Αρχική Νέα Τοπικά Απεργιακό ραντεβού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 13/12

Απεργιακό ραντεβού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 13/12

7

Σε γενική απεργία στις 13 Δεκεμβρίου καταλήγουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αφενός για τον Προϋπολογισμό και αφετέρου για μια σειρά ρυθμίσεων που οδηγούν σε επιβάρυνση των εργαζομένων και ασφαλισμένων.


Ολα τα προβλήματα που τους αφαιρούν εισοδήματα και υποβαθμίζουν τη ζωή τους θα προβάλουν οι εργαζόμενοι στην απεργία της 13ης Δεκεμβρίου.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμμετοχή (οικονομική επιβάρυνση) των εργαζομένων στις ιατρικές-διαγνωστικές εξετάσεις, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ρυθμίζει τα χρέη των επιχειρήσεων, έχοντας απώλειες εσόδων, ενώ εντάσσει στις σχετικές ευνοϊκές διατάξεις ακόμη και τις εργολήπτριες (δημοσίων έργων) εταιρείες, οι οποίες, στο εξής, θα μπορούν να εισπράττουν από τον δημόσιο κορβανά για έργα που έχουν εκτελέσει, χωρίς να πληρώνουν στο ακέραιο τις εισφορές (στο κρατικό ΙΚΑ) για τους μισθωτούς που απασχολούν.

Πέραν όμως αυτών των επιβαρύνσεων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι «πλέον η κυβέρνηση, απροκάλυπτα, στο προοίμιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή, σημειώνει ότι στόχος είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και όχι η κοινωνική συνοχή, ενώ αναφέρεται ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί μέχρι το 2012».


Η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφάσισε χθες την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 13 Δεκεμβρίου, στην οποία θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ, ενώ θα γίνει και συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως στις 12 το μεσημέρι.


Στα αιτήματα της απεργίας είναι: μισθοί σύγκλισης με τον μέσον όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία, συμμετοχή στα οικονομικά του ΙΚΑ με βάση τις προβλέψεις των νόμων (1% του ΑΕΠ), κατάργηση του νόμου για το 8ωρο «λάστιχο» με διευθυντικό προνόμιο κ.ά.


Η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει τις προσεχείς ημέρες και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 28/11/2006