Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Γιάννης Κοσμίδης: Ο Γ.Α Παπανδρέου, ο Μίλτον Φρίντμαν και τα κουπόνια εκπαίδευσης

Γιάννης Κοσμίδης: Ο Γ.Α Παπανδρέου, ο Μίλτον Φρίντμαν και τα κουπόνια εκπαίδευσης

13

     ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΚΟΣΜΙΔΗΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
                   ΧΙΟΥ 

            Ο Γ.Α Παπανδρέου, ο Μίλτον Φρίντμαν και τα κουπόνια εκπαίδευσης.

      Από την ομιλία του Γ.Α Παπανδρέου στη Βουλή (24 Νοεμβρίου 2006) αντιγράφω την πρόταση του για την Ανώτατη Παιδεία. Ο Γ.Α Παπανδρέου προτείνει μεταξύ των άλλων :” Όσοι νέοι παίρνουν το απολυτήριο Λυκείου, θα έχουν εγγυημένο ποσό στο όνομα τους από το κράτος στο ύψος του κόστους σπουδών, που θα πηγαίνει στο Ίδρυμα που θα τους δέχεται. Αυτό θα εγγυηθεί ότι όσοι θέλουν να σπουδάσουν θα μπορέσουν να βρουν θέση στα πανεπιστήμια ή στα ΤΕΙ. Έτσι ΑΕΙ και ΤΕΙ θα έχουν κίνητρο για την εισαγωγή φοιτητών.”
      Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν, που πέθανε πριν λίγες μέρες σε ηλικία 94 ετών, ο θεμελιωτής της Νεοφιλελεύθερης Οικονομικής Θεωρίας, “η ψυχή της Σχολής του Σικάγου” σε άρθρο του το 1995 με τίτλο “Οι ρόλοι του κράτους στην Εκπαίδευση” διατύπωσε την ιδέα “των κουπονιών εκπαίδευσης.” Αντί το κράτος να επιδοτεί απευθείας τα σχολεία, πρέπει να επιδοτεί απευθείας τους πολίτες για να εκπαιδεύονται. Οι φοιτητές π.χ  και οι γονείς τους, παίρνουν ένα κουπόνι εκπαίδευσης που αντιστοιχεί σε χρηματικό ποσό αντίστοιχο με τα έξοδα που θα έκανε η πολιτεία ανά σπουδαστή για ένα ακαδημαϊκό έτος. Αυτό το καταθέτουν στο σχολείο της αρεσκείας τους και το σχολείο εισπράττει από το κράτος το ποσόν που αντιστοιχεί ανά σπουδαστή.
      Με άλλα λόγια ο Γ.Α Π. προτείνει “κουπόνια εκπαίδευσης” στη παιδεία, θέση που διατύπωσε πρώτος ο Νεοφιλελεύθερος Μίλτον Φρίντμαν. Μήπως ο Γ. Α. Π. προσεχώρησε στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο; Πως θα αντιδρούσε ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ αν αυτή η πρόταση κατετίθετο από την Νέα Δημοκρατία; Πιστεύω ότι αξίζει το κόπο να τοποθετηθούν τα στελέχη του  ΠΑΣΟΚ πάνω σ’αυτή τη θέση.