Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Γιώργος Παντελίδης: Η Κλειδού αντέχει ακόμη;

Γιώργος Παντελίδης: Η Κλειδού αντέχει ακόμη;

31

 Η Κλειδού αντέχει ακόμη ;

Φλισκούνι στον Άγιο Δημήτρη, για πόσο ακόμη;
Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο.

Ο εφιάλτης της  Περσεφόνης
Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μη ξαναβγείς.

Νίκος Γκάτσος      Ανάσα για τον Βροντάδο η παράκαμψη που προτείνει η μελέτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης  Χίου  ή  βρόγχος που στα επόμενα χρόνια θα καταντήσει το περιαστικό δάσος του Βροντάδου τσιμεντούπολη ολκής;
      Ανάσα βέβαια  για τα κατασκευαστικά συμφέροντα που θα σκορπίσουν στον τόπο μας  τα φίδια της ευδρόμου ασφάλτου, τα ογκώδη πρανή  τις πιθανές κοιλαδογέφυρες  και θα ανοίξουν  την όρεξη για  αχαλίνωτη οικοδόμηση. Και τότε θα γεμίσουν οι  δικές τους τσέπες ενώ εμείς οι  άμοιροι ιθαγενείς  θα απολαύσουμε αξημέρωτους εφιάλτες όπως η Περσεφόνη του Γκάτσου.
      Eίναι καιρός να   συγκρατήσουμε τις αδηφάγες ερπύστριες που ισοπεδώνουν τη φυσική μας κληρονομιά σαρώνοντας χείμαρρους , φαράγγια, πηγές  και  λαγκάδια για να μας απελευθερώσουν από τον κυκλοφοριακό φόρτο και να μας κάνουν να νιώσουμε οδικά ασφαλείς και πνευματικά αφελείς. Γιατί ότι  γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα που πλήττει από το 1998 την περιοχή της Κλειδούς να το αποτελειώσει το φαραωνικό έργο που βρίσκεται στα σκαριά ;
      Αλήθεια γιατί να πρωτομιλήσουμε ;
* Για τις συνέπειες στις λεκάνες απορροής της περιοχής; Τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν στην υδροφορία και υδρομάστευση του ευρύτερου χώρου που προμηθεύει με πόσιμο νερό χιλιάδες κόσμο; Την  πιθανότητα εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων ;
*  Για το πλήγμα που θα δεχθεί η εναπομείνασα χλωρίδα και πανίδα της περιοχής [  ειδικά η ορνιθοπανίδα που μέρος της αποτελεί και καταφύγιο] με απρόβλεπτες συνέπειες στην βιοποικιλότητα του ευρύτερου οικοσυστήματος ; Και τότε κυρ Αποστόλη άντε να ακούσεις πέρδικα να κελαηδά ή πατήματα λαγού να συναντήσεις .
* Για την αισθητική κακοποίηση του τοπίου από το έργο που θα μετατρέψει τις πλαγιές των παληκαρόβουνων  μαζί με το φαράγγι και τους άλλους γεωλογικούς σχηματισμούς σε ανοιχτές πληγές παρεμβαίνοντας δογματικά στην ιστορία και την  γεωμετρία του ανάγλυφου της περιοχής ;  
* Για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που με το σχεδιαζόμενο έργο θα μετατραπεί σε Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας ή παρατηρητήριο εφαρμοσμένου σκυροδέματος.
     Μήπως αναλογιστήκαμε ποτέ, ότι ενώ η εξελικτική πορεία του ανθρώπινου γένους στον πλανήτη διέγραφε αρχικά μια πορεία με συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης χωρίς ουσιαστικές περιβαλλοντικές συνέπειες τις τελευταίες δεκαετίες η πορεία αυτή στρέφεται προς νέα   αναπτυξιακά πρότυπα που επιδιώκουν την μεγιστοποίηση του κέρδους σε βάρος της οικολογικής ισορροπίας. Πράγμα που σημαίνει ότι για να διασφαλιστεί η ισορροπία αυτή  απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας ώστε το περιβάλλον να μην αντιμετωπίζεται πλέον ως καταναλωτικό αγαθό αλλά ως παράγοντας που διαθέτει αυτόνομη αξία.
     Μήπως έχουμε άραγε συνειδητοποιήσει ότι η διατάραξη που θα υποστεί το οικοσύστημα της περιοχής θα είναι ανεπανόρθωτη  γιατί η παρέμβαση αυτή κινείται  έξω από τα όρια της φυσικής ταλάντωσής και αντοχής του .  Ποια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βεβαιώνει  ότι το σύστημα θα μπορέσει να την αφομοιώσει και να επανέλθει; Ας αφήσουν λοιπόν τα βαρύγδουπα λόγια για βιώσιμη και αειφορική ανάπτυξη που κοσμούσαν τα προεκλογικά φυλλάδια , γιατί τέτοιου είδους έργα πόρρω απέχουν από αυτή την προοπτική για τον τόπο μας.
     Να μη μιλήσουμε για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αποτελούν πρόφαση για τα μεγαλύτερα οικολογικά ανομήματα αφού   οι εκτιμήσεις τους  δεν επηρεάζουν  τις περισσότερες φορές  την υλοποίηση του έργου η δε δημόσια διαβούλευσή τους αποτελεί θέμα γραφειοκρατικής ρουτίνας. Ας σημειωθεί ότι ουδέποτε  υπήρξε πρόβλεψη για διεξαγωγή μελετών μετά την περάτωση του έργου και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας  του( post-project analysis) ώστε να διαπιστωθεί ο πραγματικός αντίκτυπος του έργου ή της δραστηριότητας στον περιβάλλοντα χώρο.
     Ας μας απαντήσουν οι πολιτικοί μας άρχοντες  αλλά και οι τεχνοκράτες που υποστηρίζουν τις επιλογές τους με απόψεις που βασίζονται όπως οι ίδιοι αναφέρουν σε εμπειρικά στοιχεία και όχι στην επιστημονική τεκμηρίωση, ποιες από τις παρακάτω περιβαλλοντικές & νομικές αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος που αναδύονται  είτε μέσα από τα ισχύοντα νομοθετικά ή κανονιστικά κείμενα  του εθνικού , κοινοτικού ή διεθνούς δικαίου, είτε έμμεσα με βάση την ερμηνεία των σχετικών συνταγματικών διατάξεων, τηρούν με την εκτέλεση του έργου: 
* την  αρχή της πρόληψης [ν.1650/1986 άρθρα 3-5] ,
* την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης  (Δεκλερής 1996)
* την αρχή του περιβαλλοντικού κεκτημένου,
* την αρχή της φέρουσας ικανότητας ( ΣτΕ 50/1993),
* την αρχή της ήπιας αναπτύξεως των ευαίσθητων οικοσυστημάτων ( ΣτΕ 2844/1993)
  Αλήθεια γιατί η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ομηρούπολης  μετά από πρόταση του γράφοντος, για την προστασία της περιοχής   σημάδι εύρωστης οικολογικής συνείδησης και αειφορικής προοπτικής  αγνοήθηκε  επιδεικτικά; Λύση για το κυκλοφοριακό  πρόβλημα υπάρχει ας την αναζητήσουν στις προτάσεις που κάνει το ίδιο δημοτικό συμβούλιο για την περιοχή του Αγ. Γεωργίου – Γεμέλιδο. Αν όμως μας περισσεύουν τα λεφτά γιατί δεν  λοξοκοιτάζουμε  και τα παιδιά μας που στο Γυμνάσιο και το ΤΕΕ Βροντάδου κάνουν μάθημα ακόμα στα λυόμενα;
      Εν τέλει όλοι μας έχουμε χρέος απέναντι στον τόπο που πρωτοαντικρίσαμε  και πρέπει να παραδώσουμε  στα παιδιά μας. Ναι, οφείλουμε να τον προστατέψουμε να τον αναδείξουμε  πέρα από κομματικά, παραταξιακά , οικονομικά, προσωπικά ή άλλα συμφέροντα. Πρέπει σαν πολίτες να δράσουμε υπεύθυνα και αποτελεσματικά.


Παντελίδης Γιώργης

(Σημείωση chiosnews.com: Ο Γ. Π. είναι εκπαιδευτικός- τέως δημοτικός σύμβουλος Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών δ. Ομηρούπολης)