Αρχική Πολιτισμός Διημερίδα (1/12 & 2/12) με θέμα :”Προστασία των ιστορικών οικισμών της Χίου”

Διημερίδα (1/12 & 2/12) με θέμα :”Προστασία των ιστορικών οικισμών της Χίου”

13

Σε  δελτίο τύπου που απέστειλε το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και η Τοπική Επιτροπή Χίου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενημερώνουν ότι διοργανώνουν διημερίδα με θέμα «Προστασία των ιστορικών οικισμών της Χίου» στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου, 1-2 Δεκεμβρίου 2006, με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου και των Chandris Hotels & Resorts. Πιο συγκεκριμένα:


“H διημερίδα απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν σύμφωνα με το νόμο δικαίωμα έκδοσης οικοδομικών αδειών, δηλαδή σε διπλωματούχους μηχανικούς και αποφοίτους ΤΕΙ, που εργάζονται στη Χίο, αλλά και σε τεχνίτες ή εργολήπτες που πιθανόν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.


Αφορμή για τη διημερίδα είναι η διαπίστωση ότι στους μηχανικούς που επεμβαίνουν στους ιστορικούς οικισμούς της Χίου, δεν δίνονται ούτε καν βασικές κατευθύνσεις που διέπουν τις επεμβάσεις σε ιστορικό περιβάλλον. Έτσι, οι περισσότεροι από αυτούς κινούνται εμπειρικά και με βάση τις απορρίψεις παλαιοτέρων προτάσεων τους από τις διάφορες υπηρεσίες ελέγχου, με αποτέλεσμα, αφ’ ενός την ταλαιπωρία του μηχανικού και του ιδιοκτήτη, αλλά και, το κυριότερο, τις καταστροφικές συνέπειες στα αρχιτεκτονήματα και τους οικισμούς. Η πράξη έχει δείξει ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει το σθένος να υλοποιήσει παλαιότερες προτάσεις για περιορισμό αυτών που έχουν δικαίωμα επεμβάσεως σε ιστορικά σύνολα ή διατηρητέα μνημεία σε επιστήμονες εξειδικευμένους στην αναστήλωση. Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των εμπλεκομένων στην οικοδομική διαδικασία, και δη αυτών που λαμβάνουν τις αφετηριακές αποφάσεις, δηλαδή τους μηχανικούς.

Έτσι, ένας στόχος της διημερίδας είναι να εμπλουτίσει τις παραστάσεις των εμπλεκομένων, και να αναπτύξει προβληματισμό μέσω συγκρίσεων με παράλληλες περιπτώσεις επεμβάσεων σε προστατευόμενους οικισμούς της Ελλάδας, χωρίς ασφαλώς να είναι δυνατόν με αυτόν τον τρόπο να υποκατασταθούν οι ειδικές αναστηλωτικές σπουδές.

Μια άλλη διαπίστωση η οποία δημιουργεί την ανάγκη γι’ αυτή τη διημερίδα είναι ότι οι 3 υπηρεσίες που ελέγχουν μελέτες που αφορούν τους ιστορικούς οικισμούς της Χίου (3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, ΣΧΟΠ Υπουργείου Αιγαίου), δεν έχουν διατυπώσει τις αρχές με τις οποίες κρίνουν το προτεινόμενο έργο, αλλά περιορίζονται στα, ούτως ή άλλως, γενικόλογα νομοθετήματα από τα οποία διέπεται η προστασία των οικισμών, χωρίς να εμβαθύνουν σε αρχές και οδηγίες κατάλληλες για εφαρμογή. Έτσι, διαπιστώνεται ορισμένες φορές μια επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά των Υπηρεσιών που οφείλεται στις προσωπικές εκτιμήσεις των υπαλλήλων που κάνουν τον έλεγχο, η οποία δυσκολεύει την παραγωγή του αρχιτεκτονικού έργου, επιτείνει τη σύγχυση που επικρατεί μεταξύ των μηχανικών γύρω από τις αρχές της αποκατάστασης, απαξιώνοντας το ζήτημα της προστασίας των ιστορικών συνόλων σε ζήτημα προσωπικών αισθητικών αντιλήψεων και γούστου.


 Η πρώτη ημέρα της διημερίδας είναι αφιερωμένη στους φορείς προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Χίου. Εκπρόσωποί τους και άλλοι ειδικοί θα παρουσιάσουν το θεσμικό πλαίσιο και την πολιτική που ακολουθούν για την αποτελεσματική εφαρμογή του. Τη δεύτερη ημέρα, καθηγητές αρχιτεκτονικής και δομοστατικής, αρχιτέκτονες-αναστηλωτές και εργολήπτες δημοσίων έργων θα παρουσιάσουν τις βασικές αρχές που διέπουν τις επεμβάσεις σε ιστορικά σύνολα και μνημεία, βασικές τρέχουσες τεχνικές συντήρησης και αποκατάστασης κτηρίων καθώς και παραδείγματα απλών, «παραδοσιακού» χαρακτήρα κτηρίων που έχουν αποκατασταθεί, προερχόμενα κυρίως από τον ελληνικό χώρο.


Η Ελληνική Εταιρεία έχει συστήσει Τοπική Επιτροπή στη Χίο με πρόεδρο τον αρχιτέκτονα Μανώλη Βουρνούς.

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 210 3225245, εσ. 3, 22710 81446, www.ellinikietairia.gr.”