Αρχική Πολιτισμός Παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα Χίου

Παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα Χίου

17

Σε δελτίο τύπου που απέστειλε η Θεατρική Ομάδα Χίου ενημερώνει ότι θα παρουσιάσει το Σάββατο και την Κυριακή στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου το Θεατρικό έργο «Παραμύθι χωρίς όνομα» του  Ιάκωβου Καμπανέλλη. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: 

 

“Στα 1910 η Πηνελόπη Δέλτα έγραψε ένα «παραμύθι», που διαβάστηκε πολύ στον καιρό της κι εξακολουθεί να διαβάζεται μέχρι τις μέρες μας.

Στα τέλη της δεκαετίας του πενήντα ο Ιάκωβος Καμπανέλλης του έδωσε θεατρική μορφή και το προσάρμοσε στις ανάγκες και στα αιτήματα της εποχής.

 

Και στις δυο περιπτώσεις ο στόχος που τέθηκε ήταν αισιόδοξος: Να δειχτεί ο τρόπος της αναγέννησης και της εξόδου από την παρακμή, που δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή των πολλών στα κοινά και την ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών δυνάμεων, μέσα από την οποία θα αναδειχθεί η ανακυκλωτική δύναμη που προωθεί τη ζωή και την ιστορία.

 

Σημαντικό στοιχείο του έργου (που σπανίως συναντιέται στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια δραματολογία) αποτελεί το γεγονός ότι οι «επώνυμοι» ρόλοι περνούν σε δεύτερη μοίρα, αφού ο πρωταγωνιστής είναι το πλήθος, δηλαδή ο λαός.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που γράφτηκε για το εν λόγω κείμενο: «Η ποίηση, η σάτιρα και η αδρή δραστηριότητα, σε έναν κόσμο παραμυθιού, που όμως έχει αντίκρισμα στην αλήθεια, δίνουν στο έργο ομορφιά και ζωντάνια που δε θα πάψουν ποτέ να συγκινούν».

 

Η Θεατρική Ομάδα Χίου είχε τη χαρά και την τιμή να ανεβάσει το έργο στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Καστρομηνά –το περασμένο καλοκαίρι) και στην Καλλιμασιά (τον περασμένο μήνα), ενώ συμμετείχε μ’ αυτό στη 19η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου (Μήλος), όπου κέρδισε –εκτός από τα χειροκροτήματα –και τα πολύ κολακευτικά σχόλια των ερασιτεχνών του αιγαιοπελαγίτικου χώρου.

 

Επειδή, ωστόσο, στις παραστάσεις που προηγήθηκαν δεν μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν όλοι όσοι επιθυμούσαν και η επιθυμία αυτή εκφράστηκε ποικιλότροπα, η ΘΟΧ, σε συνεργασία με το Ομήρειο ΠΚΔΧίου, προγραμμάτισε δυο ακόμα παραστάσεις (τις τελευταίες), για να δοθεί η ευκαιρία να το παρακολουθήσουν όλοι όσοι θα ήθελαν.

 

Οι παραστάσεις αυτές θα γίνουν το Σάββατο το (2/11/2006) ώρα 8 μμ. και την Κυριακή (3/11/06) ώρα 6 μμ.

 

Η απογευματινή παράσταση της Κυριακής προγραμματίστηκε για να μπορέσουν να δουν το έργο και οι μαθητές (Λυκείου, Γυμνασίου και μεγάλων τάξεων του Δημοτικού), στους οποίους συνιστάται ανεπιφύλακτα τόσο από εμάς όσο κι από τους υπεύθυνους Πολιτιστικών Προγραμμάτων των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Χίου.

 

Η γενική είσοδος, συμβολική όπως πάντα, είναι 5 €.

 

Με την ευκαιρία και καθώς κλείνει ο κύκλος του «Παραμυθιού…», αισθανόμαστε την υποχρέωση να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, για την αφιλοκερδή προβολή των ερασιτεχνικών μας δράσεων, χωρίς τη συμβολή των οποίων θα ήταν πολύ δυσχερής η γνωστοποίηση της δουλειάς μας στους ενδιαφερόμενους και να πληροφορήσουμε τους χιώτες θεατρόφιλους ότι η ΘΟΧ ξεκίνησε ήδη την προετοιμασία των δύο επόμενων παραγωγών της που είναι η δραματική ηθογραφία του Δημ. Μπόγρη «Η Δράκαινα» και η σύγχρονη κωμωδία των  Ρέππα –Παπαθανασίου «Μπαμπάδες με Ρούμι».

 

Το έργο ανεβαίνει σε:

Σκηνοθεσία: Γιώργου Πάχου

Σκηνικά –ρούχα –αντικείμενα σκηνής: Παναγιώτη Μπελόκα

Φωτισμοί : Παναγιώτη Λούρου

Στη σκηνή εμφανίζονται (αλφαβητικά) οι:

Αναδιώτου –Μπουγδάνου Ανθούλα, Αργυρούδης Θοδωρής, Ασλανίδου Ευγενία, Γαρυφάλλου Κατερίνα, Δρίζος Λουκάς, Καραολάνης Σίμος, Κουτσουράκης Δημήτρης, Μακριάς Στέλιος, Μανές Κοσμάς, Μονογιούδη Ελένη, Μπιλαρίκη Ειρήνη, Παπασταμάτης Ανδρέας, Πρωίου Αφροδίτη, Σαχτούρης Μπάμπης, Σιδεράτος Μανόλης, Στουπάκη Ντέπη, Σωτηράκη Πόλυ και Φούτσου Μαρία.

 Οι μουσικοί Παντελής Καβύρης ( Κιθάρα –τραγούδι) και Γιώργος Παπαγεωργίου (φλάουτο –φυσαρμόνικα) ερμηνεύουν ζωντανά τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

Συμπαραγωγή: Ομήρειο ΠΚΔΧίου

Είσοδος: 5€

Για πληροφορίες: Μπάμπης Σαχτούρης τηλ.: 22710 29232, 28513 & 6973502618

                             Στέλιος Μακριάς τηλ.: 2271028376″