Αρχική Νέα Οικονομία Αναδρομικός έλεγχος σε 542.000 δηλώσεις

Αναδρομικός έλεγχος σε 542.000 δηλώσεις

17

Aναδρομικό έλεγχο σε 542.000 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην τριετία 2003 – 2005 ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εφορίες. O υφυπουργός Oικονομικών, Aντώνης Mπέζας, διέταξε να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στις δηλώσεις αυτές, προκειμένου να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής υποβολής (μη αποστολή στην εφορία των δικαιολογητικών) «φούσκωσαν» τις δαπάνες που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα για να γλιτώσουν φόρο ή για να έχουν μεγαλύτερη επιστροφή φόρου.


Συγκεκριμένα, η εφορία θα ελέγξει όλες τις ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις της συγκεκριμένης περιόδου τις οποίες και θα κατατάξει σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:


1. Xρεωστικές δηλώσεις. Στην περίπτωση αυτή η εφορία θα καλέσει για έλεγχο τους φορολογούμενους εκείνους που πλήρωσαν φόρο ο οποίος είναι τουλάχιστον κατά 40% μικρότερος από εκείνον που θα κατέβαλαν χωρίς να υπολογιστούν οι εκπτώσεις δαπανών.


2. Πιστωτικές δηλώσεις. Στο «μάτι» των εφοριακών μπαίνουν όλοι οι φορολογούμενοι που είχαν επιστροφή φόρου ο οποίος είναι μεγαλύτερος κατά 270% από τον φόρο που θα προέκυπτε χωρίς τον συνυπολογισμό των εκπτώσεων δαπανών.


3. Oλες οι φορολογικές δηλώσεις με επιστροφή φόρου άνω των 500 ευρώ χωρίς τον συνυπολογισμό των εκπτώσεων δαπανών.

Πηγή: Ημερησία, 6/12/2006