Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον SOS λόγω διάβρωσης για τις παράκτιες περιοχές

SOS λόγω διάβρωσης για τις παράκτιες περιοχές

15


 Στη ζώνη υψηλού κινδύνου λόγω της διάβρωσης που παρατηρείται στις παράκτιες περιοχές, συγκαταλέγεται η Χίος (όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου), πράγμα που μας χτυπά το καμπανάκι.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 30% των ακτών της Ελλάδας έχουν επηρεαστεί από τη διάβρωση. Η ασύμμετρη ανάπτυξη και διάβρωση κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου έχει επίσης ως αποτέλεσμα το 50% και πλέον της παραλιακής ζώνης να κυριαρχείται από το τσιμέντο, γεγονός που οδήγησε στην εξαφάνιση των δύο τρίτων των παράκτιων κυρίως υγροτόπων της Ευρώπης!
   Χθες ξεκίνησε διεθνές συνέδριο, με διοργανωτή το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, με θέμα την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων περιοχών, με ομιλητές μεταξύ άλλων τον επίτροπο περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, την εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος Francoise Breton κ.α..
   Ποιες είναι όμως οι αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα στις παράκτιες περιοχές. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως αμμοληψία, κατασκευές παντός τύπου, σε συνδυασμό με τα καιρικά φαινόμενα, έχουν φέρει το 80% των μεσογειακών ακτογραμμών αντιμέτωπο με την απειλή της διάβρωσης τα αμέσως επόμενα χρόνια.
   Για παράδειγμα στη δική μας περιοχή, να θυμίσουμε την ιδιαίτερη προσπάθεια που καταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγίου Μηνά να διασφαλιστεί η άμμος του Καρφά που συνέχεια φθίνει. Το πρόβλημα βέβαια δεν λύνεται με τη διάσωση μερικών δεκάδων φορτηγών άμμου όσο συνεχίζεται ο οικοδομικός οργασμός κοντά στις ακτές και γενικότερα οι αναπτυξιακές δραστηριότητες.
   Στην Ελλάδα θεωρείται μάλιστα ότι σε άμεσο κίνδυνο είναι όχι μόνο οι νησιωτικές περιοχές, όπως η Χίος, αλλά κι όλες οι κατοικημένες περιοχές σε υψόμετρο κάτω των πέντε μέτρων.
   Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, που έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου παράκτιας διαχείρισης (Coastal Practise Network) μαζί με άλλους 21 φορείς από έντεκα χώρες ανακοίνωσε με αφορμή το συνέδριο:
   «Παρά την εύθραυστη κατάσταση στο οικοσύστημα των ακτών, αλλά και στις ίδιες τις ακτές, προσφέρονται νέες ευκαιρίες για επίλυση των θεμάτων που αφορούν τις παράκτιες περιοχές με βάση την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης ΟΔΠΖ.
   Ακτές όμως δεν είναι μόνον ό,τι έχει η ξηρά, αλλά και ό,τι ζει υπάρχει και μας τροφοδοτεί στη θάλασσα κατά μήκος της παράκτιας ζώνης. «Οι καταστροφικές πρακτικές αλιείας, η ρύπανση από τη ναυτιλία, τα αστικά και βιομηχανικά λύματα, η υπερεκμετάλλευση του παράκτιου θαλάσσιου βυθού, η αύξηση της θερμοκρασίας, συνιστούν ουσιαστικές απειλές και για τις γεωργικές εκτάσεις που περιλαμβάνονται στους παράκτιους και παραγωγικούς οικοτόπους», επισημαίνει το δίκτυο.
  
   ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ