Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Συνάντηση Ν. Σηφουνάκη με Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Συνάντηση Ν. Σηφουνάκη με Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης

9


 Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κ. Kadir Topba? επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νίκο Σηφουνάκη, στο γραφείο του στις Βρυξέλλες, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τη θετική εισήγηση της Επιτροπής  του αναφορικά με την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010. 

Ο κ. Topba? ενημέρωσε τον κ. Σηφουνάκη σχετικά με το προγραμματισμό των εκδηλώσεων που δρομολογεί η πόλη της Κωνσταντινούπολης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε   ότι το πρόγραμμα θα πρέπει- όπως είθισται να γίνεται τα τελευταία χρόνια με όλες τις πόλεις που αναλαμβάνουν το χρίσμα- να αναδείξει την πολυπολιτισμική διάσταση της Κωνσταντινούπολης όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τη συνολική της ιστορική διαδρομή από την Αρχαιότητα και το Βυζάντιο μέχρι σήμερα. Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης συμφώνησε και επισήμανε ότι θα λάβει μέριμνα για να υπογραμμιστεί μέσω των εκδηλώσεων η πολυπολιτισμικότητα της ιστορικής πόλης του Βοσπόρου.


Από την πλευρά του ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε στον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, τον σημαντικό και διαχρονικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όχι μόνο για την Ορθοδοξία, αλλά και ως σημαντικότατης παραμέτρου της ίδιας της πολιτιστικής ταυτότητας της Κωνσταντινούπολης σε συνδυασμό με  τον σημαντικό ρόλο των εναπομεινάντων Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης στην διαμόρφωση της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της, με έμφαση στην συνεισφορά του Ελληνικού στοιχείου στον πολιτισμό, την παιδεία, την αρχιτεκτονική κ.α. 


Τέλος, εξέφρασε την ευχή  για την επιτυχία της διοργάνωσης, η οποία, όπως επισήμανε, αποτελεί απόρροια της σταθερής θέσης της Ελλάδας, καθώς και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας προς όφελος του τουρκικού λαού και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.