Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Το Στρασβούργο βοά, η Αθήνα κωφεύει

Το Στρασβούργο βοά, η Αθήνα κωφεύει

8

Πολλαπλώς εκτεθειμένες αφήνει την κυβέρνηση και την ελληνική Δικαιοσύνη το σχέδιο της τελικής απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για τις παράνομες πτήσεις της CIA και τις απαγωγές υπόπτων.Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι συγκαταλεγόμαστε στις 11 χώρες της Ε.Ε. που γνώριζαν το σχέδιο των ΗΠΑ για μεταφορά κρατουμένων μέσω του εκτεταμένου δικτύου μεταφορών της CIA. Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας «ενοχοποιεί» επειδή υποδεχθήκαμε τουλάχιστον 64 τέτοιες παράνομες πτήσεις σε ελληνικά αεροδρόμια, χωρίς να έχουμε διενεργήσει καμία σοβαρή έρευνα για το τι μετέφεραν τα αεροπλάνα αυτά.

Ενα από τα Boeing 737 που εκτελούσαν παράνομες πτήσεις της CIA στην Ευρώπη απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Μαγιόρκας.


Εισαγγελική ολιγωρία


Το υπουργείο Εξωτερικών, οχυρωμένο πίσω από μια ατελέσφορη απόπειρα του εισαγγελέα εφετών Κρήτης να ζητήσει στοιχεία από την αμερικανική βάση της Σούδας, επιμένει να δηλώνει, γενικεύοντας, ότι η δικαστική έρευνα δεν έδειξε κάτι ύποπτο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης μάλιστα είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα αβάσιμες τις σχετικές αιτιάσεις για την Ελλάδα.


Ομως, η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια του εισαγγελέα Κρήτης σκόνταψε στην απροθυμία των αμερικανικών αρχών να δώσουν στοιχεία, ενώ ουδείς άλλος εισαγγελέας, ιδίως των Αθηνών, έδειξε κάποια ευαισθησία στις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες.


Σε αντίθεση, βέβαια, με τους ιταλούς συναδέλφους τους που αποκάλυψαν την απαγωγή του Αμπου Ομάρ στο Μιλάνο από αμερικανούς πράκτορες.


*Το σχέδιο της απόφασης, που θα εγκριθεί στις 23 Ιανουαρίου 2007, χωρίς να κάνει ειδική αναφορά στο θέμα των απαγωγών και ανακρίσεων Πακιστανών σε μυστικές φυλακές στην Ελλάδα, διαπιστώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν ή χρησιμοποιήθηκαν ως μυστικές φυλακές υπόπτων, σπίτια ή διαμερίσματα, αστυνομικοί σταθμοί ή δωμάτια ξενοδοχείων.


*Σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρεται ότι ως τέτοιες παράνομες φυλακές χρησιμοποιήθηκαν οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στις χώρες της Ε.Ε. και εκφράζει τη λύπη του γιατί μπορεί να υπήρξε έλλειμμα ελέγχου των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πάνω στις παράνομες αυτές δραστηριότητες.


*Στο σχέδιο του κειμένου που αφορά την Ελλάδα, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για το ότι αεροσκάφη της CIA, το διάστημα 2001-2005, προσγειώθηκαν 64 φορές σε ελληνικά αεροδρόμια, τις περισσότερες φορές προερχόμενα ή έχοντας προορισμό χώρες που συνδέονται με τις παράνομες απαγωγές υπόπτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 8 ελληνικά αεροδρόμια πέρασαν 19 διαφορετικά αεροσκάφη της CIA, με τα οποία είχαν μεταφερθεί 8 τουλάχιστον άτομα ως ύποπτοι τρομοκράτες. Οι περισσότερες προσγειώσεις (42) έγιναν στην Αθήνα και ακολουθούν με 10 το Ηράκλειο, 5 η Κέρκυρα, 4 η Ρόδος και από μία Θεσσαλονίκη, Μύκονος και Χίος.


«Ξεκινήστε ανακρίσεις»


Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό του όλου παράνομου δικτύου, το οποίο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αφορούσε ένα σύνολο 32 αεροσκαφών της CIA και 1.245 πτήσεων.


*Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να ολοκληρώσουν ταχύτατα τις έρευνες που διενεργούν, καθώς και όσες δεν έχουν αρχίσει ακόμη, όπως η Ελλάδα, να ξεκινήσουν ανεξάρτητες ανακρίσεις.


*Ζητεί επίσης από τα κράτη-μέλη να εγκαταστήσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών και των επιχειρήσεων που αυτές διεξάγουν στο έδαφός τους ή σε άλλα κράτη-μέλη.


*«Με την έρευνα και τα πορίσματά του, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιτελεί το καθήκον του ως θεματοφύλακας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της επιτροπής θεμελιωδών ελευθεριών, Στ. Λαμπρινίδης. «Απομένει να δούμε αν οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του ή θα κωφεύσουν άλλη μία φορά», καταλήγει.


Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 3/12/2006