Αρχική Νέα Τοπικά ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο και 48ωρη στις 5-6 Δεκεμβρίου

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο και 48ωρη στις 5-6 Δεκεμβρίου

11

Πανελλαδική απεργία έχουν προκηρύξει για αύριο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ το πρωί θα πραγματοποιηθεί πορεία στο υπουργείο Υγείας.


Επίσης, οι ομοσπονδίες έχουν προκηρύξει 48ωρη πανελλαδική απεργία για τις 5 και 6 Δεκεμβρίου και προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν, μεταξύ άλλων, άμεση εφαρμογή του 48ωρου μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας για τους ειδικευμένους νοσοκομειακούς γιατρούς και του 58ωρου για τους ειδικευμένους, ζητούν αναθεώρηση του εφημεριακού καθεστώτος με τη λειτουργία αυτόνομων, συγκρότηση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θέσπιση προτύπων εφημέρευσης.


Προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων αναμένεται να δημιουργήσει ο προϋπολογισμός για το 2007, καθώς από την 1η Ιανουαρίου αναμένεται η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 76/2005, το οποίο προβλέπει μείωση των ωρών εργασίας, βάσει της κοινοτικής οδηγίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Το ποσό των 10.000.000 ευρώ, που προβλέπεται για τη διενέργεια νέων προσλήψεων, επιτρέπει τον διορισμό μόνο 700 υγειονομικών και η πρόσληψη 5.500 – 6.000 γιατρών, για την ασφαλή εφημέρευση των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και αυτή των 7.000 νοσηλευτών, δεν είναι δυνατές. Πέρα λοιπόν από τα επιπλέον προβλήματα που πιθανόν να δημιουργηθούν στις εφημερίες -δεν προβλέπεται, βάσει του προϋπολογισμού, η ανάπτυξη του συνόλου των κλινών της εντατικής θεραπείας και των χειρουργικών κρεβατιών. Οπως επισημάνθηκε χθες από εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα «νέα νοσοκομεία υπολειτουργούν, κρεβάτια ΜΕΘ (160) παραμένουν κλειστά, δεν ανοίγουν νέα τμήματα, δεν προχωρά η πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ λόγω της έλλειψης προσωπικού. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με περισσότερα ιδιωτικά συνεργεία και επικουρικό προσωπικό θα οδηγήσει στη δημιουργία και στην Υγεία – Πρόνοια νέας γενιάς συμβασιούχων».


Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν επίσης αντίθετοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την εντατικοποίηση της ιατρικής εργασίας και απαιτούν να ξεκινήσουν άμεσα νέες προσλήψεις με μόνιμες σχέσεις εργασίας, ενώ διεκδικούν νέο ιατρικό μισθολόγιο, προσμέτρηση του χρόνου εφημεριών ως συντάξιμου, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.


Βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ είναι η αύξηση της χρηματοδότησης στον χώρο της δημόσιας υγείας, οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, η μισθολογική αναβάθμιση, η άμεση καταβολή των 176 ευρώ, η άμεση εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τον χρόνο εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών.


Η ΠΟΕΔΗΝ


Οπως επισημάνθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ομοσπονδίας με την ΑΔΕΔΥ, «η δέσμευση για αύξηση των δαπανών Υγείας – Πρόνοιας κατά 1% του ΑΕΠ και συνολικά στο 6% διαψεύδεται, καθώς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μειώνονται. Ετσι, από 3% του ΑΕΠ οι δαπάνες προϋπολογισμού το έτος 2004 έχουν μειωθεί στο 2,67% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2007 και συνολικά για πρώτη φορά κάτω από 5% του ΑΕΠ.


Οι εξαγγελίες για εξορθολογισμό των προμηθειών και εξοικονόμηση πόρων διαρκώς αναβάλλονται. Η κακοδιοίκηση και η κακοδιαχείρηση είναι καθημερινή πρακτική. Οι καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες των διοικήσεων από τα Δ.Σ. των σωματείων μας πληθαίνουν. Η αλλαγή του διοικητικού μοντέλου μεταφράστηκε σε περισσότερους και υψηλότερα αμειβόμενους σε διοικητικές θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως στον προϋπολογισμό του έτους 2007 το μόνο κονδύλι που εμφανίζει αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι για τις αμοιβές από συμβούλια.


Οι ρυθμοί αύξησης των δαπανών Υγείας – Πρόνοιας σε σχέση με πέρυσι είναι στο 4,7% (2006/2007) από 6,2% (2005/2006), και από το 9,3% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού το 2006 πέφτουν στο 9,1% εφέτος. Είναι χαρακτηριστικό πως το υπουργείο Υγείας είναι 12ο σε αύξηση δαπανών».


Οσον αφορά τις προσλήψεις, οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις 10.000 νοσηλευτών και περίπου 25.000 προσωπικού σε ορίζοντα τετραετίας ήταν άλλη μια κοροϊδία. Στην παρούσα θητεία έχουμε μία μόνο προκήρυξη 4.500 θέσεων το έτος 2005 για όλες τις ειδικότητες, εκ των οποίων 1.860 για θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Οι θέσεις αυτές αφορούν γιατρούς, πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, προσωπικό πρόνοιας, καθώς και διοικητικούς, βοηθητικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η κατάσταση έχει φτάσει σε επικίνδυνο βαθμό, καθώς τα νοσοκομεία λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας. Οι συνταξιοδοτήσεις κατ’ έτος 1.200 – 1.500 άτομα θα αυξηθούν για τα έτη 2007-2008 λόγω συνταξιοδοτικών – ασφαλιστικών ρυθμίσεων.


Την τριετία 2004-2006 σε πραγματικούς αριθμούς έχουμε μείωση προσωπικού. Ενώ τα έτη 2004 και 2006 δεν πραγματοποιήθηκαν προκηρύξεις για προσλήψεις προσωπικού».


Το ΕΚΑΒ


Στάση εργασίας πραγματοποιεί αύριο και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, από τις 8 π.μ. μέχρι τις 12 το μεσημέρι, και πανελλαδικά οι ιατρικές υπηρεσίες του Κέντρου θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 28/11/2006