Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις ΙΟΣ: Τα κορμιά που ρυπαίνουν τη θάλασσα

ΙΟΣ: Τα κορμιά που ρυπαίνουν τη θάλασσα

15

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ δημοσίευμά του IOS PRESS «Τα κορμιά που ρυπαίνουν τη θάλασσα» (19/11/06), αναγνώστες μάς επισημαίνουν ένα αξιοπρόσεκτο άρθρο της Νατάσας Στραχίνη από το ενημερωτικό έντυπο της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου («Λάθρα;»). Το άρθρο ξεκινά με την αφήγηση ενός μετανάστη:


«Φύγαμε με μία ξύλινη βάρκα. Είμαστε 55 άνθρωποι. Ανάμεσά μας 7 γυναίκες και τρία παιδιά. Εχουμε ξεκινήσει από τα παράλια της Τουρκίας την προηγούμενη νύχτα. Ταξιδεύουμε με μόνο οδηγό μας τα φώτα της απέναντι ακτής. Η Ευρώπη μπροστά μας. Κατά τις 3 τα ξημερώματα μας πλησιάζει σκάφος του λιμενικού. Ρίχνουν πάνω μας τους προβολείς. Φωνάζουμε “βοήθεια”. Απαιτούν να σβήσουμε τη μηχανή. Φωνάζουμε δυνατά. Τους δείχνουμε τα παιδιά που έχουμε μαζί μας. Τους βλέπουμε να απομακρύνονται μέσα στη νύχτα. Συνεχίζουμε να τους καλούμε σε βοήθεια, ξανά και ξανά. Προσπαθούμε να βάλουμε μπροστά τη μηχανή. Φοβόμαστε πολύ. Εχει κύματα. Κάποιοι από μας αρχίζουν να κλαίνε. Σχεδόν κανείς μας δεν γνωρίζει να κολυμπά. Εχουν περάσουν 2 ώρες που είμαστε ακυβέρνητοι. Κάποια στιγμή επιτέλους η μηχανή παίρνει μπροστά. Βγαίνουμε προς την ακτή. Ενώ είμαστε πολύ κοντά, μας πλησιάζει και πάλι το σκάφος του λιμενικού. Αρχίζουν να πυροβολούν στον αέρα και το νερό προς το μέρος μας. Συνεχίζουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Για 5 λεπτά τουλάχιστον πυροβολούν προς το μέρος μας. Προσεγγίζουμε την ακτή. Αρχίζουμε να βγαίνουμε έξω».


Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ σχολιάζει: «Αυτή η διήγηση είναι η περιγραφή μιας επιχείρησης “ασφαλούς αποτροπής” στα ανοιχτά του Καρφά (1/8/06), όπως μας την μετέφερε πρόσφυγας από το Ιράκ, ένας από τους 55 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στη βάρκα εκείνη τη νύχτα. »Το να στοιβάζονται άντρες, γυναίκες και παιδιά σε σαπιοκάραβα αψηφώντας τους κινδύνους, όπως και άλλες εξίσου απελπισμένες ενέργειες, δυστυχώς φαίνεται να είναι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να φτάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Στη Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία έχουν χαθεί έτσι εκατοντάδες ζωές. »Το επιχείρημα των Αρχών για την εφαρμογή της εντολής της ασφαλούς αποτροπής είναι ο ισχυρισμός ότι “οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε κίνδυνο”. Αυτό, βεβαίως, στην πραγματικότητα είναι προκλητικά αναληθές επειδή στην πλειοψηφία τους οι βάρκες που χρησιμοποιούνται από τους πρόσφυγες είναι μη αξιόπλοες, υπερφορτωμένες από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν να κολυμπούν, ενώ το ταξίδι γίνεται νύχτα».

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΙΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 2/12/06

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ chiosnews.com