Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ο χειμώνας δεν έφτασε στο Βόρειο ημισφαίριο, του Τάσου Σαραντή

Ο χειμώνας δεν έφτασε στο Βόρειο ημισφαίριο, του Τάσου Σαραντή

9

Οι αρκούδες στη Σιβηρία δεν έχουν πέσει ακόμη σε χειμερία νάρκη, τα λουλούδια είναι ανθισμένα δίπλα στα χιονοδρομικά κέντρα στην Αυστρία, στη Νορβηγία οι πάσχοντες από άσθμα ενοχλούνται από την ασυνήθιστη για την εποχή γύρη που αιωρείται  στην ατμόσφαιρα, στην Ελβετία οι πωλήσεις του χειμερινού ιματισμού είναι σε πτώση και στη νότια Σουηδία η θερμοκρασίας είναι πολύ υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες της εποχής.

Το βόρειο ημισφαίριο περιμένει τον χειμώνα που δεν έρχεται και οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό είναι ένας οιωνός για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου.


Η Αυστρία είχε το ηπιότερο φθινόπωρο από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία και πολλά χιονοδρομικά κέντρα δεν έχουν ακόμη ανοίξει. Στο Ισγκλ μόλις το 25% των χιονοδρομικών κέντρων έχει ανοίξει, ενώ οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος υπήρξαν οι θερμότεροι στην ιστορία των Άλπεων, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες.


Η Ενωση Λιανοπωλητών της Ελβετίας ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν σε πτώση 3,4% των στις πωλήσεις χειμερινών ενδυμάτων και παπουτσιών κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. Από την άλλη, ο θερμότερος καιρός έχει συντελέσει στη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων που προορίζονται για τη θέρμανση, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης.


Στη Σιβηρία και στην Εσθονία οι αρκούδες δεν έχουν πέσει ακόμη σε χειμερία νάρκη, επειδή τα κρησφύγετά τους είναι ακόμη εξαιρετικά ζεστά. Η Μόσχα, διάσημη για τους κρύους χειμώνες της, ξεκίνησε τον ημερολογιακό χειμώνα την 1η Δεκεμβρίου  με 4,5 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία από το 1879 που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία.


Το χιόνι καθυστέρησε να κάνει την εμφάνισή του και στο Ροβανιέμι κοντά στον Αρκτικό κύκλο στη Φιλανδία, όπου οι Φιλανδοί θεωρούν ότι είναι το χωριό του Αγιου Βασίλη. Το Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο ξεκίνησε της μετρήσεις της γύρης που αιωρείται στην ατμόσφαιρα, κυρίως από τις φουντουκιές, για πρώτη φορά πριν από το νέο έτος, ως υπηρεσία στους πάσχοντες από άσθμα.


Στη Σουηδία οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι στο νότιο τμήμα της χώρας ο Δεκέμβριος ξεκίνησε με τις υψηλότερες θερμοκρασίες από το 1953. «Εχουμε καθημερινές θερμοκρασίες μεταξύ 6 και 9 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο. Αυτές είναι 5 έως 8 βαθμοί Κελσίου υψηλότερες από το συνηθισμένο» εξήγησαν από το Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο.


Η Στοκχόλμη είχε θερμοκρασία 11,1 βαθμών Κελσίου την Παρασκευή, τη δεύτερη υψηλότερη από το 1953 όταν ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει στους 12,2 βαθμούς Κελσίου. Στην πόλη Γκέτεμπουργκ, που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές ακτές της χώρας, καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία για το μήνα Δεκέμβριο ( 11 βαθμοί Κελσίου) από το 1859 που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία. Εξάλλου, σε τρεις σουηδικές πόλεις, τη Σοκχόλμη, το Γκέτεμπουργκ και το Μάλμοε, που βρίσκονται στη νότια Σουηδία καταγράφηκαν οι πιο ήπιες μέσες θερμοκρασίες το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.


Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο θερμότερος χειμώνας εντάσσεται στα πλαίσια του απρόβλεπτου κλίματος και θεωρούν ότι υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. «Ο χειμώνας είναι πιο ζεστός, ξεκινάει αργότερα και το χιόνι εξαφανίζεται νωρίτερα» επισημαίνει ο Καρλ Γκαμπλ από το κεντρικό Ινστιτούτο για τη μετεωρολογία και τη Γεωδυναμική στο Ινσμπρουκ.


«Πιστεύουμε ότι τα τελευταία χρόνια με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες  συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα  που προκαλεί την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας» δηλώνει ο Κέτιλ Ισάκσεν, ερευνητής για το κλίμα στο Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο. «Εάν συνεχιστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας και στις επόμενες δεκαετίες, πιστεύουμε ότι πολλά χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται σε χαμηλότερα υψόμετρα θα κλείσουν» συμπληρώνει ο ίδιος.

του Τάσου Σαραντή, Ημερησία 5/12/2006