Αρχική Νέα Οικονομία Φορτωμένοι με άγχος οι έλληνες μισθωτοί

Φορτωμένοι με άγχος οι έλληνες μισθωτοί

10

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 31 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ


Δυσαρεστημένοι με τις συνθήκες εργασίας, υπερβολικά στρεσαρισμένοι, σωματικά καταπονημένοι και χωρίς χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους τους δηλώνουν οι έλληνες εργαζόμενοι.


Αυτά προκύπτουν από την τελευταία έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, Eurofound, που διενεργήθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή 30.000 εργαζομένων σε 31 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.


Οι Ελληνες κατά μέσον όρο περνούν 61,5 ώρες την εβδομάδα δουλεύοντας, μόλις τέσσερις ώρες δηλαδή λιγότερες από τους Ρουμάνους «πρωταθλητές», τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στις 55 ώρες. Μάλιστα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται καν για τις 15 και πλέον ώρες εργασίας, που απασχολούνται ουσιαστικά υπερωριακώς.


Οσο για την ικανοποίησή τους με τις συνθήκες εργασίας: το 40% απαντά αρνητικά, ακολουθώντας στη λίστα των δυσαρεστημένων τους Τούρκους (47,8%) και τους Ρουμάνους (41,2%).


Ικανοποιημένοι


Πιο «ευτυχισμένοι» είναι οι Δανοί, οι Νορβηγοί και οι Βρετανοί, καθώς σχεδόν όλοι (93%) δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις εκεί εργασιακές συνθήκες όταν ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 80%.


Σε επίπεδο ασφάλειας, αμοιβών και προοπτικών οι Ελληνες επίσης «σκοράρουν» κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 20,9% φοβάται ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά του το επόμενο εξάμηνο (14,1% στην Ε.Ε. των «25»), το 32,3% δηλώνει ότι πληρώνεται καλά για την δουλειά που κάνει (44,3% Ε.Ε. των «25») και το 27% πιστεύει ότι του προσφέρονται προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης (31,6% Ε.Ε. των «25»). Πιο σίγουροι, καλοπληρωμένοι για αυτό που προσφέρουν και με προοπτικές, νιώθουν οι εργαζόμενοι στο Λουξεμβούργο, την Ελβετία και τη Μάλτα.


Αυτό που «γονατίζει» τους Ελληνες και με διαφορά από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι η ψυχική πίεση και η σωματική καταπόνηση λόγω της δουλειάς. Σχεδόν έξι στους δέκα (58,5%) αισθάνονται έντονη κόπωση, πάνω από τους μισούς (55,3%) «βασανίζονται» από στρες, περίπου ένας στους τρεις (35,3%) νιώθει ταραχή και το 27,3% αυτοχαρακτηρίζονται ως οξύθυμοι.


Στο άλλο άκρο της λίστας βρίσκονται οι Βρετανοί. Μόνο το 9,1% νιώθει καταπόνηση και μόλις το 11,8% στρεσαρισμένοι. Αυτοί εξάλλου είναι και οι λόγοι που οι ερωτώμενοι στην Ελλάδα θεωρούν ότι η δουλειά τούς επηρεάζει την υγεία τους σε ποσοστό σχεδόν διπλάσιο (68%) από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Παράλληλα μόνο το 71,4% θεωρεί ότι θα είναι σε θέση να κάνει την ίδια δουλειά και μετά τα 60 του χρόνια – ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πανευρωπαϊκά.


Παρ’ όλα αυτά οι Ελληνες αποδεικνύονται «γερά σκαριά». Μόνο το 14,1% αυτών δηλώνει ότι κάνει «κοπάνα» από την δουλειά του για λόγους υγείας, όταν στη Φιλανδία και στη Μάλτα, για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 40%.


Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, επίσης, δυσκολεύονται περισσότερο από όλους να τα «φέρουν βόλτα» με τις οικογενειακές και τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις λόγω δουλειάς. Το 42% απαντά ότι συναντά προβλήματα εξισορρόπησης του χρόνου του μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ πανευρωπαϊκά τα αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 20%.


Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 26/11/2006