Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών στο Μουσείο Φυσικής της Χίου

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών στο Μουσείο Φυσικής της Χίου

31

Πάμε μια βόλτα στο μουσείο;


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Διοργάνωση: Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.ΧίουΥπεύθυνοι καθηγητές: Φλώρα Πάπαρου, Παράσχος ΚαλλίτσηςΤο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών στο Μουσείο Φυσικής υποδέχεται το εκπαιδευτικό κοινό για τέταρτη συνεχή χρονιά. Επιστημονικά θέματα συζητούνται  και επιστημονικές ιστορίες ξεδιπλώνονται με τη βοήθεια αφήγησης, εκπαιδευτικού λογισμικού και πραγματοποιούμενων πειραμάτων. Οι διδακτικές  ενότητες που έχουν σχεδιαστεί, για να διδαχθούν κατά τη φετινή σχολική χρονιά καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ύλης των μαθημάτων φυσικών επιστημών που διδάσκονται στο σχολείο. Ταυτόχρονα, η σφαιρική αντιμετώπιση που χαρακτηρίζει τη δόμηση του περιεχομένου των αυτών των ενοτήτων τις καθιστά ενδιαφέρουσες για καθηγητές και άλλων ειδικοτήτων, αλλά και σε όλους όσους εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις φυσικές επιστήμες . Οι διδακτικές ενότητες που μπορούν να παρακολουθήσουν οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής έχουν τίτλους:
1. «Οι φλόγες, τ’ αστέρια, τα φώτα της πόλης και η ηλεκτρονιακή δομή- Ανακρίνοντας τις χρωματιστές λάμψεις»


2.  «Από τον κεραυνό στις ακτίνες Χ- Αφαιρώντας τον αέρα»


3.  «Πώς θα ήταν η γη χωρίς αέρα;»,


4.  «Οι πρώτες ημέρες του ηλεκτρισμού»,


5.  «Ηλεκτρισμός-Μαγνητισμός- Διαδρομές και Συναντήσεις»


6.  «Η ιστορία των μαγνητών και των πυξίδων»


7. «Συνομιλώντας με τ’ αστέρια …»


 


Μέσα από τις ενότητες αυτές μπορούμε να συναντήσουμε επιστήμονες άλλων εποχών να εκτελούν παράξενα πειράματα, να εφευρίσκουν μηχανές κι ακόμα να εξηγούν, να στοχάζονται, να υποθέτουν, να συμπεραίνουν, να διαφωνούν, να αμφιβάλλουν…


Έτσι θα βρούμε τον Αριστοτέλη, το Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα, αλλά και τον αστροναύτη Scott να ανοίγουν μια συζήτηση διάρκειας 23 αιώνων πάνω στο πώς και γιατί πέφτουν τα πράγματα στη γη, τον Βενιαμίν Φραγκλίνο να «οιακίζει» τις αστραπές με το μικρό χαρταετό και τα αλεξικέραυνά του, τον Αλεσσάντρο Βόλτα να παρουσιάζει την πρώτη -στην ιστορία- μπαταρία στον Ναπολέοντα, τους επιστήμονες του 19ου αιώνα να ανακαλύπτουν το ηλεκτρόνιο και τις ακτίνες Χ, να δοκιμάζουν τεχνικές που βασίζονται στη φασματοσκοπία, για να φωτίσουν με χρωματιστές λάμπες τις πόλεις και με λάμψεις πυροτεχνημάτων τον νυχτερινό ουρανό. Τέλος, θα ακούσουμε αστρονόμους όλων των εποχών να ψιθυρίζουν ιστορίες για τ’ αστέρια, τον ουρανό, τη θέση της Γης μέσα στο Σύμπαν. 

Οι συναντήσεις μας με τους επιστήμονες είναι ζωντανές, σχεδόν αληθινές…, γιατί χάρη στα επιστημονικά όργανα που διαθέτει το Μουσείο Φυσικής μπορούμε να επαναλάβουμε τα πειράματά τους, να πατήσουμε στα ίδια τους τα βήματα, να μεταφερθούμε στο «τότε» μέσα από κάτι που συμβαίνει στο παρόν, ακριβώς μπροστά μας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε μαθητές των τελευταίων τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε όλους τους επιστημονικά φιλοπερίεργους. To εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών στο Μουσείο Φυσικής της Χίου έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περίπου 2500 μαθητές προερχόμενοι από τη Χίο, την ευρύτερη περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά και την Αθήνα. Επίσης, το ίδιο πρόγραμμα έχουν παρακολουθήσει και αρκετοί ενήλικες στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και του συλλόγου Φίλων του Μουσείου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει μέχρι στιγμής επιχορηγηθεί από το Δήμο Χίου, τη Νομαρχία Χίου και το Σύλλογο Φίλων του Μουσείου.


Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητικών ομάδων: Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Φυσικής είναι δίωρες και μπορούν να γίνονται προτίμηση κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 8.00-2.00, μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους καθηγητές. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22710-81118, 22710-44521.Επισκέψεις για το ευρύ κοινό: Τα μαθήματα στο Μουσείο Φυσικής είναι ανοιχτά για το ευρύ κοινό. Ωστόσο, χρειάζεται προσυννενόηση με τους υπεύθυνους καθηγητές, για να πληροφορηθείτε την ακριβή ώρα και τη διδακτική ενότητα που προγραμματίζεται κάθε εβδομάδα. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22710-81118, 22710-44521.


Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των διδακτικών ενοτήτων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://1gym-chiou.chi.sch.gr/programma_fysikis2.htm


Ραντεβού στο Μουσείο Φυσικής!!!