Αρχική Νέα Τοπικά Επιτέλους! Σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί για τον ξυλοδαρμό, συγγνώμη από την κυβέρνηση

Επιτέλους! Σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί για τον ξυλοδαρμό, συγγνώμη από την κυβέρνηση

17


 Για έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή κάνει λόγο η κυβέρνηση αναφερόμενη στην καταδίκη του επεισοδίου και την ΕΔΕ που διατάχθηκε. Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν τρεις αστυνομικοί που συμμετείχαν στο περιστατικό.

«Η καταδίκη του συγκεκριμένου, αλλά και παραμφερών περιστατικών, από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και την κυβέρνηση, καθώς και η εντολή για τη διενέργεια ΕΔΕ, αποτελούν την έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης απαιτεί από τις υπηρεσίες πειθαρχικές διαδικασίες με άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα.


Λίγο αργότερα, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοινώθηκε ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα οι τρεις αστυνομικοί (ένας αρχιφύλακας, δύο αστυφύλακες) που υπηρετούν στη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, καθώς στο πόρισμα της ΕΔΕ διαπιστώνεται ότι συμμετείχαν άμεσα στον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή.


Ο ένας από τους τρεις που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα είναι υπότροπος και για άλλο παρόμοιο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη.


Επίσης, διατάχθηκε η άμεση μετακίνηση (ακούσια μετάθεση) τριών αξιωματικών (ενός αστυνομικού διευθυντή και δύο αστυνόμων Β’) σε περιφερειακές υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για αδράνεια, παράλειψη και αμέλεια στη διοίκηση, καθώς και ανεπαρκή επίβλεψη των υφισταμένων τους.


Ακόμη, διατάχθηκε η άμεση μετακίνηση (ακούσια μετάθεση) τριών κατωτέρων αστυνομικών που μετείχαν στην συγκεκριμένη ομάδα συλλήψεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η έρευνα συνεχίζεται. Σε περίπτωση που προκύψει ευθύνη και άλλων αστυνομικών, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.


Στις δηλώσεις του ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αποδοκιμάζει επίσης ενέργειες μεμονωμένων προσώπων, που αμαυρώνουν το έργο των χιλιάδων αστυνομικών, οι οποίοι θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τη ζωή τους προστατεύουν νυχθημερόν τη ζωή και την περιουσία Ελλήνων πολιτών, επισήμανε.


Ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε ακραίες τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου περί «παρακράτους» και τόνισε πως ο Β.Πολύδωρας χαίρει «απολύτως» της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.


Σε δημοσιογραφική παρατήρηση πως ανάμεσα στα «μεμονωμένα πρόσωπα» που ανέφερε ήταν και ο διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο Θ.Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι η σχετική διατύπωση έχει να κάνει με τον αριθμό των εμπλεκομένων προσώπων, ενώ σημείωσε πως «δεν ήμουν εκεί για να γνωρίζω τα πραγματικά περιστατικά».


Αναφορικά με την αντίφαση που παρουσιάζεται, καθώς ενώ η κυβέρνηση εκφράζει την «έμπρακτη συγγνώμη» της για το επεισόδιο με τον Κύπριο φοιτητή, ταυτόχρονα έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον του, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «πρέπει όλοι να έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».


Κόντρα στη Βουλή


Αντιπαράθεση για τον πρόσφατο ξυλοδαρμό του Κυπρίου φοιτητή από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε στη Βουλή, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.


«Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και την προσφορά μας στον τόπο» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας σχολιάζοντας τη θέση του βουλευτή α’ Θεσσαλονίκης Χάρη Καστανίδη για «σωρεία παρακρατικών ενεργειών και έκνομων δραστηριοτήτων, όποτε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας είχαν οι δεξιές κυβερνήσεις».


«Λέγοντας ότι η πρακτική της ΝΔ δεν είναι δημοκρατική, το μόνο που αποδεικνύετε είναι τη δική σας αντιδημοκρατική τακτική και πρακτική» είπε ο κ. Παπαληγούρας.


Με αφορμή το περιστατικό της Θεσσαλονίκης, ο κ. Καστανίδης υποστήριξε ότι «ο γενετικός κώδικας της ΝΔ επανέρχεται όσες προβιές μεσαίου ιδεολογικού χώρου και αν φορέσει».


Για ρατσιστική αντιμετώπιση επέκρινε τον κ. Καστανίδη ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρ.Ζώης λέγοντας ότι «όταν κάποιος υποστηρίζει πως όσοι συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΝΔ έχουν στο DNA τους ένα κύτταρο, το οποίο τους οδηγεί να ανέχονται τη δράση παρακρατικών οργανώσεων, παρακυβερνητικών δραστηριοτήτων, αυτό είναι ρατσιστική αντιμετώπιση της πολιτικής της αντίπαλης παράταξης».


Αυτή η κυβέρνηση εδράζεται πάνω στη λαϊκή εντολή, οι εξουσίες της πηγάζουν από τη λαϊκή εντολή του 2004 και όλες οι εξουσίες επιστρέφουν και αναφέρονται στον κυρίαρχο ελληνικό λαό, πρόσθεσε ο κ. Ζώης, καλώντας τον κ. Καστανίδη να ζητήσει τη διαγραφή των «όσων απαραδέκτως» είπε στην ομιλία του.


Ωστόσο, ο κ. Καστανίδης επανέλαβε ότι «ιστορικώς και πρακτικώς σήμερα επιβεβαιώνεται ότι είσαστε δεξιοί και αδιόρθωτοι δεξιοί».


Νωρίτερα, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απ.Κακλαμάνης μίλησε για αστυνομικούς με κουκούλες που βιαιοπραγούν, τους οποίους, όπως είπε, οι αρμόδιοι έπρεπε να στείλουν στον εισαγγελέα, έτσι ώστε να μπορούσε ο υπουργός Δικαιοσύνης να πει ότι ’ιδού ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε καν υποψία επανίδρυσης αστυνομικού κράτους’».


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ