Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πρόβλεψη για τους θανάτους και τις ασθένειες το 2030, του Τάσου Σαραντή

Πρόβλεψη για τους θανάτους και τις ασθένειες το 2030, του Τάσου Σαραντή

8

 Κατά τη διάρκεια των επόμενων 25 ετών, οι ετήσιοι θάνατοι από την ασθένεια του AIDS θα διπλασιαστούν και το κάπνισμα θα αποτελεί την αιτία για το ένα δέκατο όλων των θανάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για την υγεία των πληθυσμών στον πλανήτη το 2030.


Εντούτοις, από την  ίδια μελέτη προκύπτουν και καλές ειδήσεις: οι φτωχοί σε ολόκληρο τον κόσμο θα γίνουν πλουσιότεροι, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ζουν περισσότερο και να μην πεθαίνουν  από μολυσματικές ασθένειες όπως την ελονοσία τη διάρροια και τη φυματίωση.


Εξάλλου, ο κίνδυνος θανάτου πριν από την ηλικία πέντε ετών, που συνήθως οφείλεται στο χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, θα μπορούσε να περιοριστεί κατά το ήμισυ μέχρι τότε.


Οι θάνατοι από την ασθένεια του AIDS από 2,8 εκατομμύρια που ήταν το 2002 θα απογειωθούν σε 6,5 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2030. Οι θάνατοι που προκαλούνται από το κάπνισμα από 5,4 εκατομμύρια το 2005 θα ανέλθουν στα 8,3 εκατομμύρια το 2030 και θα αποτελούν  τον έναν σε δέκα θανάτους συνολικά. Στην κορυφή των ασθενειών που θα κυριαρχούν θα βρίσκονται η πνευμονία και οι πνευμονικές ασθένειες όπως το εμφύσημα.


Από τους 73 εκατομμύρια θανάτους που αναμένεται να καταγραφούν το 2030, περίπου το 69% προβλέπεται ότι θα προκληθούν από καρκίνο έναντι 60% κατά προσέγγιση σήμερα. Η γήρανση των πληθυσμών και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των καπνιστών είναι οι αιτίες για την αναμενόμενη αύξηση των καρκίνων. 


«Δεν λέμε οι προβλέψεις μας θα επιβεβαιωθούν σίγουρα» δήλωσε η Κόλιν Μάδερς από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, επικεφαλής της μελέτης. «Αλλά οι ανώτεροι υγειονομικοί υπάλληλοι πρέπει να έχουν την καλύτερη εικόνα γι’ αυτό που πρόκειται να συμβεί, έτσι ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν».


Προκειμένου οι προβλέψεις να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς η ομάδα που πραγματοποίησε τη μελέτη χρησιμοποίησε μεγάλο αριθμό τρεχόντων στατιστικών στοιχείων για τους θανάτους και τις  ασθένειες. Επιπλέον αξιοποίησε τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την οικονομική ανάπτυξη. Οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες για την Αφρική, όπου η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει μια αύξηση 2% ετησίως, σε αντιδιαστολή με το 0,5% ετησίως που είχε επιτευχθεί στη δεκαετία του ’90.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 28/11/2006