Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Γιγαντιαίο αρχαίο τσουνάμι κατάστρεψε τη Μεσόγειο, του Τάσου Σαραντή

Γιγαντιαίο αρχαίο τσουνάμι κατάστρεψε τη Μεσόγειο, του Τάσου Σαραντή

34

Τα υλικά που εκτοξεύτηκαν από το ηφαίστειο Αίτνα της Σικελίας πριν από 8.000 χρόνια, πέφτοντας στη θάλασσα, προκάλεσαν ένα καταστροφικό τσουνάμι, ψηλότερο από το ύψος δέκα ιστορικών κτιρίων, το οποίο διαδόθηκε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και χτύπησε τις ακτές τριών ηπείρων μέσα σε μερικές ώρες.Μια νέα προσομοίωση σε υπολογιστές του αρχαίου συμβάντος αποκαλύπτει για πρώτη φορά το μέγεθος της καταστροφής και των εκτεταμένων συνεπειών της.


Η έκρηξη του ηφαιστείου Αίτνα εκτόξευσε σε ύψος μεγαλύτερο των 9,5 χιλιομέτρων βράχους  και ιζήματα που θα μπορούσαν να καλύψουν ολόκληρο το νησί του Μανχάταν. Αυτά έπεσαν στη θάλασσα με ταχύτητα μεγαλύτερη των 320 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον μετασχηματισμό του  μαλακού ιζήματος στον πυθμένα της θάλασσας και την ανακίνηση λάσπης για εκατοντάδες χιλιόμετρα.


Προκειμένου να δημιουργήσουν την προσομοίωση στον υπολογιστή, ώστε να αναπλάσουν την αρχαία καταστροφή,  οι ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ηφαιστειολογίας στην Ιταλία χρησιμοποίησαν σκάφη εξοπλισμένα με σόναρ για να εξετάσουν το  ίζημα στον  θαλάσσιο πυθμένα που είχε μετατοπιστεί από αυτό το γεγονός.


Οπως διαπίστωσαν, τα κύματα του τσουνάμι είχαν ύψος μέχρι 40 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 72 χιλιομέτρων την ώρα, γεγονός που το καθιστά ισχυρότερο από το τσουνάμι που εκδηλώθηκε στην Ινδονησία και σκότωσε περισσότερους από 180.000 ανθρώπους το 2004.


Οι ερευνητές συνδέουν το αρχαίο τσουνάμι με τη μυστηριώδη ξαφνική  εγκατάλειψη του Αλτιτ – Γιάμ, ένα νεολιθικού χωριού που βρίσκεται κατά μήκος της ακτής του σημερινού Ισραήλ. Όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το χωριό περίπου 20 χρόνια πριν, βρήκαν στοιχεία μιας ξαφνικής εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας στοίβας ξεντερισμένων ψαριών που, όμως, είχαν σαπίσει.


Σύμφωνα με την ερευνήτρια Μαρία Παρέτσι, εάν το ίδιο τσουνάμι εκδηλωνόταν σήμερα, η νότια Ιταλία θα πλημμύριζε μέσα στα 15 πρώτα λεπτά. Σε μια ώρα, τα κύματα θα έφθαναν στις δυτικές ακτές της Ελλάδας. Μετά από μιάμιση  ώρα, θα χτυπιόταν η πόλη Βενγκάζη στη βόρεια Αφρική. Σε τρεισήμισι  ώρες, τα κύματα θα είχαν διαπεράσει ολόκληρη τη Μεσόγειο για να φθάσουν στις ακτές του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας.


Εκρήξεις και εκτοξεύσεις υλικών συμβαίνουν στο ηφαίστειο της Αίτνα ακόμη και σήμερα, αλλά μέχρι τώρα, τίποτα δεν πλησιάζει το μέγεθος του αρχαίου συμβάντος. «Εάν το νεολιθικό τσουνάμι της Αίτνα είχε εμφανιστεί σήμερα, ο αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος επειδή οι ανατολικές μεσογειακές ακτές είναι πυκνοκατοικημένες ανέφερε η Παρέτσι.

του Τάσου Σαραντή, Ημερησία 4/12/2006