Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Διεθνής πρωτιά για Ελληνες καρδιολόγους

Διεθνής πρωτιά για Ελληνες καρδιολόγους

15

 Το πρώτο βραβείο σε διεθνές συνέδριο Καρδιολογίας απέσπασε μελέτη που εκπονήθηκε από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτριο Κρεμαστινό, με θέμα «Η επίδραση της χορηγήσεως ερυθροποιητίνης στη διαστολική και συστολική λειτουργικότητα της αριστερής κοιλίας και την ενεργοποίηση του νευρορμονικού συστήματος σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και αναιμία».


Η μελέτη βραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή γιατί για, πρώτη φορά, φαίνεται ότι η χορήγηση μιας ορμόνης (της ερυθροποιητίνης), που διορθώνει την αναιμία και δρα και ως αναβολικό στην καρδιά σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, έχει ευεργετική επίδραση στην επηρεασμένη καρδιακή λειτουργία, αυξάνοντας την εξωθητική δύναμη της καρδιάς, ενώ μειώνει τη δύσπνοιά τους και αυξάνει την ικανότητά τους να εκτελούν περισσότερο έργο.


Το βραβείο απονεμήθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο οποίο παρουσιάζονται τα σημαντικότερα καρδιολογικά επιτεύγματα της Καρδιολογίας και της Καρδιοχειρουργικής τόσο στη βασική όσο και στην κλινική έρευνα και παρακολουθούν 30.000-40.000 σύνεδροι καρδιολόγοι από όλο τον κόσμο. Στην εργασία μετείχαν οι κ.κ. Κουρέα Καλλιρόη, Παρίσης Ιωάννης, Πάνου Φώτιος, Φαρμάκης Δημήτριος, Παρασκευαΐδης Ιωάννης, Φιλιππάτος Γεράσιμος, με επικεφαλής τον διευθυντή της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής καθηγητή Δ. Κρεμαστινό.


Η μελέτη της κλινικής αφορούσε την επίδραση της ερυθροποιητίνης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και αναιμία και παρουσιάστηκε από τον λέκτορα Καρδιολογίας Ιωάννη Παρίση και την ειδικευόμενη καρδιολόγο Καλλιρρόη Κουρέα, της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 22/11/2006