Αρχική Νέα Τοπικά Υποχρεούνται να αποζημιώνουν για τις καθυστερήσεις

Υποχρεούνται να αποζημιώνουν για τις καθυστερήσεις

14

Μέτρα κατά των αεροπορικών εταιρειών που παρουσιάζουν ματαιώσεις πτήσεων ως καθυστερήσεις για να μην αποζημιώσουν τους επιβάτες, προτίθεται να λάβει η Κομισιόν. Βάσει του νέου κανονισμού 261/2004 (ισχύει από 16/2/05) η αποζημίωση για διαδρομές κάτω των 1.500 χλμ. είναι 250 ευρώ σε περίπτωση ματαίωσης ή άρνησης επιβίβασης, μεταξύ 1.500 και 3.500 χλμ. 400 ευρώ και για πάνω από 3.500 χλμ. 600 ευρώ.


Ομως κάποιες εταιρείες «βαπτίζουν» τις ματαιώσεις πτήσεων «καθυστερήσεις», για τις οποίες τα προβλεπόμενα μέτρα είναι ελαστικότερα, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες επιβατών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ετσι, ο επίτροπος για τις μεταφορές Ζακ Μπαρό, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Μαυρομμάτη (Ν.Δ.), αναφέρει ότι «η επιτροπή σε έκθεση που θα υποβάλει (αρχές του 2007) στο Ευρωκοινοβούλιο και το συμβούλιο θα πραγματεύεται ακριβώς αυτό το θέμα, θα συνοδεύεται δε ενδεχομένως από νέες νομοθετικές προτάσεις εφόσον κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο».


Ο κ. Μαυρομμάτης επισημαίνει ότι παρά τα μέτρα για αποζημιώσεις των επιβατών σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αερογραμμών (ΑΕΑ) συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις και αφίξεις αεροσκαφών στα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια (Μαδρίτης, Λονδίνου, Βαρκελώνης, Ρώμης, Αθήνας, Παρισίων κ.ά.).


Στα αεροδρόμια αυτά, ο μέσος όρος καθυστερήσεων στις αναχωρήσεις φτάνει για το 26% των πτήσεων τα 38 λεπτά, ενώ στις αφίξεις για το 25% των πτήσεων τα 39-40 λεπτά. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο μέσος όρος καθυστερήσεων είναι 38 λεπτά και αφορά το 29,2% των πτήσεων.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, 07/12/2006