Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Γιγαντιαίο προϊστορικό ψάρι με τα ισχυρότερα σαγόνια, του Τάσου Σαραντή

Γιγαντιαίο προϊστορικό ψάρι με τα ισχυρότερα σαγόνια, του Τάσου Σαραντή

32


Ηταν το πιο αρπακτικό ζώο των αρχαίων θαλασσών και τα τρομακτικά οδοντωτά σαγόνια του εμπνέουν ακόμη δέος, 400 εκατομμύρια χρόνια αφότου έζησε.

Το προϊστορικό θωρακοφόρο ψάρι Dunkleosteus, ένα τέρας με μήκος 10 μέτρων και βάρος 4 τόνων, τρομοκρατούσε τα πλάσματα της θαλάσσιας ζωής κατά της διάρκεια της Δεβονίου Περιόδου, η οποία διήρκεσε 415 έως 360 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αντί των συνηθισμένων δοντιών, το ψάρι – τέρας είχε δύο μακριές οστεώδεις λεπίδες που θα μπορούσαν να συνθλίψουν σχεδόν οποιοδήποτε πλάσμα έπεφτε στο στόμα του.


Οι επιστήμονες του Μουσείου Φιλν στο Σικάγο και του πανεπιστημίου του Σικάγου αποφάσισαν να εξετάσουν τη δύναμη των σαγονιών του,  δημιουργώντας ένα μηχανικό μοντέλο στον υπολογιστή το οποίο μπορούσε να μιμηθεί τη λειτουργία του απολιθωμένου κρανίου του. Στην μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην βρετανική επιθεώρηση  Royal Society journal Biology Letters, αναφέρεται ότι τα σαγόνια του αρπακτικού έκλειναν απότομα με μια δύναμη μεγαλύτερη των πέντε τόνων ή με μια απίστευτη δύναμη 5,625 κιλών ανά τετραγωνικό εκατοστό


Όμως, ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τέρας μπορούσε να ανοίξει το στόμα του πολύ γρήγορα, μόλις σε ένα πεντηκοστό του δευτερολέπτου. «Αυτό το προϊστορικό ψάρι ήταν πολύ γρήγορο κατά το άνοιγμα των σαγονιών του και πολύ δυνατό  κατά το κλείσιμό τους» αναφέρει ο Μαρκ Γουέστνιτ, έφορος αρχαιοτήτων των ψαριών στο Μουσείο Φιλντ. 


«Αυτό οφείλεται πιθανώς στο μοναδικό σχέδιο μηχανικής του κρανίου του και των διαφορετικών μυών που χρησιμοποιούσε για το άνοιγμα και το κλείσιμο των σαγονιών του» εξήγησε ο ίδιος. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα ψάρια έχουν ένα ισχυρό δάγκωμα ή ένα γρήγορο δάγκωμα, όχι όμως και τα δύο. 


Σε σχέση με αυτή τη δύναμη του προϊστορικού ψαριού ο  Γουέστνιτ  σχολίασε: «Εάν κάποιος μπορούσε να διοργανώσει μια μάχη ανάμεσα σε έναν μεγάλο άσπρο καρχαρία  και ενός μεγάλου μεγέθους Dunkleosteus, θα στοιχημάτιζα στο δεύτερο».