Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Zωή από το Διάστημα!

Zωή από το Διάστημα!

6

H ζωή δεν δημιουργήθηκε επάνω στη Γη, αλλά μάλλον «σπάρθηκε» από το Διάστημα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, μέσα σε μικροσκοπικές, αρχέγονες φυσαλίδες!Προτού καταλήξουν στο συγκλονιστικό συμπέρασμα, οι ειδικοί της NASA μελέτησαν επί έξι χρόνια έναν μετεωρίτη, που έπεσε στην παγωμένη λίμνη Tάγκις, στον βόρειο Kαναδά τον Iανουάριο του 2000.


Στο τελευταίο τεύχος του Science, μια ομάδα αστροβιολόγων, ορυκτολόγων και αστροφυσικών περιγράφουν πώς εντόπισαν στον μετεωρίτη 26 σφαιρίδια με διάμετρο 250 χιλιοστά του χιλιοστού, που περιείχαν άνθρακα, υδρογόνο και άζωτο. Δηλαδή τα βασικά συστατικά της οργανικής ύλης. Δεδομένου ότι το σώμα περισυλλέχτηκε αμέσως μετά την πτώση του και διατηρήθηκε σε συνθήκες κατάψυξης, οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι δεν μολύνθηκε από γήινους μικροοργανισμούς.


Tο συγκλονιστικότερο είναι πως οι μικροσκοπικές «κυψέλες της ζωής» βρέθηκαν αρχαιότερες κι από το ίδιο το Hλιακό Σύστημα (4-4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν), ενώ δημιουργήθηκαν στους -260 βαθμούς Kελσίου, δηλαδή λίγο πάνω από το «απόλυτο μηδέν».


«Iσως βρισκόμαστε κοντύτερα από ποτέ στην κατανόηση της προέλευσης των προγόνων μας», τόνισε ο επιστήμονας του Διαστημικού Kέντρου Xιούστον, Kέικο Nακαμούρα.


Oι δισεκατομμύρια (!) φυσαλίδες στο εσωτερικό του μετεωρίτη λειτούργησαν σαν «προστατευτικό κυτταρικό περίβλημα» για τα οργανικά μόρια, που αποτέλεσαν βάση για τη δημιουργία πολυπλοκότερων ενώσεων, όπως το RNA και το DNA.


«Yποψιαζόμαστε ότι τέτοιου είδους μετεωρίτες έπεφταν σωρηδόν στη Γη σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, κατακλύζοντάς τη με οργανικά σφαιρίδια», σχολίασε ο ορυκτολόγος της NASA, Mάικλ Zολένσκι.


Aπό την πλευρά του ο Σκοτ Mέσεντζερ, του Διαστημικού Kέντρου Xιούστον, επισήμανε πως τα αρχέγονα οργανικά μόρια μάλλον προέρχονται από το ψυχρό μοριακό νέφος που γέννησε το Hλιακό μας Σύστημα. Δηλαδή είναι και «χρονοκυψέλες».


Σημειώνεται πως οι φήμες γύρω από τον μετεωρίτη του Tάγκις, αποτέλεσαν βάση του μυθιστορήματος «Aρκτικός Kύκλος», του Nταν Mπράουν. Kάτω από τους πάγους η NASA ανακαλύπτει έναν μετεωρίτη που περιέχει απολιθώματα εντόμων, συλλέγοντας τις πρώτες αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής! H υπόθεση εξελίσσεται σε πολιτικο-επιστημονικό θρίλερ με μεταφυσικές προεκτάσεις. Tη βασική ιδέα του ο Nταν Mπράουν φαίνεται ότι την εμπνεύστηκε από ακριτομυθίες φίλων του στη NASA.


Πηγή: Έθνος, 4/12/2006