Αρχική Νέα Οικονομία Αυξάνονται κατά 20% – 25% οι αντικειμενικές αξίες

Αυξάνονται κατά 20% – 25% οι αντικειμενικές αξίες

9

Η αναπροσαρμογή των τιμών θα ισχύσει και για τα εκτός σχεδίου πόλεως ακίνητα


Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από 1-1-2007 για όλα τα ακίνητα (εντός και εκτός σχεδίου) καθώς και την αύξηση του ελάχιστου κόστους οικοδομής προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αν. Μπέζας.


Ο υφυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών που ξεκίνησε το 2006 και θα κλιμακωθεί στα έτη 2007 και 2008. Οπως είπε ο κ. Μπέζας, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, των εντός σχεδίου πόλεως ακινήτων, θα είναι ηπιότερες σε σχέση με τις περυσινές και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ξεπεράσουν το 25% μεσοσταθμικά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στις αντικειμενικές αξίες και τις εμπορικές τιμές πώλησης και σε άλλες μικρότερες.


Επίσης και σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου πόλεως οικόπεδα ο υφυπουργός είπε ότι θα εφαρμοσθεί η ίδια πολιτική, δηλαδή της σταδιακής αύξησης των τιμών (περισσότερα στο ένθετο Real Estate).


Οι ανωτέρω εξελίξεις ενδέχεται να αυξήσουν τη ζήτηση για αγορά ακινήτων εντός του τρέχοντος έτους, με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή των τιμών της εφορίας.


Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η δεύτερη δόση αυξήσεων θα είναι της τάξης του 25% -κατά μέσο όρο- κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε μέση αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 55%. Το πλέον σίγουρο είναι ότι ακόμα και με τη νεότερη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η «ψαλίδα» σε σχέση με τις τρέχουσες εμπορικές τιμές θα παραμείνει ανοικτή, (στις περισσότερες περιοχές) επιτρέποντας και μια τρίτη διόρθωση το 2008, αν και δεν αποκλείεται να έχουμε αναβολή της για μετά τις εθνικές εκλογές.


Συγκρίνοντας τις εμπορικές με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, διαπιστώνεται ότι η διαφορά σε πολλές περιοχές παραμένει χαώδης, ειδικά στις κατώτερες τιμές. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Περάματος, όπου η κατώτερη τιμή ζώνης διαμορφώθηκε πέρυσι στα 600 ευρώ/τ.μ. όταν η κατώτερη εμπορική τιμή βρίσκεται στα 1.500 ευρώ/τ.μ. διαφορά 150%. Αλλη υποψήφια για διόρθωση περιοχή -πιθανότατα πάνω από 25%- είναι και η περιοχή του Χαϊδαρίου όπου ενώ η κατώτερη τιμή ζώνης βρίσκεται πλέον στα 750 ευρώ/τ.μ. η εμπορική αξία είναι στα επίπεδα των 1.800 ευρώ/τ.μ.


Οι επιβαρύνσεις, από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα είναι σε κάθε περίπτωση σημαντικές, ακόμα και για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.


Εχοντας υπόψη τα παραπάνω, το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται σε νέα αύξηση του αφορολογήτου κατά την αγορά πρώτης κατοικίας περίπου 10%. O κ. Μπέζας ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι θα υπάρξουν τεχνικές αλλαγές στα αφορολόγητα όρια για γονικές παροχές και για την πρώτη κατοικία. Πάντως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, κυρίως όσοι είναι υπόχρεοι σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.


Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στην αύξηση του Eλάχιστου Kόστους Oικοδομής, με στόχο την πάταξη των φαινομένων φοροδιαφυγής που εντοπίζεται στον κατασκευαστικό κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελάχιστο οικοδομικό κόστος, με βάση το οποίο προσδιορίζεται το εισόδημα των οικοδομικών επαγγελμάτων καθώς και ο ΦΠA που εισπράττει το Δημόσιο από την κατασκευή νέων κτιρίων, θα αυξηθεί κατά 50%, ποσοστό το οποίο θα επιμερισθεί σε τρεις χρονικές περιόδους με έτος αφετηρίας το 2007. Πάντως δεν αποκλείεται να αλλάξει ριζικά και ο τρόπος υπολογισμού του ελάχιστου κόστους οικοδομής.

 

Πηγή: Καθημερινή, 29/11/2006