Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Φιλέλληνες με σχέση αορίστου χρόνου

Ομογένεια: Φιλέλληνες με σχέση αορίστου χρόνου

5

Οταν, προ μηνών, ένας έλληνας διπλωμάτης έκανε χιούμορ λέγοντας ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού υπάρχει… για να κάνουν τουρισμό οι επαγγελματίες «παράγοντες» της ομογένειας, δεν πολυπίστευε ότι έλεγε την αλήθεια.


Ομως, ύστερα από 11 χρόνια δράσης του ΣΑΕ, αρκετοί δείχνουν να συμφωνούν με το παραπάνω καυστικό σχόλιο. Απόδειξη, η μικρή συμμετοχή ισχυρών ομογενών στο παγκόσμιο συνέδριό του που θα γίνει 8-10 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.


Στο συνέδριο του ΣΑΕ θα εκλεγεί ο διάδοχος του Αντριου Αθενς (υποψήφιος ο «Αμερικανός» Χρ. Τομαράς και ο «Αιγυπτιώτης» Στ. Ταμβάκης), αλλά το κλίμα είναι βαρύ:


* Υπάρχει κριτική για έλλειψη ανανέωσης: «Μιλούν για την ανάγκη να μπουν νέοι άνθρωποι στις οργανώσεις αυτές, αλλά οι ίδιοι μόνο νεκροί θα αποχωρήσουν», γράφει το ομογενειακό site της Ν. Υόρκης, www.kalami.gr.


* Διατυπώνονται παράπονα για το βαθμό αντιπροσωπευτικότητας του ΣΑΕ. «Εκεί δεν εκπροσωπείται περισσότερο από το 10% της ομογένειας», υποστηρίζουν οι επικριτές. Αλλά και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, μεταξύ σοβαρού και αστείου, δηλώνουν ότι «λίγοι σοβαροί άνθρωποι ασχολούνται με το ΣΑΕ».


Αλλωστε -κυρίως στις ΗΠΑ- οι ομογενείς έχουν τα δικά τους λόμπι, τα οποία είναι πιο «ευέλικτα» και αποτελεσματικά: «Οσα έκανε ο γερουσιαστής Σαρμπάνης σε ένα χρόνο δεν τα έκανε το ΣΑΕ από την ίδρυσή του», υποστηρίζουν πολλοί.


* Τέλος, υπάρχουν και εσωτερικοί κραδασμοί: Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει επικριθεί για τις στενές σχέσεις του με χριστιανικές οργανώσεις και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του για βραβεύσεις παραγόντων που δεν έχουν ενδιαφερθεί για τα ελληνικά συμφέροντα (όπως ο διευθυντής της CIA Τζον Νεγκροπόντε).


Ο ίδιος ο Αθενς λέγεται ότι έχει ανταγωνιστικές σχέσεις με τους ομογενείς «δελφίνους» των ΗΠΑ και γι’ αυτό θα στηρίξει μάλλον τον Αιγυπτιώτη Στ. Ταμβάκη.


Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 3/12/2006