Αρχική Νέα Τοπικά Ελληνοτουρκικό συνέδριο με 200 επιχειρηματίες

Ελληνοτουρκικό συνέδριο με 200 επιχειρηματίες

33

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 200 Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Metropolitan το 10ο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο. Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα μιλήσει το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στην επίσημη έναρξη του Συνεδρίου στο οποίο μετέχουν πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και στελέχη ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς επίσης και πρόεδροι των επιμελητηρίων Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Αλικαρνασσού.


Στην Κωνσταντινούπολη


Στο Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνο-Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Συμβούλιο Τουρκο-Ελληνικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας Κωνσταντινούπολης, θα παρατεθεί δείπνο την Παρασκευή με την υπουργό Τουρισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και γεύμα το Σάββατο με ομιλητή τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Αντώνιο Μπέζα.


Το Συνέδριο, όπως εκτιμούν οι διοργανωτές του, θα αποτελέσει βήμα εποικοδομητικού επιχειρηματικού διαλόγου των διαφόρων τομέων συνεργασίας στους κλάδους του Τουρισμού, των Μεταφορών, στις Ναυπηγοεπισκευές, στον Οικονομικό και Τραπεζικό τομέα & στις Επενδύσεις.


Η εξέλιξη των Ελληνο-Τουρκικών επιχειρηματικών σχέσεων στην τελευταία επταετία (1999-2006) ήταν ραγδαίες. Συγκεκριμένα το 1999 το συνολικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μόλις και μετά βίας έφθανε τα 200 εκατ. δολάρια. Το 2005 το συνολικό εμπόριο ανήλθε στα 2,2 δισ. δολάρια και το 2006 αναμένεται να κλείσει τα 2,6 δισ. δολάρια.


Ο πέμπτος πελάτης


Η Τουρκία το 2005 εμφανίζεται ως ο πέμπτος μεγαλύτερος πελάτης της Ελλάδος, ενώ το 2006 εκτιμάται ότι θα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος πελάτης. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι δύο γειτονικές χώρες πολύ σύντομα θα αυξήσουν τις συνολικές επενδύσεις πολύ περισσότερο από ό,τι είναι μέχρι σήμερα. Σημαντική δε ώθηση θα δοθεί από την καινούργια Ελληνο-Τουρκική Τράπεζα, της οποίας βασικός στόχος είναι η χρηματοδότηση των Ελληνο-Τουρκικών επενδύσεων του εμπορίου και των υπηρεσιών. Οι εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιούνται από 2200 περίπου ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματικών συνεργασιών έχουν πραγματοποιηθεί μέσα από τα ελληνοτουρκικά συνέδρια όπου έχει δοθεί η ευκαιρία αλλά και η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να γνωριστούν μεταξύ τους.


Επενδύσεις


Η Ελλάδα, επισημαίνεται, με καμία άλλη χώρα δεν είχε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεκαπλασιασμό του συνολικού εμπορίου. Οι επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στη Τουρκία έχουν ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε:


α. την επένδυση της Εθνικής Τράπεζας ύψους 3 δισ. δολαρίων


β. την Ελληνο-Τουρκική κοινοπραξία των εταιρειών Ακτωρ και ΕΝΚΑ για την κατασκευή ολόκληρης πολιτείας στο Ομάν, 12 δισ. ευρώ


γ. την κοινή επένδυση Ελλήνων και Τούρκων Επιχειρηματιών για τη δημιουργία της Ελληνο-Τουρκικής Τραπέζης με μετοχικό κεφάλαιο 100 εκατ. ευρώ.


Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στην Τουρκία είναι 130, εκ των οποίων οι 22 στην περιοχή της Σμύρνης.

Πηγή: Ναυτεμπορική, 24/11/2006