνωση όπως η Καμόρα (η ναπολιτάνικη Μαφία) έχει αναπτύξει ολοκληρωμένες υπηρεσίες μεταφοράς αποβλήτων, προφανώς σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές προσφέρονται από τις νόμιμες εταιρείες» εξηγεί η ίδια


«Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να έχουν δραματικές συνέπειες για το οικοσύστημα» προειδοποίησε ο δημόσιος κατήγορος της Νάπολης Ντονάτο Τσέκλι. «Η έλλειψη ελέγχων στην ιταλική επικράτεια δίνει στη Μαφία ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα».


Η μαφία εκμεταλλεύεται την ανάγκη των βιομηχανιών να απαλλαχτούν από τα απόβλητά τους και αναλαμβάνει τη μεταφορά και καταστροφή τους σε περιοχές που δεν ελέγχονται επαρκώς, σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προβλήθηκαν βίντεο στα οποία εμφανίζονται φορτηγά να αδειάζουν βιομηχανικά απόβλητα σε αγροτικές περιοχές και στη συνέχεια κάποιοι να τους βάζουν φωτιά.


Ένα μεγάλο μέρος αυτής τη δραστηριότητας εξελίσσεται στη νότια Ιταλία και ειδικότερα στην περιοχή της Νάπολης, όπου βιομηχανικά απόβλητα που περιέχουν σίδηρο και χάλυβα καίγονται αναμιγμένα μερικές φορές με λιπάσματα, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο εδαφολογικής μόλυνσης.


Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το ιταλικό Κεντρικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας στην περιοχή της Νάπολης, καθώς και μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνων και συγγενών ανωμαλιών. Εντούτοις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, απαιτούνται περισσότερες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα αυξημένα ποσοστά συνδέονται με την παράνομη δραστηριότητα της Μαφίας.


Από την πλευρά τους, οι δικαστές επεσήμαναν την έλλειψη νομοθετικών «εργαλείων», προκειμένου να ασκηθούν διώξεις κατά των παρανομούντων. Εξάλλου, από το 2001 που έχει τεθεί σε ισχύ ένας νόμος για την παράνομη διακίνηση αποβλήτων έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 52 σχετικοί έλεγχοι σε ολόκληρη την Ιταλία.


Επιπλέον ο ποινικός κώδικας της Ιταλίας δεν αναγνωρίζει το συνωμοτικό σχέδιο της Μαφίας που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, δήλωσε ο Τσέκλι. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα». «Το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας απειλούνται».

 

του Τάσου Σαραντή, Ημερησία 21/11/2006