Αρχική Νέα Τοπικά «Ζηλεύουν» τις επιδοτήσεις των ποντοπόρων

«Ζηλεύουν» τις επιδοτήσεις των ποντοπόρων

13

«Μποφόρ» απροσδιόριστης έντασης -και ενδοεφοπλιστικά- προκάλεσε στις ακτοπλοϊκές εταιρείες η απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των Ελλήνων ναυτικών μετά τα κρουαζιερόπλοια και στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα πλοία, ενώ «αγκάθι» είναι και η ελαχιστοποίηση των οργανικών συνθέσεων σε όσα πλοία επιστρέψουν στη «γαλανόλευκη».


Σε πρόσφατη συνέλευση της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, η πλειοψηφία στράφηκε κατά της απόφασης του ΥΕΝ Μ. Κεφαλογιάννη τόσο για την επιδότηση των κρουαζιερόπλοιων του εθνικού νηολογίου όσο και για τα ποντοπόρα που θα επιστρέψουν σε αυτό, κάποιοι πλοιοκτήτες, δε, απείλησαν και με την ακινητοποίηση των ακτοπλοϊκών πλοίων.


Η προνομιακή συμπεριφορά της κυβέρνησης προς τους πλοιοκτήτες των κρουαζιερόπλοιων και των ποντοπόρων πλοίων φέρεται να έχει εξοργίσει την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, η οποία υποστηρίζει ότι στα «ποστάλια» εργάζονται περισσότεροι από 10.000 Ελληνες ναυτικοί και υπάλληλοι, αλλά καμία κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να επιδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες διαμαρτύρονται ότι η επιδοτήσεις δίνονται σε δύο κατηγορίες πλοίων που δεν πλήττονται «από το κρατικό χαράτσι των υπέρ τρίτων εισφορών», ενώ κύκλοι της διοίκησης της ΕΕΑ αναφέρουν: «Δεν είναι δυνατόν να μας ζητά η κυβέρνηση να ναυτολογούμε υπεράριθμους ναυτικούς και αντί για την επιβράβευση να δίνει απλόχερα επιδοτήσεις στα κρουαζιερόπλοια και στα ποντοπόρα, που είτε έχουν ελληνική σημαία είτε όχι απασχολούν πολύ λιγότερους ναυτικούς από ό,τι προβλέπει η νομοθεσία». Κατά της ελαχιστοποίησης των οργανικών συνθέσεων (εφαρμόζεται σιωπηρώς στα κρουαζιερόπλοια) τάσσεται και η ΠΝΟ, η διοίκηση της οποίας μάλιστα ζήτησε μάλιστα εξηγήσεις από τον ΥΕΝ Μ. Κεφαλογιάννη.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 28/11/2006