Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Έρχονται τα κινητά που θα αντικαταστήσουν τα πορτοφόλια, του Τάσου Σαραντή

Έρχονται τα κινητά που θα αντικαταστήσουν τα πορτοφόλια, του Τάσου Σαραντή

10

 Με τη χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούν στο εγγύς μέλλον να λειτουργούν ως «έξυπνα πορτοφόλια», αφού θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μέχρι και χρηματικές συναλλαγές.


Στο άμεσο μέλλον τα κινητά τηλέφωνα θα αντικαταστήσουν τις πιστωτικές κάρτες, το πορτοφόλι, ακόμη και τα κλειδιά των αυτοκινήτων. Οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μια μεγάλη γκάμα συναλλαγών μέσω της συσκευής τους.


Η τεχνολογία που θα επιτρέπει την πραγματοποίηση αυτών των πρόσθετων λειτουργιών έχει ήδη αναπτυχθεί σε κάποιο βαθμό, ενώ δεκατέσσερις μέλη του δικτύου GSM, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 700 πάροχοι κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο, συνεργάζονται για την τελική ανάπτυξη και μορφοποίηση των υπηρεσιών.


Αυτές οι εταιρίες αποτελούν το 40% της συνολικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας και υποστηρίζουν τη τεχνολογία γνωστή ως NFC. Η τεχνολογία NFC είναι μια περιορισμένου φάσματος ασύρματη τεχνολογία, όπως οι ετικέτες RFID που χρησιμοποιούνται από τους λιανοπωλητές.


Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει δύο χαρακτηριστικά: Ένα πομπό μέσα στο κινητό τηλέφωνο ο οποίος μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα και να τα μεταδώσει ασύρματα, και ένα δέκτη ο οποίος μπορεί να λαμβάνει αυτά τα δεδομένα. Ο κάτοχος ενός κινητού που είναι εξοπλισμένο με την τεχνολογία NFC θα μπορεί, για παράδειγμα, να αγοράσει εισιτήρια μιας συναυλίας καλώντας από το κινητό του και αποθηκεύοντας τα στοιχεία αγοράς στον πομπό.


Στη συνέχεια και στην είσοδο της συναυλίας μια συσκευή RFID θα διαβάζει αυτά τα στοιχεία από το κινητό του χρήστη ώστε να επιβεβαιώνεται η αγορά των εισιτηρίων. Άλλη εφαρμογή της τεχνολογίας NFC είναι η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ κινητών τηλεφώνων, όπως φωτογραφίες ή τραγούδια.


Ο Μάικ Ρόμπερτς, αναλυτής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Informa Telecoms and Mobile θεωρεί ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας: «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη. Η NFC είναι μια καλή τεχνολογία επειδή προσαρμόζεται στα κινητά τηλέφωνα πολύ εύκολα. Απαιτεί χαμηλή ενέργεια και έχει χαμηλό κόστος».


Αν και δεν έχει δοθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για την έλευση της νέας τεχνολογίας, 14 εταιρείες κινητών δικτύων συνεργάζονται για να αναπτύξουν τις εφαρμογές  NFC. Πρόκειται για τις Bouygues Telecom, China Mobile, Cingular Wireless, KPN, Mobilkom Austria, Orange, SFR, SK Telecom, Telefonica M?viles Espa?a, Telenor, TeliaSonera, TIM, Vodafone και 3.

του Τάσου Σαραντή, 23/11/06 (ΗΜΕΡΗΣΙΑ)