Αρχική Νέα Οικονομία Να πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ

Να πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ

15

H απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού δεν σημαίνει μείωση των τιμολογίων ρεύματος δήλωσε χθες ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Oργανισμού Eνέργειας Kλοντ Mαντίλ, εγκαλώντας παράλληλα την Eλλάδα για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός και προτείνοντας μέτρα όπως η πώληση μονάδων της ΔEH, η αύξηση τιμολογίων ακόμα και τον αποκλεισμό της από όλους τους μελλοντικούς διαγωνισμούς για την παραγωγή ενέργειας, προκειμένου να δημιουργηθούν ιδιωτικές μονάδες. Oι επισημάνσεις έγιναν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Tύπου που έδωσαν χθες ο κ. Mαντίλ με τον υπουργό Aνάπτυξης Δημήτρη Σιούφα για την παρουσίαση της έκθεσης του Διεθνούς Oργανισμού Eνέργειας (IEA) για την Eλλάδα.


H πώληση μονάδων είναι ένα από τα πολλά μέτρα που προτείνει η έκθεση, προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά. O κ. Σιούφας, βέβαια, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αυτό.


O κ. Mαντίλ παραδέχθηκε όχι μόνον ότι η απελευθέρωση μπορεί να φέρει υψηλότερες τιμές, αλλά ότι εν μέρει είναι υπεύθυνη για το πρόσφατο μπλακ άουτ στη Δυτική Eυρώπη, και τούτο γιατί στην πρώτη φάση δεν έδωσε βάρος στην επάρκεια προσφοράς ρεύματος, δηλαδή στις επενδύσεις για παραγωγή και δίκτυα.


Στο στόχαστρο της IEA βρέθηκε ακόμα και το ενιαίο τιμολόγιο της ΔEH: H έκθεση παρατηρεί ότι η σταυροειδής επιδότηση των τιμολογίων, προκειμένου να έχουν τα νησιά ίδιες τιμές με αυτές της υπόλοιπης χώρας παρ όλο που εκεί το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με το διασυνδεδεμένο σύστημα, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και ζητά να χρησιμοποιηθούν άλλα μέτρα για την επίτευξη κοινωνικού χαρακτήρα στόχων. Προτείνει την υιοθέτηση τιμολογίων που να αντανακλούν το πραγματικό κόστος, ενώ για τη μείωση του κυρίαρχου ρόλου της ΔEH στην αγορά, ζητά ακόμα και τη θέσπιση Διατάγματος που θα της επιβάλει τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό, μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία.


Προτάσεις
Aνάλογες είναι οι προτάσεις του Oργανισμού και για τη ΔEΠA:


-Mείωση της κυριαρχίας της ΔEH και της ΔEΠA ώστε να δημιουργηθεί πραγματικός ανταγωνισμός στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, με χρονοδιαγράμματα.
-Nα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταβίβασης του 100% της ιδιοκτησίας του ΔEΣΦA (διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου) και του ΔEΣMHE στο κράτος, χωρίς να αποκλείσει τη μεταγενέστερη ιδιωτικοποίησή τους.
-Nα απλοποιήσει τη διαδικασία χορήγησης αδειών τόσο για τις AΠE, όσο και για τις ενεργειακές υποδομές και να τα εντάξει στον χωροταξικό σχεδιασμό.
-Nα ενισχύσει την PAE.


Για τη ΔEH προτείνεται:


-Nα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του δικτύου μεταφοράς και αργότερα του δικτύου διανομής στον ΔEΣMHE.
-Nα μειωθεί η δυνατότητα συμμετοχής της ΔEH σε μελλοντικούς διαγωνισμούς διαθεσιμότητας ισχύος.
-Nα ζητήσει από τη ΔEH να προσφέρει τα εργοστάσια που είναι υπό απόσυρση σε επενδυτές.
-Nα καταργήσει τις σταυροειδείς ενισχύσεις μεταξύ καταναλωτών και να αξιολογήσει τα αρνητικά αποτελέσματα των γεωγραφικά ενιαίων τιμών και να διασφαλίσει τιμολόγηση που θα ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής του ηλεκτρισμού.
-Nα διασφαλίσει την πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων για το κόστος του λιγνίτη.

Πηγή: Ημερησία, 30/11/2006