Αρχική Πολιτισμός Διημερίδα: Εξέταση των επεμβάσεων στους ιστορικούς οικισμούς

Διημερίδα: Εξέταση των επεμβάσεων στους ιστορικούς οικισμούς

5

 

Η διαπίστωση ότι στους μηχανικούς που επεμβαίνουν στους ιστορικούς οικισμούς της Χίου δεν δίνονται ούτε καν βασικές κατευθύνσεις, που διέπουν τις επεμβάσεις σε ιστορικό περιβάλλον, ήταν η αφορμή για να σχεδιαστεί να οργανωθεί στη Χίο μία μεγάλη διεπιστημονική συνάντηση. 
   Με θέμα «Προστασία του δομημένου περιβάλλοντος της Χίου» θα πραγματοποιηθεί διημερίδα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο στις 1 και 2 Δεκεμβρίου από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και την Τοπική Επιτροπή Χίου της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου.
   Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία, «οι τέσσερις υπηρεσίες με αρμοδιότητα να ελέγχουν μελέτες που αφορούν ιστορικούς οικισμούς της Χίου (3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, ΣΧΟΠ υπουργείου Αιγαίου, ΕΠΑΕ Ν. Χίου), παρά το πλήθος τους, δεν έχουν διατυπώσει τις αρχές με τις οποίες κρίνουν το προτεινόμενο έργο, αλλά περιορίζονται στα γενικόλογα νομοθετήματα με βάση τα οποία ιδρύονται χωρίς να εμβαθύνουν σε αρχές κατάλληλες για εφαρμογή». 
   
σημαντικές συμμετοχές
   Διημερίδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για τους διπλωματούχους μηχανικούς και αποφοίτους ΤΕΙ που σύμφωνα με το νόμο έχουν δικαίωμα έκδοσης οικοδομικών αδειών, αλλά και σε τεχνίτες ή εργολήπτες όπως και στους εκπροσώπους μας στην τοπική αυτοδιοίκηση λόγω του μεγάλου αριθμού ιστορικών οικισμών στο νησί, είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί στη Χίο την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο.
   Όπως μας τόνισε ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Χίου της Ελληνικής Εταιρείας, αρχιτέκτονας Μανώλη Βουρνούς, στόχος είναι μεταξύ των άλλων να εμπλουτιστούν οι παραστάσεις των εμπλεκομένων και να αναπτυχθεί προβληματισμός μέσω συγκλίσεων με παράλληλες περιπτώσεις επεμβάσεων σε προστατευόμενους οικισμούς της Ελλάδας. Αυτό δε σημαίνει, όπως σημειώνει, με αυτόν τον τρόπο να υποκατασταθούν οι ειδικές αναστηλωτικές σπουδές.
   Η πρώτη ημέρα της διημερίδας είναι αφιερωμένη στους φορείς προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Χίου, ενώ τη δεύτερη ημέρα καθηγητές Αρχιτεκτονικής, αρχιτέκτονες – αναστηλωτές και εργολήπτες δημοσίων έργων θα παρουσιάσουν τις βασικές αρχές που διέπουν τις επεμβάσεις σε ιστορικά σύνολα και μνημεία, βασικές τρέχουσες τεχνικές συντήρησης και αποκατάστασης κτιρίων καθώς και παραδείγματα αποκατεστημένων κτιρίων κυρίως στον ελλαδικό χώρο. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι οι καθηγητές Χαρ. Μπούρας, Δ. Φιλιππίδης, Μ. Νομικός, Στ. Μαμαλούκος, Π. Κουφόπουλος, η διευθύντρια 3ης Εφ. Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αριστέα Καββαδία, οι αρχιτέκτονες Αλέξανδρος και Χάρις Καλλιγά, Μαρία Ξύδα, Βιβ. Μεταλληνού. Β. Διδώνη – Μποζινέκη, Δημ. Ζυγομαλάς, Α. Σαραϊδάρη κ.ά. Τη διημερίδα στηρίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και οι Chandris Hotels & Resorts.