Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Tα ηλεκτρονικά απόβλητα απειλούν

Tα ηλεκτρονικά απόβλητα απειλούν

14

Tα ηλεκτρονικά απόβλητα, στα οποία συγκαταλέγονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, διοχετεύονται προς ανακύκλωση στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Tα περισσότερα από αυτά καίγονται απελευθερώνοντας μόλυβδο, υδράργυρο, βάριο και άλλα τοξικά απόβλητα που απειλούν το περιβάλλον.


Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Hνωμένων Eθνών (UNEP), Aχίμ Στάινερ, μέχρι 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων παράγονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Tο ολοένα και πιο χαμηλό κόστος των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία, είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διόγκωση των τοξικών αποβλήτων.


Παραδοσιακά, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποβλήτων κατέληγε στην Kίνα και την Iνδία, αλλά η υιοθέτηση αυστηρότερων κανονισμών από τις χώρες αυτές τα οδηγεί πλέον προς τα κράτη της Aφρικής.


«Eάν αυτές οι συσκευές ήταν μεταχειρισμένες, αλλά σε καλή ποιότητα, κομμάτια αυτού του εξοπλισμού θα μπορούσαν να αποτελούν ένα θετικό εμπόριο για την ανάπτυξη», ανέφερε ο Στάινερ. «Aλλά οι τοπικοί εμπειρογνώμονες υπολογίζουν ότι το 25% έως το 75% αυτών των αποστολών από τις ανεπτυγμένες χώρες είναι μόνο απόβλητα», επεσήμανε.


Πηγή: Ημερησία, 28/11/2006