Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ευρωχαστούκι στην Ελλάδα και σε 10 ακόμα χώρες για τις ύποπτες πτήσεις

Ευρωχαστούκι στην Ελλάδα και σε 10 ακόμα χώρες για τις ύποπτες πτήσεις

13

Αir – CΙΑ και στη Μύκονο!


Καταπέλτης είναι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα μας και για δέκα ακόμη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που συνεργάστηκαν με τη CIA για την απαγωγή ή τη μεταφορά υπόπτων με τα «αεροπλάνα βασανιστηρίων» στο έδαφός τους.


 1.245 πτήσεις πραγματοποίησαν τα «αεροπλάνα βασανιστηρίων» σε έντεκα ευρωπαϊκές χώρες. Στη φωτογραφία το Μπόινγκ 737 της CIA απογειώνεται από το αεροδρόμιο της ισπανικής πόλις Πάλμα ντε Μαγιόρκα 


Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 64 προσγειώσεις αεροσκαφών της CIA – στην Κύπρο 57 – τα οποία αποδεδειγμένα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις.


Ακόμη και το αεροδρόμιο της Μυκόνου και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου (19 Αυγούστου 2005!) είχε χρησιμοποιηθεί από την Air-CIA με τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τα ελληνικά αεροδρόμια που χρησιμοποιήθηκαν από τα αεροπλάνα της CIA κατά σειρά προτίμησης ήταν της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Χίου και της Μυκόνου. Στην Κύπρο χρησιμοποιήθηκαν τα αεροδρόμια της Πάφου και της Λάρνακας.


Με στοιχεία καταδικάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκεκριμένες κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες, απαιτώντας να μάθει τι γνώριζαν για τις πτήσεις και τις προσγειώσεις της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος – τουλάχιστον 1.245 τον αριθμό – κι αν συνεργάστηκαν για συγκεκριμένες απαγωγές υπόπτων.


Στην έκθεση, που συζητείται από χθες στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και θα παραπεμφθεί στην Ολομέλειά του στις αρχές Ιανουαρίου κατόπιν κατάθεσης τροπολογιών – η προθεσμία για τις οποίες θα λήξει στις 18 Δεκεμβρίου – καταγγέλλονται με συγκεκριμένα στοιχεία έντεκα χώρες.


54 προσγειώσεις


Ο εισηγητής της έκθεσης Κλαούντιο Φάβα εκφράζει τις ανησυχίες του προς την Ελλάδα για 64 προσγειώσεις – σε ελληνικά αεροδρόμια – πτήσεων που προέρχονταν από ή κατευθύνονταν σε χώρες συνδεδεμένες «με κυκλώματα εκτάκτων παραδόσεων και μεταφοράς κρατουμένων», αλλά και για τις στάσεις αεροσκαφών που αποδεδειγμένα είχαν χρησιμοποιηθεί από τη CIA και σε άλλες περιπτώσεις για τη μεταφορά των Αχμέντ Αγκίζα, Μοχάμεντ Ελ Ζάρι, Μπισέρ Αλ Ράουι (κρατείται στο Γκουαντάναμο), Τζαμίλ Αλ Μπάνα, Αμού Ελκασίμ Μπριτέλ, Χαλέντ Ελ Μασρί, Μπινιάμ Μοχάμεντ και Μαζέρ Αράρ. Παρόμοια είναι η διατύπωση του Ευρωκοινοβουλίου και για την Κύπρο, η οποία καταγγέλλεται για 57 αντίστοιχες στάσεις αεροσκαφών της CIA, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και για τη μεταφορά του Αμπού Ομάρ, ο οποίος εθεωρείτο δεξί χέρι του Μπιν Λάντεν.


Η πυκνότητα των πτήσεων, που χρησιμοποιήθηκαν για την απαγωγή ή τη μεταφορά κρατουμένων χωρίς δίκη σε μέρη όπως το Γκουαντάναμο και το Ουζμπεκιστάν, ήταν μεγαλύτερη στη Γερμανία (336 στάσεις), την Αγγλία (170 στάσεις) και την Ιρλανδία (147 στάσεις). Ωστόσο, ιδιαίτερα σκληρό είναι το Ευρωκοινοβούλιο απέναντι στην Πολωνία, αφού παρ’ όλο που αναφέρεται ότι καταγράφηκαν μόνο 11 πτήσεις της CIA εκεί, η χώρα καταδικάζεται ως ύποπτη για «εγκαταστάσεις μυστικών φυλακών για υπόπτους για τρομοκρατία κοντά στο αεροδρόμιο Σιμάνοφ στα βόρεια της χώρας», αλλά και για το γεγονός ότι κάθε άλλο παρά συνεργάσιμη ήταν με την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Επίσης η Ιταλία, η Αγγλία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία κατηγορούνται ότι διευκόλυναν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να απαγάγουν υπόπτους στα εδάφη τους.


«Να δοθούν εξηγήσεις»


«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις και να εξετάσει τις συγκεκριμένες πτήσεις. Αλλά δεν έχει ζητήσει καν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ! Καλείται να εξηγήσει τι ήξερε, τι έκανε για να τις αποτρέψει και να θέσει νέους κανόνες στην ΥΠΠΑ ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης. «Πρόκειται για στοιχεία τα οποία έχει επιβεβαιώσει η ΥΠΠΑ και το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει απλώς την ανησυχία του για την Ελλάδα. Δεν ξέρουμε αν σε αυτό θα προστεθεί κάτι ή θα αλλάξει η διατύπωση ύστερα από την κατάθεση των τροπολογιών», τόνισε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και αντιπρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Γιώργος Δημητρακόπουλος.

 

Πηγή: Τα Νέα, 29/11/2006