Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Όλι Ρεν: Να συμμορφωθεί η Τουρκία

Όλι Ρεν: Να συμμορφωθεί η Τουρκία

9

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επιβραδύνει τους ρυθμούς των διαπραγματεύσεων, έως ότου η Τουρκία αποφασίσει να συμμορφωθεί


 «ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ να επιβραδύνουμε την πορεία του τρένου για να αποφύγουμε τον εκτροχιασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φιλανδός επίτροπος, παρουσιάζοντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τις συστάσεις τις οποίες η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει στα 25 κράτη μέλη, σχετικά με την Τουρκία.


Αναλυτικότερα, ο Ολι Ρεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγήθηκε στις σημερινές συστάσεις ακολουθώντας τις αποφάσεις τις οποίες είχαν υιοθετήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ το Σεπτέμβριο του 2005. Πρόκειται για τη λεγόμενη «αντιδήλωση» των «25» στην τότε μονομερή δήλωση της Άγκυρας, στην οποία η Τουρκία ανέφερε ότι, παρά την υπογραφή της τελωνιακής της ένωσης με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, δεν ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει στην αναγνώριση της Κύπρου.


Ο Φιλανδός επίτροπος σημείωσε ότι ναι μεν η σύσφιγξη και η εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ αποτελεί κοινό στόχο, παράλληλα όμως έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η ΕΕ είναι πρωτίστως μια κοινότητα Δικαίου στην οποία ισχύει απαρέγκλιτα η αρχή «pacta sunt servanda» (τα συμπεφωνημένα τηρούνται).


Συνοψίζοντας ο Επίτροπος Ολι Ρεν τόνισε ότι με τη σημερινή απόφασή της η Επιτροπή εισηγείται μεν να παραμείνει «ζωντανή» η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παράλληλα όμως καθιστά σαφές ότι για να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις σε κανονικούς ρυθμούς θα πρέπει να αποφασίσει η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι – επί της ουσίας – παγώνουν πλήρως τα οκτώ κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που σχετίζονται άμεσα με τις εμπορικές σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία, ενώ τα υπόλοιπα παγώνουν μερικώς, αφού θα «ανοίγουν» οι διαπραγματεύσεις, αλλά δε θα «κλείνουν». Για να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα θα πρέπει η Επιτροπή να εκτιμήσει ότι η Τουρκία έλαβε τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης και στη συνέχεια να εισηγηθεί στο Συμβούλιο (το οποίο έχει τον τελευταίο λόγο) την επαναφορά των διαπραγματεύσεων στους κανονικούς ρυθμούς.


Φιλανδός πρωθυπουργός: Η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της


«Ισχυρή βάση» για απόφαση του Συμβουλίου αποτελεί, σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Φιλανδό πρωθυπουργό Μάτι Βανχάνεν, η σημερινή σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία. Σε γραπτή δήλωσή του ο Μ. Βανχάνεν, αφού σημειώνει ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, τονίζει ότι το Συμβούλιο γενικών υποθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου θα λάβει τις αποφάσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει η άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.


Σύμφωνα με το Μ. Βανχάνεν, η απόφαση της 11ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η ΕΕ αναμένει από τις υποψήφιες χώρες να πληρούν τις υποχρεώσεις τους. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να επιτρέπει την ομαλοποίησή τους, όταν θα έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις.


Πηγή: Kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 29/11/2006