Αρχική Πολιτισμός Στο κοινό το εργαστήρι Παππά (Αθήνα)

Στο κοινό το εργαστήρι Παππά (Αθήνα)

8

 Στο κοινό το εργαστήρι ΠαππάΖωήρεψε χθες το μεσημέρι η ήσυχη οδός Ανακρέοντος στου Ζωγράφου από το πλήθος που είχε μαζευτεί στην είσοδο αλλά και στον κήπο της πανέμορφης μονοκατοικίας στο νούμερο 38. Στο σπίτι, δηλαδή, που έζησε με την οικογένειά του μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο γλύπτης Γιάννης Παππάς (1913-2005).


(Σ.σ. chiosnews.com: Η Ελευθερία- γλυπτό του Γιάννη Παππά στη Χίο)


Ο «Μέγας Αλέξανδρος» δεσπόζει στο εξωτερικό του Μουσείου Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου
Ανάμεσα στα πεύκα του κήπου, οι επισκέπτες περιεργάζονταν το περίφημο, μεγάλων διαστάσεων, γλυπτό του Γιάννη Παππά με τον «Μέγα Αλέξανδρο» έφιππο και θαύμαζαν, δίπλα, στα δέντρα και στις γωνιές του κήπου σημαντικά, επίσης, έργα της δημιουργικής πορείας του: την «Ελληνίδα κοπέλα», τον «Γκάιντα», τον «Κούρο της Κατοχής», το εκφραστικό έργο με τη μορφή του γλύπτη Χρήστου Καπράλου από τα χρόνια του Παρισιού.


Η οικία με το περίφημο, φωτεινό εργαστήριο του Γιάννη Παππά είναι από χθες ανοιχτή στο κοινό. Διαμορφωμένη κατάλληλα, αποτελεί ένα από τα νέα παραρτήματα του Μουσείου Μπενάκη. Ηδη από τον Απρίλιο του 2002 ο γλύπτης είχε ανακοινώσει την επιθυμία του να κληροδοτήσει στο Μουσείο Μπενάκη όλα τα έργα (1.838 τον αριθμό) που παρέμεναν στην κατοχή του. Τα γλυπτά και οι πίνακες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής του παραγωγής από το 1930 μέχρι σήμερα. Το ακίνητο της περιοχής Ζωγράφου, μοναδικό δείγμα εργασίας ενός δημιουργού αφοσιωμένου τόσο στη γλυπτική όσο και στη ζωγραφική, προσφέρθηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τον γιο του, Αλέκο Παππά, προκειμένου να αναδειχθούν τα έργα στο φυσικό τους περιβάλλον.


Ενα μικρό, εξαιρετικά ενδιαφέρον τμήμα του εργαστηρίου είχε διαμορφωθεί ήδη από τον ίδιο τον καλλιτέχνη σε εκθεσιακό χώρο. Με κοινή απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που ο ίδιος όρισε με τη διαθήκη του, το τμήμα αυτό του εργαστηρίου λειτουργεί πλέον ως επισκέψιμος χώρος.


Το πνεύμα και η δημιουργική πνοή του κορυφαίου Ελληνα δημιουργού διαχέονται σε όλους τους χώρους του κτιρίου, μέσα από τα γλυπτά που ο επισκέπτης συναντά στις αποθήκες, σ’ εκείνα που παρατηρεί στο εντυπωσιακό εργαστήριο στο κέντρο του κτίσματος, στα ξύλινα πατάρια-αίθουσες με τα ζωγραφικά έργα και τα μικρότερα γλυπτά, στους πάγκους με τα πολύτιμα εργαλεία της εργασίας του ή στα σημεία που ο επισκέπτης μπορεί να ξεφυλλίσει τις σημαντικότερες εκδόσεις για το έργο του.


Τα εγκαίνια του νέου μουσειακού παραρτήματος του Μουσείου Μπενάκη και εργαστηρίου του Γιάννη Παππά έγιναν χθες το μεσημέρι σε μια ξεχωριστή εκδήλωση από τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο παρουσία της συζύγου του γλύπτη Νινής, του γιου του Αλέκου, του Αγγελου Δεληβορριά διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη και της προέδρου του Μουσείου Αιμιλίας Γερουλάνου.


Απ’ τις ομιλίες των εγκαινίων αναδύθηκε στον «ιερό χώρο» εργασίας του γλύπτη η προσφορά του αλλά και η ακλόνητη πίστη του στις ανθρώπινες αξίες ενώ επισημάνθηκε ότι, προκειμένου να αποκτήσει το νέο παράρτημα σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές, απαιτείται η προσθήκη μιας διώροφης πτέρυγας. Η αρχιτεκτονική μελέτη έχει ολοκληρωθεί, αν και οι οικονομικές δυνατότητες του Μουσείου Μπενάκη δεν επιτρέπουν, προς το παρόν, την ολοκλήρωση του σχεδίου.


**Μουσείο Μπενάκη-Εργαστήρι Γιάννη Παππά, Ανακρέοντος 38. Τηλ. 210-7773946. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή 10.00 -14.00


Γ.Ε.ΚΑΡ.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/12/2006