Αρχική Νέα Τοπικά «Εμφραγμα» στην αγορά λόγω υπολειτουργίας των λιμανιών

«Εμφραγμα» στην αγορά λόγω υπολειτουργίας των λιμανιών

9

SOS εκπέμπει ο εμπορικός κόσμος εν όψει Χριστουγέννων


ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ τα περιθώρια για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στις διοικήσεις των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αφού το «έμφραγμα» στην αγορά συνεχίζεται για τέταρτη εβδομάδα.

 

Οι δύο πλευρές παρά τις διαρκείς διαπραγματεύσεις με θέμα την έγκριση των δύο διοικητικών συμβουλίων για την πρώτη φάση του διαγωνισμού παραχώρησης των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων σε ιδιώτες, δεν κατάφεραν να βρουν κοινή γραμμή πλεύσης.

Οι διοικήσεις έχουν προτείνει στους εργαζομένους την αναστολή της έναρξης των διαδικασιών του διαγωνισμού για δύο μήνες και έναρξη διαλόγου. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή τόσο από την ΟΜΥΛΕ όσο και από τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων.


Οι εργαζόμενοι επέμειναν στη θέση τους για απόσυρση του θέματος και έναρξη διαλόγου χωρίς τετελεσμένα και τόνισαν ότι συνεχίζουν την αποχή που έχουν αποφασίσει από τις υπερωρίες και την εργασία τα Σαββατοκύριακα.


Η πρόταση


Όπως τόνισαν κύκλοι της αγοράς στη «Ν» σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, «σήμερα – τώρα» η αγορά θα περάσει «μαύρα Χριστούγεννα». «Δεν θα έχουν να δώσουν ούτε τους μισούς οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις ελλείψεις σε αγαθά».


Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης σε δηλώσεις του στη «Ν» τόνισε: «Εάν αύριο (σήμερα) οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να βρούνε κοινή γραμμή για να ανοίξουν τα δύο λιμάνια, θα πρέπει να βρούνε έστω και προσωρινή λύση. Τουλάχιστον να περάσει η εορταστική περίοδος, αφού το ζήτημα πλέον δεν λύνεται σε μια δύο ημέρες. Άλλωστε δεν έχουμε πλέον ούτε 24 ώρες διαθέσιμες».


Όσον αφορά στις ναυτιλιακές δραστηριότητες στο λιμάνι του Πειραιά έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το λιμάνι του Πειραιά μπορεί εάν δεν ομαλοποιηθεί άμεσα η λειτουργία του μπορεί να χρειαστεί ακόμη και τρεις μήνες, από την ημέρα που θα ανοίξει ξανά τις πύλες του, για να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς παραγωγής.


Το παρασκήνιο


Σύμφωνα με πληροφορίες οι διοικήσεις των δύο λιμανιών τις τελευταίες 48 ώρες είχαν αλλεπάλληλες, άτυπες, τηλεφωνικές συνομιλίες με την πλευρά των εργαζομένων.


Παρά το ότι επισήμως όλες οι πλευρές το διέψευσαν κατηγορηματικά, εξετάζεται κάθε πιθανή φόρμουλα συμφωνίας, ώστε να ανοίξουν τα δύο λιμάνια και να «ανασάνει» η αγορά. Αλλά και οι εκπρόσωποι της αγοράς, είχαν συνεχόμενες επαφές με πολιτικούς φορείς από τους οποίους ζητούσαν να παρέμβουν για να αρθεί το αδιέξοδο.


Ναυπηγοεπισκευή


Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά ζημιώνονται και οι επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευής. Η Επιτροπή Εξυγίανσης της ΝΕΖ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι με την μη προσέλευση των πλοίων τόσο της Mediterranean Shippong Copmany του μεγαλύτερου πελάτη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά όσο και των άλλων ναυτιλιακών εταιρειών ο κλάδος δέχεται ένα σοβαρό πλήγμα.


Τονίζει επίσης ότι η MSC είναι ο μεγαλύτερος πελάτης και της ΝΕΖ αφού τα πλοία της επισκευάζονται στο Πέραμα. «Ήδη τον περασμένο μήνα έξανε τρεις πολύ μεγάλες δουλειές που ο τζίρος τους έφτασε τα πέντε εκατ. ευρώ. Ας προβληματιστούν τα συνδικάτα και ο ΟΛΠ και να δώσουν άμεσα λύση, διότι αν φύγει η MSC εγκαταλείπεται και όλο το λιμάνι με τα container».

 

Πηγή: Ναυτεμπορική, 4/12/2006

Διαφήμιση