Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πώς να απαλλαγείτε από τα e-mail – σκουπίδια

Πώς να απαλλαγείτε από τα e-mail – σκουπίδια

8

Εικόνα χωματερής εμφανίζουν τα ηλεκτρονικά γραμματοκιβώτια λόγω της ανεξέλεγκτης επέλασης των ανεπιθύμητων μηνυμάτων, που αποτελούν πια τη συντριπτική πλειονότητα της αλληλογραφίας που διακινείται μέσω Διαδικτύου.


Η έκθεση της εταιρείας MessageLabs για τον περασμένο Οκτώβριο δείχνει ότι τα σκουπίδια που καθημερινά φτάνουν στις ηλεκτρονικές μας γραμματοθυρίδες αντιστοιχούν στο 73% του συνόλου των e-mail, δηλαδή μόνο 3 στα 10 μηνύματα έχουν κάποια αξία. Η MessageLabs παρατηρεί ότι ο Οκτώβριος είναι, κυρίως στις ΗΠΑ, ο μήνας της προετοιμασίας εν όψει των Χριστουγέννων και για το λόγο αυτό οι δημιουργοί των διαφημιστικών μηνυμάτων… ζεσταίνουν τις μηχανές τους.


Επίσης, παρατηρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα μηνύματα αυτού του χαρακτήρα αποστέλλεται από υπολογιστές που είναι μόνιμα ή σχεδόν μόνιμα στο Διαδίκτυο και έχουν προσβληθεί (εν αγνοία των χρηστών, εννοείται) από προγράμματα «Δούρειους Ιππους», που στέλνουν αυτομάτως αναρίθμητα e-mail προς κάθε κατεύθυνση. Φαίνεται πως πάρα πολλοί εξακολουθούν να μπαίνουν στο Διαδίκτυο χωρίς να λαμβάνουν ούτε τα πιο απλά μέτρα προστασίας.


Τον τελευταίο καιρό το… σκουπιδαριό δεν αναφέρεται μόνο στα διάφορα αμφίβολης αξιοπιστίας πτυχία, τα σεξουαλικά βοηθήματα και τα φάρμακα (το Βιάγκρα έχει την τιμητική του), αλλά και σε… συμβουλές για αγορά μετοχών. Τα μηνύματα αυτής της κατηγορίας προσπαθούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο των διαφόρων φίλτρων με την εισαγωγή του κειμένου σε μια εικόνα. Το περιεχόμενό τους είναι συνήθως αφιερωμένο σε μια μετοχή εταιρείας η οποία τις επόμενες ημέρες θα αγγίξει τα ουράνια (ή έτσι θέλουν να πιστέψουμε).


Η MessageLabs σημειώνει επίσης πως το 1% των μηνυμάτων που διακινούνται σήμερα έχει ενσωματωμένο κάποιον ιό, ενώ το 0,5% ανήκει στην κατηγορία των «ψαράδων». Πρόκειται για μηνύματα που αναφέρονται στη δακρύβρεχτη ιστορία ενός υψηλόβαθμου κρατικού αξιωματούχου που δολοφονήθηκε αφήνοντας έναν πακτωλό σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Ο αποστολέας προσπαθεί να πείσει τον αποδέκτη του μηνύματος να αποκαλύψει τα δικά του στοιχεία (αριθμός λογαριασμού, κωδικοί κ.τ.λ.) όχι βέβαια για να βγάλει τα χρήματα του «μακαρίτη», αλλά για να αποκτήσει πρόσβαση στα δικά σας χρήματα. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και μηνύματα που υποτίθεται πως προέρχονται από κάποια τράπεζα. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες η τακτική αυτή συμπεριέλαβε και πελάτες ελληνικών τραπεζών, ελάχιστοι από τους οποίους έφαγαν το «δόλωμα» χωρίς δεύτερη σκέψη.


Τι κάνουμε;


Κατά γενική ομολογία, από τη στιγμή που ένας λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεχθεί το πρώτο διαφημιστικό μήνυμα, δεν υπάρχει σωτηρία, αφού είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσει ομοβροντία. Μια πρώτη λύση είναι η μόνιμη χρήση προγραμμάτων προστασίας από ιούς, πολλά από τα οποία περιλαμβάνουν και μια λειτουργία ελέγχου της αλληλογραφίας. Οχι πως δεν κάνουν λάθη, το Norton AntiSpam που χρησιμοποιούμε έχει αρκετές φορές παρεξηγήσει εισερχόμενα μηνύματα και τα έχει χαρακτηρίσει ανεπιθύμητα. Ευτυχώς το πρόγραμμα μπορεί να «εκπαιδευτεί» ώστε να αφήνει ήσυχη την κανονική αλληλογραφία.


Μια άλλη λύση είναι η χρήση δύο λογαριασμών, από τους οποίους ο ένας χρησιμοποιείται σε κάθε site που ζητεί διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση στο περιεχόμενό του. Είναι βέβαιο πως, ανεξαρτήτως των σελίδων που επισκέπτεστε, κάποια στιγμή ο συγκεκριμένος λογαριασμός θα προσβληθεί από την «πανούκλα». Ομως ο άλλος λογαριασμός σας, ο κανονικός, θα μένει καθαρός ή, στη χειρότερη περίπτωση, το ποσοστό των διαφημιστικών μηνυμάτων θα είναι σχετικά περιορισμένο. Για το λογαριασμό-δόλωμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε υπηρεσία δωρεάν e-mail όπως το Hotmail, το Yahoo Mail ή το Google Mail, διαλέγετε και παίρνετε.


Στα προηγούμενα προσθέστε επίσης την κονή λογική. Αν κάποιος σάς σταματούσε στο δρόμο και ζητούσε τη διεύθυνσή σας μάλλον δεν θα του τη δίνατε με ευκολία, γιατί να το κάνετε αυτό στο Διαδίκτυο; Επίσης, αν λάβετε ένα μήνυμα από κάποιον που σας είναι απολύτως άγνωστος δεν είστε υποχρεωμένοι να ανοίξετε και το συνημμένο αρχείο, το οποίο είναι πιθανό να κρύβει κάποιον ιό που θα μετατρέψει τον υπολογιστή σας σε αποστολέα διαφημιστικών μηνυμάτων.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 5/12/2006