Αρχική Νέα Τοπικά Ερώτηση Τσουρή για τις ιχθυοκαλλιέργειες Λαγκάδας- Συκιάδας

Ερώτηση Τσουρή για τις ιχθυοκαλλιέργειες Λαγκάδας- Συκιάδας

37


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε η βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή σχετικά με το θέμα των Ιχθυοκαλλιεργειών στον όρμο Λαγκάδας. Η κα  Τσουρή ζητά να ενημερωθεί αν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη μελέτη χωροθέτησης αλλά και ποια είναι η συνολική κυβερνητική πολιτική για τις ιχθυοκαλλιέργειες στο νομό Χίου.
Η ερώτηση έχει ως εξής:

“Η ιχθυοκαλλιέργεια εντάσσεται, υπό προϋποθέσεις, σε παρεμβάσεις που διασφαλίζουν την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη. Για να διασφαλιστεί, όμως, η ισορροπία των οικοσυστημάτων και ο σεβασμός των φυσικών πόρων, προαπαιτείται η λειτουργία των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, σύμφωνα με θεσμοθετημένες διαδικασίες και τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού.


Στη Χίο λειτουργούν αρκετές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αλλά και προβλήματα σε κάποιες περιοχές, όπου δραστηριοποιούνται, με αποτέλεσμα  τοπικοί φορείς να διαμαρτύρονται και να δημιουργούνται εντάσεις και επεισόδια, μεταξύ επιχειρηματιών και κατοίκων.


Επειδή το παραπάνω θέμα απασχολεί, εδώ και καιρό, την τοπική κοινωνία,  στις 03.02.2006 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με συμμετοχή των φορέων του νησιού, αλλά και του τότε Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κυρίου Τσίφτη, ο οποίος δεσμεύθηκε, έως το τέλος του 2006 να πραγματοποιηθεί προκήρυξη μελέτης για χωροθέτηση περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2742/99 και της απόφασης ΥΠΕΧΩΔΕ αριθ. 1739/23-8-2002, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή, χωρίς όμως, μέχρι σήμερα να υπάρχει εξέλιξη σχετικά με το θέμα..Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί


1. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προκήρυξη μελέτης χωροθέτησης ΠΟΑΥ; Εάν, ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πότε προβλέπεται η ολοκλήρωσή της;
2. Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τη λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών στη Χίο;


21 Νοεμβρίου 2006
Η ερωτώσα βουλευτής


Ελπίδα Τσουρή”