Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Βροχή τα e-mail – σκουπίδια

Βροχή τα e-mail – σκουπίδια

12

Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα πνίγουν καθημερινά τους χρήστες του Ίντερνετ


«Καθημερινά δεχόμουν 400 με 500 ανεπιθύμητα διαφημιστικά mail, ανάμεσά τους και κάποια από ελληνικές εταιρείες. Τα πράγματα είχαν φτάσει στο απροχώρητο, το mail μου γέμιζε με ηλεκτρονικά σκουπίδια και δεν μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου. Έτσι, πήρα την απόφαση να κάνω κάτι γι’ αυτό».


Ο Δημήτρης Σισκόπουλος, από την Αλεξανδρούπολη, κατέχει ένα ασυνήθιστο ρεκόρ: μέσα σε έναν χρόνο έχει προσφύγει πέντε φορές στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τα ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα που δέχεται από ελληνικές εταιρείες. «Μου είπαν ότι ζήτησαν από τους αποστολείς να με διαγράψουν από τις λίστες παραληπτών και προς το παρόν δεν έχω λάβει ενοχλητικά μηνύματα από τις συγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες – αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Όσο για τα spam που δέχομαι από το εξωτερικό, που είναι και τα περισσότερα, αυτά αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Είμαι πλέον κατηγορηματικός: όποιο ελληνικό διαφημιστικό mail λαμβάνω θα προχωράω σε καταγγελία. Βέβαια, από την Αρχή Προστασίας μού είπαν ότι και αυτοί δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα στην ουσία, δηλαδή δεν υπάρχουν οι σχετικοί νόμοι ώστε να προχωρήσουν σε διώξεις».


Spammer στη φυλακή


Την ίδια ώρα στη Βρετανία αποστολέας μηνυμάτων spam αναγκάστηκε από τη Δικαιοσύνη να αποζημιώσει με 45.000 στερλίνες τον μηνυτή του, ενώ στις ΗΠΑ spammer καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση επειδή έστελνε καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες διαφημιστικά μηνύματα από τους υπολογιστές του. Αν και η ευρωπαϊκή οδηγία χαρακτηρίζει τη μαζική αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων παράνομη, υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι: «Αν ο αποστολέας βαφτίσει τα διαφημιστικά του μηνύματα “ενημερωτικά”, έχει δικαίωμα να τα στείλει, αρκεί αυτά να φέρουν υποσημείωση που να δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να διαγραφεί από τη λίστα των παραληπτών ώστε να μην ξαναλάβει ανάλογο μήνυμα στο μέλλον», λέει ο Δημήτρης Σισκόπουλος.


Αλλάζουν διεύθυνση


Άλλοι Έλληνες χρήστες δεν αντιμετωπίζουν την κατάσταση τόσο ψύχραιμα. «Πελάτες μου έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας εξαιτίας του όγκου των spam που δέχονταν», λέει ο Μάνος Φιλίππου, σχεδιαστής ιστοσελίδων από τη Ρόδο.


Τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα παρουσιάζεται έξαρση στα ψηφιακά σκουπίδια που δέχονται οι χρήστες του Ίντερνετ στις ηλεκτρονικές θυρίδες αλληλογραφίας τους – και όχι μόνο από ελληνικές εταιρείες που θέλουν να διαφημιστούν ανέξοδα. Για παράδειγμα, από το 1 εκατομμύριο e-mail που δέχονται καθημερινά οι συνδρομητές της Hellas On Line, το 65% είναι spam. Έρευνες της Forthnet δείχνουν ότι μέσα σε ένα χρόνο τα μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας αυξήθηκαν κατά 115%, ενώ σύμφωνα με μετρήσεις του Κέντρου Δικτύων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τα spam που δέχονται οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις του ανά ώρα ανέρχονται σε 7.500!


Διαφημιστικά μηνύματα


Ο μεγαλύτερος όγκος της ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αφορά διαφημιστικά μηνύματα χαπιών που «τονώνουν τον ανδρισμό», συμβουλές για επενδύσεις σε μετοχές και, φυσικά, προώθηση πορνογραφικών ιστοσελίδων. Παγκοσμίως, σύμφωνα με μετρήσεις της εταιρείας ηλεκτρονικής ασφάλειας Postini, ο όγκος των spam αυξήθηκε κατά 300% το τελευταίο εξάμηνο – από 2,5 δισεκατομμύρια ανεπιθύμητων mail τον Ιούλιο ο αριθμός τους έχει ήδη ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια μέσα στον Νοέμβριο.


Από την άλλη, οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί στη χώρα μας για την καταπολέμηση του φαινομένου είναι ελάχιστες. Μία από αυτές είναι του Τάσου Πάλλα, δημιουργού του δικτυακού τόπου www.no-spam.gr. Τα αποτελέσματά της είναι διαφωτιστικά: το 50% των συμμετασχόντων, οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας, πιστεύουν ότι τα spam αποτελούν τροχοπέδη στην εξάπλωση του Internet στην Ελλάδα, το 63% συμφωνεί με την επιβολή κυρώσεων σε αυτούς που αποστέλλουν ενοχλητικά mail, ενώ το 88% θεωρεί αναπόφευκτη την αύξηση των διαφημιστικών μηνυμάτων από ελληνικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον. Για του λόγου το αληθές, στη διεύθυνση www.internetinfo.gr διεξήχθη ένα «δημιουργικό πείραμα»: οι διαχειριστές της έγραψαν σε μία σελίδα το μήνυμα: «Όποιος θεωρεί τον εαυτό του άσχετο με το Ίντερνετ και θέλει να ζαλίζει τον κόσμο με τις spam διαφημίσεις του, παρακαλώ ας στείλει e-mail στον λογαριασμό eva@internetinfo.gr». Το πρώτο μήνυμα δεν άργησε να έρθει και ναι, ήταν προσφορά ελληνικής εταιρείας.


Λαθρεμπόριο προσωπικών δεδομένων


ΣΥΜΦΩΝΑ με τους ειδικούς, οι τρόποι που συλλέγουν οι επιτήδειοι τις διευθύνσεις e-mail είναι δύο: «Πρώτα πρώτα υπάρχουν ειδικά προγράμματα που ψάχνουν σελίδες του Ίντερνετ και όπου βρίσκουν διεύθυνση mail την αντιγράφουν. Αυτά τα προγράμματα συλλέγουν μέχρι και 3 εκατομμύρια διευθύνσεις mail την ημέρα, τις οποίες οι λαθρέμποροι προσωπικών δεδομένων τις πουλάνε για περίπου 100 ευρώ», αναφέρει ο κ. Μάνος Φιλίππου, σχεδιαστής ιστοσελίδων.


Άλλος ένας τρόπος για τη συλλογή διευθύνσεων είναι μέσω των sites που πραγματοποιούν εγγραφές. «Όταν εγγράφεσαι σε τέτοια sites συνήθως σου ζητάνε να καταχωρίσεις το e-mail σου ώστε να σου στείλουν μήνυμα με το password που θα χρησιμοποιήσεις για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου. Έτσι συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών διευθύνσεων τον οποίο μετά εμπορεύονται».


Πώς να περιορίσετε τα spam


*** Αποφύγετε την εισαγωγή του e-mail σας σε δικτυακούς τόπους (web sites) εφόσον δεν είναι απόλυτα απαραίτητο. Δημιουργήστε έναν λογαριασμό webmail που θα χρησιμοποιείτε μόνο στις περιπτώσεις αυτές.

*** Μην απαντάτε (reply) σε μηνύματα spam, καθώς μια απάντηση μπορεί να εκληφθεί ως συναίνεση για την αποστολή ακόμα περισσότερων μηνυμάτων.


*** Αποφεύγετε την εγγραφή σας σε λίστες αλληλογραφίας (mailing lists), ή αν πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφείτε δώστε τη διεύθυνση webmail που προορίζεται για αυτή τη χρήση.


*** Χρησιμοποιήστε λογισμικό για φιλτράρισμα των e-mails σας (anti-spam software).


Spam και σε κινητά! 
   
ΕΚΤΟΣ από την «παραδοσιακή» ενόχληση που προκαλείται στους χρήστες του Ίντερνετ από τα ανεπιθύμητα e-mail, μία νέα γενιά spam άρχισε να εμφανίζεται και σε κινητές συσκευές. «Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το πρόβλημα της χρέωσης που επιβαρύνει τους καταναλωτές, καθώς η σύνδεση για την ανάκτηση της αλληλογραφίας επιφέρει χρέωση στον συνδρομητή στην περίπτωση των κινητών τηλεφώνων που προσφέρουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο», εξηγεί ο Χαράλαμπος Πατρικάκης, επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών του ΕΜΠ. «Επιπλέον, η μορφή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας που βασίζεται στα MMS μπορεί να επιφέρει χρεώσεις για την ανάκτηση του περιεχομένου πολυμέσων, ενώ μέσω MMS υπάρχει η πιθανότητα να φορτωθούν και ιοί στα κινητά. Εδώ, η συμβολή των παρόχων υπηρεσιών ή πρόσβασης είναι σημαντική, μέσω της ενεργοποίησης των αντίστοιχων μηχανισμών προστασίας σε κεντρικό επίπεδο, όπως έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ιαπωνία».


Πηγή: Τα Νέα, 22/11/2006