Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Νέα σελίδα για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)

Ομογένεια: Νέα σελίδα για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)

49

450 αντιπρόσωποι συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, από τις 8-11 Δεκεμβρίου. Χρ. Τομαράς και Στ. Ταμβάκης τα φαβορί για την προεδρία.


Νέα σελίδα για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ανοίγει έντεκα χρόνια μετά την ίδρυση του το 1995, με τη συναίνεση του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας. Από τις 8 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου περίπου 450 ομογενείς απ΄ όλο τον κόσμο θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 6ης τακτικής συνέλευσης της παγκόσμιας οργάνωσης. Φαβορί για την προεδρία της οργάνωσης είναι οι Χρήστος Τομαράς και Στέφανος Ταμβάκης (συνεντεύξεις στις σελίδες 12 και 13).

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος αρκετοί διακεκριμένοι Έλληνες της διασποράς-πολιτικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες κ.ά. Μεταξύ των επισήμων αναμένεται να παραστούν και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Γεώργιος Ιακώβου, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος κ.ά.
Ο αισθητά μικρότερος αριθμός των συνέδρων είναι μία από τις βασικές αλλαγές που δρομολογήθηκαν στη λειτουργία του ΣΑΕ με τον εκτελεστικό Νόμο περί λειτουργίας του ΣΑΕ που προώθησε το καλοκαίρι ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού κ. Θεόδωρος Κασσίμης. Η αλλαγή αυτή έγινε με το σκεπτικό να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιφερειακή δομή της οργάνωσης, στοχεύοντας στη διευρυμένη συμμετοχή ομογενειακών οργανώσεων. Το πρώτο βήμα έγινε με τη διοργάνωση των περιφερειακών συνελεύσεων και την εκλογή νέων Συντονιστών τους, που θα λαμβάνουν μέρος στο νέο 11μελές προεδρείο του ΣΑΕ, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα από τις αρχές του 2007. Παράλληλα επιχειρήθηκε μία πρώτη προσπάθεια «εκκαθάρισης» των μητρώων του ΣΑΕ, καθώς αποτελούσε κοινό μυστικό ότι υπήρχαν σε αυτό οι λεγόμενοι σύλλογοι-σφραγίδες, ενώ άλλες οργανώσεις με αξιόλογη δράση δεν μετείχαν έως τώρα.


Οι περιφερειακές συνελεύσεις του ΣΑΕ θα διενεργούνται κάθε δύο χρόνια, ενώ οι παγκόσμιες ανά τέσσερα, αντί για δύο όπως ήταν μέχρι σήμερα. Οι περιφέρειες από τέσσερις (Β&Ν Αμερική, Ευρώπη, Ασία-Αφρική και Ωκεανία) έγιναν επτά, με αυτές της Λατινικής Αμερικής, του Καναδά και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.


Μία άλλη αλλαγή, που προωθήθηκε με στόχο την ομαλότερη διεξαγωγή του παγκοσμίου συνεδρίου, είναι η εκλογή του προέδρου, του γραμματέα, του ταμία και του εκπροσώπου των Κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων) και ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα) να γίνεται την πρώτη ημέρα των εργασιών.


Στους κόλπους της οργανωμένης ομογένειας υπάρχει πάντως προβληματισμός για το ρόλο που θα διαδραματίσει το ΣΑΕ στο μέλλον και την ικανότητά του να προωθεί αποτελεσματικά τα θέματα της ομογένειας στη γενέτειρα. Στο νέο Νόμο για το ΣΑΕ γίνεται βέβαια σαφή αναφορά στον εισηγητικό-γνωμοδοτικό ρόλο της οργάνωσης και προβλέπεται οι απαντήσεις σε αιτήματα που θα καταθέτει προς την ελληνική πολιτεία να δίνονται σε διάστημα εξήντα ημερών.


Το «στοίχημα» στη νέα περίοδο είναι να αγκαλιάσει το ΣΑΕ τον απλό Έλληνα της διασποράς, για αυτό και το νέο προεδρείο καλείται να ιεραρχήσει και να δρομολογήσει την επίλυση διαφόρων θεμάτων που απασχολούν τους ομογενείς, οργανωμένους και μη (καθιέρωση της ψήφου των αποδήμων, αναβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, θέματα ασφάλισης, προγράμματα για νέους κ.ά). Καλείται επίσης να προσελκύσει τις υγιείς δυνάμεις της Ελληνικής διασποράς, που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα ως γέφυρα επικοινωνίας της Ελλάδας με τις χώρες υποδοχής.


ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
Σημειώνεται ότι βάσει του νέου Νόμου όσοι είχαν από δύο θητείες και πάνω στο προεδρείο δεν έχουν το δικαίωμα να θέσουν εκ΄ νέου υποψηφιότητα για την ίδια θέση. Έτσι υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΣΑΕ έχουν δηλώσει επίσημα έως τώρα τρία μέλη του προεδρείου, τα οποία μετέχουν σε αυτό από την ίδρυση της οργάνωσης το 1995: ο νυν αναπληρωτής πρόεδρος Στέφανος Ταμβάκης, από την Αλεξάνδρεια και οι Συντονιστές Αμερικής και Ευρώπης κ.κ. Χρήστος Τομαράς, από το Σικάγο και Άγγελος Ασλανίδης, από τη Λευκωσία.


Παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών, που δεν ήταν άσχετη με τον περιβάλλον του, ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Νίκος Γκατζιγιάννης, ;ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γκατζογιάννης δέχθηκε έντονες πιέσεις να μην υποβάλλει υποψηφιότητα, αφενός γιατί λόγω της στενής του σχέσης με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη η υποψηφιότητά του θα θεωρείτο ως παρέμβαση του υπουργείου υπέρ του κι αφετέρου, επειδή εκρίθη ότι δεν είχε πιθανότητα εκλογής και η ήττα του θα μπορούσε να λάβει πολιτικές προεκτάσεις.


Αναφορικά με τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου, με βάση τις μέχρι στιγμής ανακοινωθείσες υποψηφιότητες, θα υπάρχουν οι ακόλουθοι υποψήφιοι:


Τη θέση του Γραμματέα του Παγκοσμίου ΣΑΕ πρόκειται να διεκδικήσουν, στις εκλογές που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, οι κ.κ. Ηλίας Ράλλης, Γραμματέας του ΣΑΕ Ωκεανίας, Αθανάσιος Τσουχαντάρης, πρώην Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ Ωκεανίας και Παναγιώτης Ιασωνίδης. Οι εκλογές θα γίνουν στα πλαίσια της Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 8-11 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, και εκεί θα εκλεγεί το επόμενο Προεδρείο, (Πρόεδρος, Ταμίας και Γραμματέας).

Για τη θέση του γραμματέα οι Ολγα Παπασαραντόπουλος (Ευρώπη), Γιώργος Μουζακιώτης (ΗΠΑ), Αθανάσιος Τσουχαντάρης (Ωκεανία), Ηλίας Ράλλης και Παναγιώτης Ιασωνίδης (Ωκεανία).


Για τη θέση του ταμία οι Κώστας Δημητρίου (Ευρώπη) και Πασχάλης Παπαχριστόπουλος (Ευρώπη).


ΑΝΤΡΙΟΥ ΑΘΕΝΣ
Βαριά παρακαταθήκη για το νέο πρόεδρο και όλο το προεδρείο αποτελεί το έργο του Ανδρέα Άθενς ο οποίος έχει θέσει την προσωπική του σφραγίδα στο ΣΑΕ, που έχει ταυτιστεί θα λέγαμε με το όνομα του. Ο ίδιος αποφεύγει να πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου, καταθέτει όμως τη δική του αγωνία: «Όποιος και αν εκλεγεί θα πρέπει να εργαστεί με ζήλο για τη διατήρηση της ενότητας του Ελληνισμού, ειδικότερα σήμερα σε συνθήκες έντονης παγκοσμιοποίησης. Πολύτιμα «όπλα» στην φαρέτρα μας η παιδεία και ο πολιτισμός μας, τα ήθη, τα έθιμα και οι χιλιόχρονες παραδόσεις μας».


Στην προσεχή παγκόσμια συνέλευση αναμένεται να υιοθετηθεί η ομόφωνη πρόταση του νυν προεδρείου να ψηφιστεί ο Ανδρέας Άθενς επίτιμος πρόεδρος του ΣΑΕ, ενώ ο ίδιος ετοιμάζεται να ηγηθεί μιας επιτροπής προσωπικοτήτων της ελληνικής διασποράς με κύριο σκοπό την προώθηση των ελληνικών θεμάτων στα μεγάλα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Αντικείμενο γνωστό στον 84χρονο ελληνοαμερικανό, ο οποίος έχει δώσει απτά δείγματα γραφής στα θέματα αυτά, ειδικότερα μετά την εισβολή στην Κύπρο, όταν ίδρυσε το Ηνωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο (UHAC). Αυτή ήταν μόνο η αρχή.


Για αυτό που πονάει ιδιαίτερα ο Ανδρέα Άθενς είναι το μεγαλόπνοο πρόγραμμα Hellenicare (Ελληνική Φροντίδα) που ίδρυσε το 1997. Από τότε μέχρι σήμερα πάνω από 1 εκατομμύριο ασθενείς, ελληνικής και μη καταγωγής, έχουν επωφεληθεί από τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στα Ιατρικά Κέντρα, τις Κλινικές και τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες που διαθέτει το ΣΑΕ στην Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αρμενία και την Αλβανία. Για τους σκοπούς του προγράμματος, που παρέχει και ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές όπου η φτώχεια και η έλλειψη υπηρεσιών έχουν δημιουργήσει τεράστιες ανάγκες (Γεωργία, Αρμενία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία), όλα αυτά τα χρόνια έχουν διατεθεί περισσότερο από 120 εκατ. δολάρια, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, όπως και μεγάλων διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Στο άμεσο μέλλον το Hellenicare σκοπεύει να ανοίξει ένα ακόμη Ιατρικό Κέντρο στη Νότια Ρωσία, ένα ιατρικό εργαστήριο στην κρατική κλινική της Χιμάρα, όπως και ένα γηροκομείο στο Καζακστάν.


«Όσο ζω θα είμαι στο πλευρό των αδελφών μας που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας και δεν θα σταματήσω μέχρι την ώρα που δεν θα μας έχει ανάγκη και ο τελευταίος Έλληνας ομογενής», καταλήγει ο Ανδρέας Άθενς. 

Πηγή: Greek News, 4/12/2006